Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

MIX/DJ/EQ: alapvető technikák és elmélet

MIX/DJ/EQ: ALAPVETŐ TECHNIKÁK ÉS ELMÉLET

 

A hangok kimixelésének egyik alapköve az EQ-val való mixelés. Az EQ az egyik legjobb eszköz ahhoz, hogy elvégezd a végső simításokat a DJ szetteden. Ezen a területen az alapok elsajátítása rendkívül fontos, ha tapasztalt DJ-vé akarunk válni, ezért fektessünk időt és energiát az elméletbe és a gyakorlatba. Az EQ-zás alapvetően a frekvenciák szabályzásáról szól, de ahhoz, hogy a keverésnél is jól tudjuk használni, szükségünk van hangelméleti alapokra is.

 

A hang alapjai

A hang egy hullám, ami bizonyos sebességgel oszcillál, ezt fogja fel a fülünk, amit aztán az agyunk dekódol. A hangmagasság (pitch) a hullám frekvenciájának egy hatása. Nem érzékelünk minden pitch-et azonos hangerejűnek annak ellenére, hogy fizikailag azok. Vegyük példának a fehér zajt, amelynek minden frekvenciája azonos amplitúdójú, de mégis a magas pitch az, amit igazán hallunk.

mix

Nagyobb jelentőséget adunk a magasabb hangoknak, amikor halljuk őket. Ez a fő oka, hogy EQ-zásnál nagyon kell használnunk a fülünket.

 

Mix frekvencia

A legtöbb DJ nagyjából tisztában van azzal, hogy mi a magas, közepes és mély hang a frekvencia értelmében, és a keverővel és szoftverekkel kísérletezve nagyjából érzékelhetjük is, hogy ezek mit is jelentenek egy zene, a szoftver és a hardver számára.

Harmónia kerék

A karakterisztikát leszámítva ezek a hangok ugyanolyanok minden márkájú felszerelésen, de a vágás (cut) és a kiemelés (boost) ereje számottevően változhat a különböző márkák között. Egy „full kill” legyengíti az EQ sávot, amíg néma nem lesz, míg a shaping EQ csak gyengít, de nem némítja el teljesen a frekvenciákat. A full kill EQ vált normálissá, de néhány felsőkategóriás keverő, mint például a Pioneer vagy az Allen & Heath lehetőséget ad, hogy kiválaszd a neked szimpatikus EQ modellt.

 

Az alapok megértése

A hang az amplitúdóból és a frekvenciából áll. Miért nem hangzik úgyanúgy két hangszer, amelyek azonos hangerőn játszanak és a hangmagasságuk (pitch) is megyegyezik? Miért nem tudunk egyszerűen kivágni egy adott hangszert a track-ből? A válaszhoz beszélnünk kell a hang harmóniájáról. A hangokat az alap és a harmonikus frekvenciájuk miatt halljuk. Például a középső C-nek a billentyűn vannak harmonikusai, amelyeket a fülünk egyből felfog, ha meghalljuk az alapjául szolgáló hangot. Ezért sem olyan egyszerű az, hogy csak úgy kivágunk egy dudát a zenéből. Egy tiszta basszus nem szól a magas frekvenciákon, de a karaktere az egész frekvenciatartományban jelen van.

 

Amikor EQ-zol, akkor fontos, hogy ügyelj erre a szabályszerűségre. Ha két zene különböző kulcsban van, a basszus levétele még okozhat zavart a harmóniában. Az EQ nem egy mágikus eszköz, hogy a track-et acapellákká változtassa, vagy a Motown kürtöt kiszedve be tedd egy dubstep-be. Figyelnünk kell az alkalmazhatóságra és a technikára is. A hangerő jó indikátor, amikor EQ-t kell használni. Amikor két audioforrást keverünk, a végeredmény mindig hangosabb, mintha csak egyet kevernénk, így az EQ ilyenkor remek eszköz, hogy a forrásokat egyensúlyba hozzuk és a két szám hagyja élni egymást.

dj mix

Fontos EQ technikák DJ-knek

A jó EQ-zás a kreatívitásból és a technika használatból fakad. A két szituációnál három különböző módszert alkalmazhatunk:

 

  1. Teljesfrekvenciás keverés: Ahogyan azt írtuk, egy hangszer frekvenciája az egész spektrumot lefedi. Sok DJ csak a zenei egyensúly beállítása miatt EQ-zik, majd a fader-ekkel kever, az EQ cseréket vagy teljes EQ vágásokat mindenáron elkerülik. Ez a teljesfrekvenciás mixelés a house DJ-k körében népszerű, ahol hosszú keverés és finom hangerőkiegyenlítés szükséges.

  2. EQ Blend: Ha egy track érdes hangzású hangszerekkel van tele, amelyek a középsávba vonzzák a figyelmet, míg a másik szám inkább vokálközpontú, akkor ezeknek a keverése nagyon tömött középfrekvenciákat fog eredményezni. Ahhoz, hogy  halljuk a vokált, amikor együtt játszuk le a számokat, vissza kell vennünk az érdes hangszerelést, hogy legyen helye az éneknek. A középrészt ha túlságosan kivágjuk, az zavart kelt, mivel a magas és mélyharmónikusok a középső sávból is táplálkoznak. Egy frekvencia visszavételénél figyelni kell arra is, hogy ezzel mit vesztünk a harmónia terén.

  3. Basszus csere: Egy idő próbáját kiálló technikáról beszélhetünk. A basszust általában halkabbnak halljuk, mint a magasabb frekvenciákat. Ellensúlyozás céljából az egyik track mélytartományát vegyük vissza, hogy a másik szám basszusának helyet adjunk. Mivel a basszus adja a legtöbb energiát egy zenének, ezért gyakran nagyon kicsi hatása van a közepes és magas tartományokra, így keveset is kell ezeknél a frekvenciáknál állítani, hogy a kimenet elfogadható legyen.

  4. Hangszínegyezés: Fontos technika, amit a bakelit mixeléssel nem foglalkozó DJ-k gyakran figyelmen kívül hagynak. A digitális track-ek általában kisebb EQ-tartománnyal rendelkeznek, ezért nem szükséges annyira állítani rajta ahhoz, hogy egy adott hónap Beatport techno szekcióját keverjük. Amennyiben több stílust és több időszak zenéjét szeretnéd mixelni, akkor máris sokkal nehezebb dolgod van. Az EQ használatával finomabb átmeneteket készíthetsz azzal, hogy a hangszíneket egyezőre hozod ki. Vágd ki a közepet a régi track-ekből, hogy több gain-re legyen lehetőséged, vagy erősítsd a magasabb frekvenciát a vinyl-en, amely médium képességei korlátozottak a magasabb frekvenciák tárolhatóságával kapcsolatban.

Összegzés

Összességében elmondhatjuk, hogy a végső döntésként a fülünkre kell hagyatkozni. Ha a zenék jól hangzanak együtt, akkor sanszosan valóban azok. Az előző írásainkban lévő gondolatot tudjuk csak ismételni: ha van egy ötleted, a segédeszközök csak megerősítik, hogy jól választottál-e, de nem ezekből jön a kreativitás.

 

 

Forrás: DJTechTools
Szerző: Skeldar

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések