Sidechain technikák FL Studio program segítségével

A pop-tól a dubstepig egészen a különösen nehéz neuro Drum and Bass-ig, szinte minden stílus használja a Sidechain nevű eljárást.  Még ha azt is gondolod, hogy nem tudod mi az, biztosan hallotad már valamilyen számban. A sidechain módszer nagyon sokak álltal érdekesnek tartott  trükk, amivel a basszus és lábdob(kick) mixelését szokták megoldani. A sidechain eljárás lényege, hogy egy külső jel, jelen esetben egy lábdob egy meghatározott ritmika mentén jelet küld többnyire egy kompresszornak. A kompresszor e jel segítségével lehallkítja lábdobot, így az nem fog összemosódni a basszus tartománnyal.  Ennek hatására egy sokkal kellemesebb lekeverést kapunk. A sidechain ezen felül szinte minden hangszeren használható és segítségével úgy nevezett Pumping vagy Ducking effektet hozunk létre. Lényegében pumpálni fog a zene. Biztos hallottátok már sok másik zenében is.

Sidechain technikák videó tartalma

Ebben a videóban három sidechain technikát fogtok hallani vezető FL Studió oktatónktól ! A sidecahin eljárás pontos megértéséhez elengedhetetlen a kompresszorok és limiterek hatékony megismerése. A kompreszorok működéséről másik posztjainkban és videóinkban találhatsz részletes elemzéseket. Szinte minden producer alkalmazza manapság ezt a technikát. Elengedhetetlen módszer a mai modern zeneszerkesztéshez. Természetesen nem csak kompresszorokkal lehet ezt megoldani, hanem például különböző effektekkel mint például a Nicky Romero-val fémjelzett Kickstart plugin segítségével vagy az Xfer records álltal kiadott LFO tool használtalával. Tört ütem esetén viszont a klasszikus kompresszoros megoldás a célra vezető mint azt a videónkban is bemutatjuk.  A videóban három módszert végig beszélünk, ami segítségével könnyedén elsajátíthatjátok a sidechain módszer lényegét.

További tartalmak

Amennyiben érdekelnek további videók és hasznos tartalmak úgy látogass el FL Studio blogunkra, ahol további ingyenes videókat találhatsz a zeneszerkesztésről FL Studio környezetben. Már kapható az FL Studio könyvünk is, amiből már otthon is megtanulhatod a zeneszerkesztés fortélyait. Amennyiben érdekel itt megveheted tankönyvet!

Tetszett a poszt? Érdekelne bővebben az FL Studio? Nézz be hozzánk!

 

Iratkozz fel hírlevelünkre egyedi kedvezményekért!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.