Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kompresszálás, kompresszorok működése

A kompresszálás alapja a dinamika

A dinamika egy nagyon fontos alapja a kompresszálásnak. A kompresszálás és a dinamika definiciót nagyon sokan keverik. Ezért jobb is ha letisztázzuk. A dinamika alapvetően a leghalkabb és leghangosabb hang közötti távolság. Minden zenének van dinamikája. A mai zenék dinamikája igen kicsi, mert az emberek a szeretik a hangos zenét. A kompresszor feladata, hogy a dinamikát szabályozza. Az egyik legnehezebb feladat, hogy rendesen kompresszált zenét rakjunk össze.

Hogyan kompresszáljunk hatékonyan?

1.  Teljesen mindegy, hogy hardver vagy szoftver kompresszort használunk, nagyjából ugyanúgy kell beüzemelni. Először is rakd rá a kiválasztott csatornára!

2. Addig húzd le a threshold paramétert, amíg el nem kezd mozogni a gain redukció parameter, és el nem indul a kompresszállás!

3. Állítsd a Ratio paramétert, hogy illeszkedjen az adott hanghoz! A basszus Gitárhoz Érdemes 4:1-hez arányt állítani, a dobokhoz és a vokálhoz 2:1-hez. Az elektronikus gitár esetén a 2:1 és 6:1 között kell mozognia. Szintetizátoroknál érdemes szinte az összes lehetséges beállítással foglalkozni.

4. A ratio és a treshold együtt mozogjanak! Próbáld együtt mozgatni őket és figyeld meg mennyire hatékonyak!

5. Az attack és release parameter szabályozza, hogy hogyan hasson a kompresszió a szignálra.  A gyors attack az agresszív kompresszálásra hivatott, ha gyorsan szeretnéd elkapni a peak pontokat. A rövidebb attack time-ot a masteringnél érdemes használni, valamint ha szeretnénk, hogy a tranziensek kiemelkedően hangosak legyenek.

6. A release kontroll nagyban befolyásolja a kompresszor álltal kompresszált szignált. A rövid release azt az érzetet kelti, mintha nagyon dolgozna a kompresszor. Ezzel szemben a hosszabb release sokkal naturálisabb hangzást eredményez.

7. Használd a make-up paramétert és az output kontrollt, hogy a jelszintet a megfelelő szintre hozd, hiszen a kompresszálás során hangerővesztesség jelentkezik!

8. A hard/soft knee parameter megint csak alapanyag függő. A hard knee dobokra, basszusra, és perkák kompresszálásra alkalmas. A soft knee az amoszférikus hangokhoz, vokálokhoz, és gitárokhoz illik a legjobban.

9. A look-ahead egy érdekes funkció. A lényege, hogy egy kis késleltetést rak a szignálra, és pontosabban tudja elkapni a peak pontokat, ezáltal pontosabb kompresszációt tesz lehetővé. Viszont ennek hátránya, hogy a kompresszor elveszíti a karakterét. Ne használjuk alapértelmezett beállításként, csak ha nagyon szűkséges!

Ebben a videósorozatban a kompresszorokról találhattok bővebb felvilágosítás. Maga a kompresszálás is szóba kerül. Szakszerű ábrákkal és példákkal végig vezetlek titeket a kompresszorok világán. Bővebben a Sonic Schoolban kerül terítékre a kompresszor gyakorlati felhasználása. Megmutatjuk többek között mikor, és mennyi kompressziót kell használni az egyes csatornákon, illetve hangszereken. Külön figyelmet szentelünk a masteringen történő kompresszállásnak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések