A szakmába most belekezdőknek nincsen egyszerű dolguk. Saját fülükkel hallják, hogy mi hangzik jól és mi nem, de nem igazán tudják megfogalmazni, hogy mitől is szól valami szépen. Ahhoz, hogy a véletlen próbálkozásokat, mixelés technikákat minél célirányossá tegyük, szükségünk van a szabályszerűségek felismerésére. Az igazán kellemes dallamokban ez a szabályszerűség, a megfoghatatlan szépség nem más, mint a harmónia.

1. tipp: légy harmonikus!

A dallamos műfajoknál a keveréseknél a harmónia megtalálása elsődleges. Két szám összemixelésénél alapvetően az a fontos, hogy egymást kiegészítő zenei kulcsban legyenek. Ezt akár a fülünkkel is kideríthetjük és ösztönből válogathatunk a számok között, az emberi tévedést azonban kizárhatjuk különféle eszközök segítségével. Az ismertebb eszközök közé tartozik a Mixed in Key szoftver, amely megkeresi a kulcsokat a digitális kollekciódban. Ezen információk birtokában a Kamelot kerék segítségével már könnyedén megtalálhatjuk az összeillő zenéket.

mixelés kamelot kerék

Kamelot kerék

Előre és hátra is lépkedhetsz kettőt, amely kicsit furán hangozhat, de ha ügyesen csináljuk a váltásoknál, felemelő is lehet.

Tetszett a poszt, érdekel a DJ-zés? Akkor jelentkezz az iskolánkba!

2. tipp: drámák és késleltetések

A leggyakoribb trükkök közé tartozik, amelyet a top DJ-k is előszeretettel használnak, a késleltetés által előidézett dobpergés. Olyan feszültséget és izgalmat előidéző hatást kelthetsz, amely úgy hangzik, mint egy kisdob pergése azzal, hogy finomhangolod a késleltetést.

A késleltetési időt (delay) 1/2-re kell állítani, a dry/wet hatást pedig teljesen le kell állítani. Ahogy a zene vége felé közeledsz és egyre inkább drámát szeretnél kelteni, gyorsan tekerd a dry/wet-et 11am-re és hagyd úgy 2-4 ütemig, majd csavard vissza, amikor az ütem elül. A tánctéren ezzel remek groove-os drámai hatást érhetsz el. High-pass filter és low frequency EQ használatával pedig további variációkat tehetsz az effektbe.

3. tipp: Upfader és crossfader

Sok DJ elakad, amikor olyan alapvető technikákat kell használnia, amelyek egyik zenét viszik át a másikba. A legtöbb profi a channel fadert használja a nagyobb kontrol miatt, de a crossfadert sem szabad figyelmen kívűl hagyni.

Az igazán nagy rugalmasság eléréséhez mindkettő használata szükséges, de ehhez már több tapasztalat szükséges. A crossfadert állítsd be a legélesebb cut-in beállításra, és hagyd közép pozícióban. A channel fadert használhatod anélkül, hogy a hangerőben változás lenne, de ha vokál vagy más kitöltés van egy csatornán, gyorsan visszaveheted a fadert egyik oldalra mielőtt a visszamész a mixbe a channel faderrel.

Pioneer eszköznél lehetőség van Fader Start használatára, hogy visszavedd a vokált vagy más samplet a crossfaderrel, ezzel indítva a CDJ lemezjátszót. Az automatizált folyamatnak köszönhetően a szabad másik kezeddel tovább finomíthatod az effektet.

Iratkozz fel hírlevelünkre és kapj extra kedvezményeket kurzusainkból!

Skeldar