Lekeverés egyik fő eszköze az EQ, tippek/trükkök

A lekeverés vagy (mixelés) egyik fontos eszköze az Equalizer. Talán az egyik legtöbbet használt plugin manapság. A jól felépített zenék elvileg nagyon kevés EQ-zást igényelnek. Viszont nem csak lekeverés esetén használható az EQ, hanem sound design feladatokat is elláthat.

Az EQ beállítások mindenhol megtalálhatóak a telefonoktól kezdve a hangszórókon át egészen a streamer szolgáltatókig, például Spotify.   Megérteni pontosan hogyan működik az EQ lényegében megfoghatatlan, de sokkal összettettebb mint állítgatni a hangerő szabályozón az gyári stílus beállításokat.

EQ felhasználása lekeverés során

Alapvetően arra használjuk, hogy az egyes hangszerek elférjenek egymás mellett a frekvencia spektrumon és a lehető legjobban szóljanak. Például, ami nem basszus hangszer annak élből érdemes 150 hz-ig levágni a mélytartományát egy Low pass filter segítségével.

Ezen felül még használható különböző zavaró hangtartományok levágására. Gondolok itt bizonyos hangszereknél 6-8 khz-es tartományban éles zavaró hangok alakulhatnak ki a felharmónikusok miatt. Ezt könnyedén megszűrhetjük egy EQ segítségével.

Használhatjuk a sztereo tér szűkítésére és növelésére. Próbáljuk ki, hogy felosztjuk az EQ-nkat a sztereo térben (mid/side) beállítás és növeljük a magas tartomány side EQ-ját.

Monosításra is használhatjuk ugyanezen érv mentén. Egyszerűen az összes side információt vágjuk le az EQ segítségével. Természetesen lehet csak egy bizonyos tartományt monosítani ezt gyakran használják komplex hangoknál, ahol a frekvencia spektrum egy nagyobb része le van fedve.

EQ a gyakorlatban

EQ lekeverés szempontjából nagyon fontos. Manapság minden szintetizátornak olyan presetjei vannak, amik a lehető legvastagabban szólnak. Ezzel csak egy probléma van a frekvencia spektrum véges. Kezdők biztosan tapasztalták, hogy beraknak pár szintetizátort és egy nagy massza lesz az egészből. Minek után egy tompa összevisszaságok kívül semmit sem hallanak. Nos, ez azért van, mert az egyes hangszerek maszkolják egymást és élet-halál harcot vívnak azért, hogy előtérbe kerüljenek. Equalizer nélkül nem igazán lehet jó zenét írni manapság, vannak ritka kivételek például a Korg Electribe ami egy zeneíró groovebox és amit nem rég teszteltünk és nem igazán van benne használható EQ mégis jól szól.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük