“Az MP3 halott” – mondják a készítők: Mit kell tudnia egy DJ-nek?

Az MP3 formátum halála májusban lett “bejelentve” nem is akárkik, hanem maguk az alkotók által. Véleményük szerint az MP3 túlhaladták, sokkal hatékonyabb formátumok jöttek, mint például az Apple AAC, ami de facto formátum lett a tömörített zenék között. Az AAC egyben az alapértelmezett formátum, ha CD-t rippelsz iTunes-ba. HA az MP3 valóban kihalófélben van, akkor mit is jelent ez a DJ-k számára? Minden DJ-nek formátumot kéne váltani, pl AAC-re? Ahhoz, hogy megfelelő választ kapjunk, kicsit mélyebbre kell ásni.

Miért is lett megalkotva az MP3?

Az audió fájlok alapvetően két félék lehetnek. A veszteséges tömörítésűek (pl.: MP3, AAC) úgy faragják le javarészt méretet, hogy a nem hallható részeket nem tárolják, illetve a nagyon hasonló hangokat egy hangként tárolják. A veszteségmentes fájlok (pl.: WAV, FLAC) tömörítés nélkül, nyersen, vagy tömörítve tárolják a hangot. A WAV nyers formátum, tömörítés nélküli, ezért is olyan nagy a mérete a FLAC-hoz képest. A FLAC is minden apró hangot eltárol, de a különbség, hogy tömöríti azokat veszteségmentes módon. Hasonló ez, mint a ZIP. Ha veszteséggel tömörítene a ZIP, kicsomagolva nem kapnánk vissza az eredetit.

De miért is kell nekünk veszteséggel tömöríteni? FLAC-ban sem olyan nagy a zene. Ma ezt mondjuk. Az MP3 idején még 56k-s modemek voltak a jellemzőek, a szélessávú kapcsolat is inkább “szélessávú” kapcsolat volt. Az emberek nem szerettek órákat várni egy-egy album letöltésére. Modemmel egy 4 MB-os MP3 letöltése negyed óra is lehetett. FLAC formában pedig ennek a sokszorosával kellett számolni. Láthatjuk, hogy a (veszteséges) tömörítésre nagy szükség volt.

Tetszik a poszt érdekel  a zeneírás világa? Akkor gyere el bemutató napunkra!

 

 

Viszlát MP3, helló AAC!

Nehéz megmondani mi lesz az MP3 utódja, de jelenleg úgy néz ki, hogy az AAC lesz a következő széles körben elterjedt formátum. Alapvetően az AAC is ugyanolyan elven tömörít, de jobb minőségben. Egy 256kbps-os AAC kisebb, de úgy szól, mint egy 320kbps-os MP3, amely az MP3 maximum bitrátája. Ameddig a zenei menedzsment szoftvered, DJ app-od és a felszerelésed mindkét típust támogatja, addig nem igazán számít, hogy melyiket használod. Átkonvertálni is felesleges a zenéket, hisz a már tömörített zenét tömörítenéd újra újabb veszteséggel. A jövőben azonban érdemes az AAC-t preferálni. A tárhely és minőség aránya mindenképpen javulni fog. Amire érdemes figyelni, hogy míg MP3-nál a 320-as bitrátát érdemes megcélozni, addig AAC-nál törekedjünk a minimum 256-os bitrátára.

Ami a legfontosabb: mindig higgyünk a fülünknek. Ha egy track rosszul szól, akkor valószínűleg rossz is. Nem a nem megfelelő formátumból fakadnak a problémák. Ez azonban fordítva is igaz. Ha a zenéd szépen szól, abban az esetben a formátum a hallgatóság számára mindegy. Az MP3 nagyon régen van jelen és nehezen is tűnik. Sok idő fog eltelni, míg kikopik, és addig az AAC-nek is számos kihívója akadhat. Érdekes évek előtt állunk…

 

Skeldar

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.