Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fellépés, ahogyan kell: 9 tippel és tanáccsal

FELLÉPÉS, AHOGYAN KELL: 9 TIPPEL ÉS TANÁCCSAL


DJ Party fellépés

Izzad a tenyered, a szíved kiugrik a helyéről és szinte vágni lehet feszültséget. A klub tele van emberrel és mindannyian arra kíváncsiak, hogy mit fogsz játszani. Minden szem rád szegeződik, miközben te felkészülsz a starthoz. Ez az első fellépés, és az jár a fejedben, hogy a többiek azt gondolják hogy: „Tudja ez az ember, hogy mit csinál?”. Mitől is jó egy első fellépés? Az első bevetésre történő felkészülést nem szabad félvállról venni.

 

A gyakorlat teszi a mestert, és gyakorlás nélkül az első fellépés legjobb esetben is csak átlagos lehet. Legrosszabb esetben tele lesz frusztrációt okozó problémákkal, és ez újabb hibák elkövetéséhez fog vezetni. Az igaz, hogy kevés fellépés tökéletesen problémamentes és kis felkészüléssel, valamint odafigyeléssel a legnagyobb gondok minimalizálhatók. Összegyűjtöttük a sikeres induláshoz szükséges tippeket, tanácsokat, hogy elkerüld a leggyakoribb hibákat.

 

1. Fellépés tanács: Adj időt magadnak!

Kerüld el az utolsó percben beeső felkéréseket. Adj magadnak legalább három napot a gyakorlásra és tervezésre, mielőtt még élesben játszanál. Egy éppen csak beeső munka egyenes út az idegeskedéshez. Számos tapasztalatlan és kezdő DJ követi el azt a hibát, hogy minden felkérést el kell fogadni, legyen az bárhol és bármikor. Ez azonban nem így van, kifizetődő kicsit válogatni. Nagyon fontos, hogy ingyen semilyen munkát ne vállalj el! Csak a tényleg vállalható felkéréseket fogadd el, a többit nyugodtan utasítsd vissza. Egyébként is, ha felsülsz, hogy fog az segíteni a következő munka megszerzésében?

 

2. Fellépés tanács: Használj ismerős eszközöket!

Lehet, hogy az ismerősödnek gyorsabb laptopja van vagy nemrég vettél egy új dekket, esetleg más eszközt cseréltél jobbra, de ezek a katasztrófa receptjei. Az új eszköz okozta zavarodottság elkerülése végett ne használj ismeretlen vagy majdnem ismeretlen felszerelést. Az első fellépésen is maradj a megszokott eszközeidnél. Talán kicsit lassabbak, nem olyan menők, de legalább ismered őket.

 

3. Fellépés tanács: Játssz a közönségnek!

Ha az egyetlen hely, ahol játszani szoktál, az a szobád, akkor te vagy a közönség is. Ha fellépésen vagy, akkor viszont ügyelned kell a közönség ízlésére, és bizony lehet, hogy nem fog egyezni a tiéddel. A kritikák és javaslatok figyelembevételére törekedni kell anélkül, hogy kizökkentenének. A DJ-zésben ez egy nagyon fontos képesség, így ideje megtanulni.

 

4. Fellépés tanács: Sose menj B terv nélkül!

Mint kezdő DJ, valószínűleg még nem volt dolgod meghibásodott felszereléssel. Nem számít, hogy ki mit mond, a hardver meghibásodhat és egyszer meg is fog hibásodni. Lehet ez egy megtört kábel, egy összetört laptop, nem számít. Bármi is következik ezekből, a fellépésed tönkreteszi. Mindig legyen B terv, ha az A terv esetleg nem működne!

 

5. Fellépés tanács: Érkezz korán!

Nem akarsz az utolsó percben beesni és beállni a dekk elé. A kapkodás hibát eredményez. Jobb túl korán érkezni, mint túl későn. Adj magadnak időt felkészülni, ellenőrizni a hangzást! Időben észreveheted így a hibákat és reagálhatsz rájuk még mielőtt tönkretennék a fellépésed.

 

6. Fellépés tanács: Tervezd meg a szetted!

DJ Szett tervezés fellépés

DJ-ként biztos hallottad már, hogy a legjobb egy erős kezdés és egy erős befejezés, de sok jószándékú DJ ezt elfeledi az események hevében. A legjobb, ha több, jól összerakott playlist-tel készülsz, amelyet a közönség reakciója alapján kicserélgethetsz. A jó zene a tánctéren tartja az embereket, ez csökkenti az első fellépés okozta idegességed. Néhány mini-szett nem csalás. Előre eltervezett szegmenseket használni a közönség reakcióinak figyelembevételével egy időtálló módszer, amely valamilyen spontán jelleggel is bír.

 

7. Fellépés tanács: Reklámozd a fellépést!

Nem elég azt feltételezni, hogy a család és a barátok majd megtöltik a klubot. Valószínűleg másokat is szeretnél látni, akik a tánctéren, és ami még fontosabb: a te fellépéseden érzik jól magukat, amely egyben segíti is egy új munka megszerzését. A család és a baráti kör elfogultabb, mint hinnéd. Részrehajló véleményt fognak alkotni, ezért fontos, hogy idegenek visszajelzéseit is meghallgasd. Egy terem idegen tetszését elnyerni egyébként is nagy plusz, de azért persze ismerős embereknek is jó érzés játszani.

 

8. Fellépés tanács: Érkezzen meg minden!

Valószínűleg nagyon sok holmid van, rengeteg kábel, kiegészítő és egyebek. Készíts listát a szükséges dolgokról, hogy biztosan minden meglegyen a fellépésen és onnan haza is kerüljön. Jó ötlet, ha a listát az otthonod ajtajára tűzöd, vagy a telefonodban, pénztárcádban tartod, esetleg a felszerelés szállítására való zsákba teszed.

 

9. Fellépés tanács: Hívj egy megbízható segítséget!

Egy segítő félnek nem feltétlenül szükséges ott lennie, de nagy különbséget tud okozni a jelenléte. Egy kétórás szettnél előfordulhat, hogy hívni fog a természet vagy csak kis szünetet kell tartanod, ezért ilyenkor jól jön, ha valaki szemmel tudja tartani a dolgokat, hogy minden zökkenőmentes maradjon. Ez a személy egy kapcsolat is lehet a hallgatóság és közted, a kéréseket és javaslatokat általa kaphatod, így nem zökkensz ki a szettedből.

 

Végezetül

Akár kezdőként, akár pár fellépéssel a hátad mögött elősegítheted a sikered a fenti tanácsok megfogadásával. A gyakorlás elengedhetetlen, de igazi tapasztalatot csak élőben lehet szerezni, ezért előbb-utóbb fel kell menned a pulpitusra. Ne akadályozd magad kifogások gyártásával! Ha gyakoroltál, becsülettel felkészültél, akkor itt az idő!

 

 

Forrás: DigitalDJTips
Szerző: Skeldar

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések