Mindenki életében eljön az a pillanat, amikor felmerül a kérdés: hány lemezjátszót szerezzek be? A választásban gyakran a költségvetés húzza meg a határokat, így valamilyen két dekkes megoldás mellett kell dönteni. A DJ szoftverben négy lemezjátszó van, de a kontrolleren csak kettő jogtárcsa található. Ilyen helyzetben joggal merül fel a kérdés: hogyan mixeljünk négy dekket két dekken?

A négy lemezjátszó megléte önmagában még nem helyettesíti a profizmust. Felesleges négy dekken játszanod, ha kettővel is nehézésgekbe ütközöl. Javasoljuk, hogy mindennap gyakorolj, és ha már kellő magabiztosággal kezeled a két lemezjátszót, akkor próbáld meg a négydekkes megoldást.

Számos kétdekkes kontroller két szett faderrel és hangerőszabályzóval rendelkezik, egy kapcsolóval, amely lehetővé teszi, hogy négy dekket használjunk. Ez nagyon hasonló, mint a billentyűzeten a Shift gomb, amely miatt nem kell kétszer, annyi gombot elhelyezni a nagybetűk és egyéb speciális karakter miatt. A kontrollereken minden szabályzót megosztva használnak a dekkek.

Érdekel a DJ-zés? Szeretnél a legjobbaktól tanulni? Gyere, nézz be hozzánk!

Lemezjátszó szoftveres segítség

A „puha átvétel” elnevezésű megoldást majdnem minden szoftver/hardver kombináció használja. A megosztott vezérlők ki vannak kapcsolva, amikor új dekkre váltunk, egészen addig, amíg vissza nem állítod őket az eredeti helyzetükbe. A visszaállítás után újra aktívak lesznek. Ez megakadályozza, hogy nagy ugrásokat legyenek a pitchben, hangerőben stb. Ha még nem használtál egy dekket, akkor általában egy logikus indulóhelyzetben vannak alapból.

lemezjátszó

Ennek a megoldásnak az a hátránya, hogy figyelned kell a képernyőt, hogy hova mozgasd a vezérlőt, hogy újra átvedd felette az irányítást. Természetesen képernyőn nem probléma megjeleníteni, hogy hol volt egy vezérlő, mielőtt elhagytad az adott dekket. Fizikális kontrollereknél ez már problémásabb.

Létezik egy digitális dekk, a Stanton SCS1.D, amelynek van egy forgó tárcsája és motorizált pitch faderje, amelyek visszamennek a helyükre, oda, ahol hagytad őket. A nagy stúdiókba szánt eszközök is így működnek, így sok presetet tudsz tárolni, amelyeket kiválasztva fizikailag is beállnak a vezérlők. Egy ilyen kontrollerrel már kényelmesebben is dolgozhatunk.

Skeldar

Forrás: DigitalDJTips