A Serato DJ az egyik legnépszerűbb laptop DJ program, ezért egy Serato DJ kontroller jó választás, ha olyan DJ vagy, aki hip-hop-ot, vagy nyitott formátumú szetteket játszik, esetleg szeretne scratch-elni, de ugyanolyan otthonosan mozog a house és az elektronikus zene világában is.

A funkciók tekintetében a Serato a legtöbbet nyújtja, ideértve az új „battleground” funkciót a DJ-szoftverek között – a stemeket. Fontos azonban megjegyezni, hogy hacsak a kontrollered nem oldja fel a Serato DJ Pro-t, akkor csak a Serato DJ Lite verzióval rendelkezik. Ez egy lecsökkentett változat a szoftverből, és fizetned kell a teljes verzióért (ami nem olcsó – erről később bővebben is beszélünk).

Ebben a cikkben felsoroljuk jelenlegi 5 kedvenc Serato DJ eszközeinket, több gyártótól. Szerencsére bőven volt miből válogatni, hiszen rengeteg eszköz készült kifejezetten erre a szoftverre. Elmondjuk, miért szeretjük mindegyiket, és kiknek ajánljuk leginkább. Azonban hangsúlyozzuk, hogy itt nem konkrétan az idei évben megjelent kontrollereket mutatjuk be, hanem azokat, amik szerintünk jelenleg a legjobbak!

1. Pioneer DJ DDJ-FLX4

A Pioneer DJ kétcsatornás kontrollere a DDJ-FLX4 helyettesíti a sokak által kedvelt DDj-400-ast. Elődjével ellentétben ez a kontroller nem csak a Rekordbox-szal és a Virtual DJ-vel, hanem a Serato-val is működik, de sajnos csak az ingyenes Lite verzióval. A hátoldalán USB-C aljazatokkal is rendelkezik, melyek lehetővé teszik a a mobileszközök (Pl.: telefon, tablet) csatlakoztatását.

Mérete valamivel kisebb mint a 400-as, illetve a színei is mások, de tulajdonképpen minden úgy van rajta, ahogyan azt a 400-on már megszokhattuk, csak új kiadásban. Ezen kívül több új funkció is helyet kapott rajta, ilyen pl. a smart fader, valamint a smart fx.

Ár/érték arányban kiváló. Kezdő vagy akár haladó DJ-k számára is jó választás lehet, ugyanis (akárcsak az elődjének) ennek a kontrollernek a felépítése is megegyezik a komolyabb Pioneer pultokéval. Így ha később egy profi pult beszerzése a cél, akkor kezdetnek ez tökéletes választás.

Ár: kb.: 130 000 Ft

2. Pioneer DJ DDJ-REV1

Scratch DJ-knek a legmegfelelőbb. A Serato szoftvert használó scratch és performance DJ-k számára tervezett kétcsatornás kontroller. a DDJ-REV1 egyedülálló ezen az áron, mivel rendelkezik a 90°-kal elforgatott „fedélzeti” elrendezéssel, amely a sokkal drágább DDJ-REV7-esen is megjelenik. Ez azt jelenti, hogy a központi mixer részen a pad-ek kaptak helyet, a scratch DJ-k beállításaihoz hasonlóan.

Serato miatt jobb az elrendezése mint az FLX4-nek, amit főleg Rekordbox-hoz terveztek. Itt is meg kell jegyeznünk azonban, hogy ebben az esetben is csak a Serato DJ Lite verziót kapjuk meg. Amennyiben szeretnénk váltani a Pro-ra, úgy elő kell fizetnünk, aminek az ára jelen esetben magasabb mint maga a kontroller.

Ár: kb.: 130 000 Ft

3. Denon DJ SC Live 4

Ez a félprofesszionális vezérlő kezeli a négy csatornát, és számítógép nélkül is használható a beépített Engine DJ operációs rendszernek köszönhetően, ami rendkívül erős: WiFi-s zenei streaming-szolgáltatás integrációt, és sokoldalú DJ világításvezérlést kínál, valamint modern funkciókat, mint a kulcsszinkronizáció és a rugalmas ütemrácsolás.

Azonban a Denon DJ SC Live 4 feloldja a Serato DJ Pro-t is, így egy erőteljes laptop DJ vezérlővé válik, tehát két „módot” is választhatunk. Ezen felül beépített hangszórókkal is rendelkezik (amelyek elég jók gyakorláshoz, vagy akár kisebb házibulikhoz is), és így egy nagyszerű többfunkciós eszközt kapunk olyan áron, ami alacsonyabb, mint a hasonló teljesen „profi” kontrollerek (pl. a Denon DJ Prime 4).

Ár: kb.: 530 000 Ft

Ha kipróbálnád a kontrolered!

4. Rane Four

Ez a négycsatornás, magas minőségű Serato DJ Pro vezérlő komoly előnnyel rendelkezik: a „Stems Split” funkcióval, amely jelenleg csak ezen a készüléken található meg. A Stems, ami lehetővé teszi egy dal vokáljának, melódiájának, vagy akár basszus és dobsávjainak valós időben történő szétválasztását.

Ez egy izgalmas új funkció, amely nemrégiben került bele a Serato DJ Pro szoftverbe. Használható több Serato-s vezérlőn is, de a Rane Four tovább megy: a Stems Split funkcióval. Azonnal „szétválaszthatjuk” a dalt az acapella és az instrumental részekre két külön csatornára, így független effekteket adhatunk hozzájuk. Loopolhatjuk és scratch-elhetjük a különálló stem-eket, mintha két teljesen különálló szám lenne.

Ehhez jön még a sok más high-end funkció, mint pl. a profi bemenetek/kimenetek, kiváló mikrofoncsatornák, cserélhető faderek, teljes fémből készült burkolat, OLED FX információs képernyők, in-jog kijelzők, valamint önálló keverőképesség a hardver effektekkel. Ez talán a valaha készült legjobb Serato DJ kontroller.

Ár: kb.: 700 000 Ft

5. Pioneer DJ DDJ-1000SRT

A viszonylag régi, de még mindig aktuális Pioneer DJ DDJ-1000 egy áttörő jelentőségű vezérlő volt, amikor először piacra került, mert ez volt az első DJ vezérlő, amely rendelkezett klubstílusú jog-okkal és klubmixer elrendezéssel.

Az idő próbáját kiállta: Négy csatornával, önálló keverőképességgel és olyan hardver effektekkel, amelyek hasonlóak a „profi” klubmixerekben találhatókhoz. Ez továbbra is kiváló választás a DJ-k számára, akik klubokban játszanak Pioneer felszereléssel (vagy erre törekednek), és akik hasonló eszközt szeretnének otthon használni. Ez a DDJ-1000-nek a Serato-s változata, ami feloldja a Serato DJ Pro verziót, valamint a DVS-sel is kompatibilis.

Ár: kb.: 620 000 Ft

Forrás: www.digitaldjtips.com
Szerző: Kopi