Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Legyek-e teljes munkaidős Dj, mit mérlegeljek?

LEGYEK-E TELJES MUNKAIDŐS DJ, MIT MÉRLEGELJEK?

 

Ha a hétvégéknek élsz, de hétköznap gyomorideggel kelsz, amikor a munkahelyedre kell menned, akkor bizonyára elgondolkodtál már azon, hogy teljes munkaidős DJ is lehetnél. Végülis megélni abból, hogy zenét játszol le, nem maga az álom? Természetesen nem minden fenékig tejfel, a DJ-zés is olyan karrier, mint bármelyik másik. Nehéz lehet és néha szélmalomharcnak tűnik az egész. Ha szenvedéllyel csinálod és kitartasz, akkor viszont az elégedettség, amit ad, semmihez sem fogható. Honnan lehet tudni, hogy készen vagy megtenni ezt a lépést? Amikor úgy érzed, hogy ott kéne hagynod a normál munkádat a DJ-zésért, két kérdést kell megválaszolnod magadnak: mitől félsz és milyen fájdalmakat vagy képes elviselni?

Mitől félhet a DJ?

Mindenki fél valamitől. Félelmet nem ismerni nem arról szól, hogy nem érez félelmet az illető. A veszélyekkel tisztában lehet lenni, de a kockázatok ellenére is cselekedni, az az igazi kihívás. DJ-ként aggódhatsz, hogy el tudod-e majd látni a családod, hiszen már nincs havi fix bevételed. A DJ karrieredben pedig számos veszély is van. Ez a munka a partikról szól, ahol nem éppen hosszútávon családbarát dolgok szoktak történni, ezek közül a legjelentősebb az alkohol. Ha nem tudsz stabilan állni, miközben mindenütt kísértés van, akkor jobb, ha átgondolod a dolgot. A hiteleket fizetni kell, családot el kell tartani, ez mindennél fontosabb.

 

De tovább gondolkozol: attól félek, hogy nem sikerül? Nem sikerül a helyi viszonyok között eleget keresni, hogy megéljek? Nem tudok keresni rendszeresen egy legalább valamilyen minimum összeget, amiből kijövök? Tim Ferris egy jó módszerrel állt elő, hogy tisztábban lássunk.

 

Csináljunk egy táblázatot három oszloppal! Az első oszlopba írjuk be a félelmeket. A második oszlop tartalmazza, hogy hogyan akadályozhatjuk meg ezeket a félelmeket. Például, ha félünk, hogy nem lesz meg egy bizonyos havi fix, akkor részmunkaidős állást is vállalhatunk. A harmadik oszlopba írjuk le, hogy mire lenne szükség ahhoz, hogy visszaálljon az az állapot, amikor még a félelem nem volt jelen. Talán egy munka egy másik cégnél még jó volt, talán annyira jó voltál, hogy akár vissza is várnak.

 

A táblázat célja, hogy lássuk a félelmeket, előzményekkel, okokkal és megoldásokkal együtt, így racionálisabban tudunk majd dönteni. Ha tisztán látod az összképet, jobban el tudod dönteni, hogy a teljes munkaidős DJ-zés neked való-e.

 

Milyen megpróbáltatásokat vagy képes elviselni?

Természetesen nem fizikai fájdalmakról van szó, sokkal inkább érzelmi és pszichés terhelésről. Miután számításba vetted a félelmeket és azok megoldásait, el kell gondolkoznod azon, hogy a DJ-vé válás mikkel fog járni. Mark Manson filozófus ezt az eljárást használja, ami meghatározza, hogy a cél megéri-e a megpróbáltatásokat. Joey Santos, aki 1999 óta DJ, amikor otthagyta a biztosítási céget a zenéért és hogy profi DJ lehessen, már előtte tudta, hogy a 9-től 5-ig tartó irodai munkát ő ott fogja hagyni. Sok megpróbáltatással és kényelmetlenséggel járt ez számára.

dj

Amit nem vett akkor számításba, az az volt, hogy a korábbi munkahelyén tapasztalt megpróbáltatásokat csak másokra cserélte. Havi fix híján igazán kreatívnak és agresszívnek kellett lennie, hogy fellépéseket szerezzen. Ez egyben azt is jelentette, hogy a helyi „politikába” is bele kellett folynia, amely a legnagyobb klubok, show-k és fesztiválok körül zajlik. Sokan ettől ódzkodnak, mert ők csak zenélni akarnak, de nem veszik észre, hogy ez a területekről szól. A területek akkor válnak igazán fontossá, amikor a nagy pénzek és a hírnév kerül az asztalra.

 

A másik kihívás a DJ-zés terén az, hogy ha nem mész el egy fellépésre, akkor nincs pénz sem. Ez azt jelenti, hogy akkor is DJ-zni kell, amikor semmi kedved hozzá, mert például beteg vagy. A fellépések lehetnek olyan helyeken is, amit egyáltalán nem bírsz, de jól fizetnek. A karrier elején jobb, ha nagyobb a tűréshatára az embernek.

 

A DJ-zés nem fog megóvni a stressztől, ami bármely másik munkával is együtt jár, ugyanakkor mindenkinek van egy stressztűrő képessége. Ha inkább zenélsz 39 fokos lázzal ahelyett, hogy 5 napig ingázol egy irodába, akkor ez olyan fájdalom, amit el tudnál viselni.

 

Következő lépés?

Ha listázod a kockázatokat, félelmeket és azok megoldásait, az első lépést már meg is tetted. Ha a helyzet nagyon kemény lesz, akkor visszanyúlhatsz a listához, hogy emlékeztesd magad, hogy erre számítottál és felkészültél rá. Biztos lehetsz benne, hogy számos akadály lesz, de ha beleéléssel csinálod, biztosan túl fogsz rajtuk lendülni. Végső soron te vagy az egyetlen, aki leginkább eldöntheti, hogy a teljes DJ karrier neked való-e. Nem kell egyből fejest ugrani a mély vízbe és mindent feladni. Teszteld magad, hogy hogyan bírod és tudnád-e csinálni teljes erőből ezt az életvitelt, mielőtt tényleg fejest ugrasz.

 

Skeldar

Forrás: DigitalDJTips

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések