Szaturációs plug-inek vokál mixeléshez (és mix tippek)

Sajnos a legtöbb belépőkategóriás felszerelés a vokált hidegen és élettelenül hagyja, ami ellen tennünk kell valamit. Az egyik módszer a minőség javítására, ha szaturációs és torzító plug-ineket használunk, amikor a vokált keverjük. Íme néhány remek eszköz ehhez:

1. Soundtoys Decapitator

Soundtoys Decapitator

A Decapitator remek plug-in, majdnem minden vokál hangnál használható,. Az analógos finomság érzésének hozzáadásától a pattogóssá tételig majdnem bármit megtehetünk a segítségével.

Mix tipp: A Decapitator (és más szaturátorok) elég könnyen érdessé és zajossá tehetik a hangot. A clip gaint érdemes lejjebb venni, mielőtt elkezdünk a vokállal dolgozni. Ha ez a technika nem segítene, akkor egy másik megoldás, ha az “sz” és “s” magánhangzókat külön sávon dolgozzuk fel, de ez nem egy túl gyakori megoldás.

2. Avid SansAmp PSA-1 vokál emelésre

Avid SansAmp

Habár a Decapitator ad egy fajta analóg hangzást a vokálhoz, de a hangot néha mégis olyanná kell tenni, mintha erősítették volna. Erre a feladatra a Decapitator nem igazán alkalmas. Amennyiben vékonyabb, kellemesebb vokál hangot szeretnénk, akkor a SansAmp nekünk való, amely a Pro Tools plug-inként érkezik.

Mix tipp: A SansAmp egy kiváló “megafon” helyettesítő. Ha a klasszikus ordítós rock-vokált részesítjük előnyben, akkor kiváló választás ez a plug-in. Az ilyen effektus eléréséhez érdemes rövid slap delayt alkalmaznunk.  További, nem szaturációs vokál plug-inekről itt olvashattok!

3. UAD Studer A800 vokál torzításra

 

A Studer egy igazi ifjú titán volt, amikor megjelent. A mai napig is sokkal mélyebb, sokkal rugalmasabb és élettel telibb, mint a legtöbb szaturációs plug-in, ami azóta piacra került. A belépőszintű kategóriában nagyon versenyez, így létezése külön öröm, hiszen a segítségével megfizethető áron tudunk korrekt minőségű vokált elérni. Az A800 egy több-az-egyben típusú plug-in, amely EQ-hoz és kompresszorhoz hasonlóan működik, ha egy bizonyos módon kezeljük. A hangnak kellemes tónust ad, de a vokálnál jól orvosolja a rekedtséget és a nem helyén lévő szakaszokat is.

Mix tipp: Nagyon sok beállítási lehetőséggel rendelkezik a plug-in, ezért nehéz kiválasztani egy-egy technikát, aminek eredménye kitűnik a többi közül. Van amikor a Bias-t érdemes állítani a ropogós, töröttebb hatást keltő vokál hangzásért, ha pedig esetleg retrós hangzás elérése a cél, akkor tekerjük le az IPS-t. A Studer rendkívül sokoldalú, számos stílushoz használható.

4. FabFilter Saturn vokál torzításra

 

Talán először nem jut az eszünkbe, hogy miért is nevezik Saturnnak ezt a plug-int, de használat közben rádöbbenhetünk, hogy a szaturáció szóból ered. Ez a kimagaslóan jó megoldás igazán otthon van a többféle torzító és szaturációs feladatokban: csöves, szalag, erősítés, ami a klasszikus analóg eszközökön elérhető, itt is megtalálható és kiválóan illeszkedik bármilyen vokál-sávhoz.

Mix tipp: A Starun számos eszközt biztosít akkor is, ha teljesen meg akarjuk változtatni a vokált. Ezen funkciókat a modulációs szekcióban találjuk. Az űrlény, a szörny, illetve a más nem emberi hangzásokat, amiket modern popzenékben néha hallhatunk, itt tudjuk előhozni. Bármilyen extrém ötletünk van, a Saturn tud majd rá megoldást.

5. Waves Kramer Master Tape

 

A Kramer Master Tape a Waves-től az egyszerű megközelítést választja. A leggyorsabban ezzel a plug-innel tudunk lágy melegséget és analóg érzést adni a vokálhoz. A Wow & Flutter vezérlés pedig ugyancsak nagy segítség, ha ilyen hatásra vágyunk.

Mix tipp: Bár ez egy lista a szaturátorokról, a delay a Kramer Master Tape-en mindenképp említést érdemel. A gyors slap-back effektet elég jól csinálja és ugyancsak szórakoztató vele kísérletezni, amikor az ordító visszhangig tekerjük a dolgokat. A plug-int legtöbben valószínűleg csak szaturátorként fogják használni, de érdemes észben tartani, hogy delay funkciójával is jó effekteket lehet készíteni.

Forrás: TheProAudioFiles

Skeldar

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük