Calvin Harris This is what You Came For zeneelemzés

[av_textblock textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-desktop-font-size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-k2w3els3′ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]
Érdemes közelebbről megvizsgálni, hogyan is dolgozik minden idők egyik legsikeresebb lemezlovasa, énekese, dalszövegírója és zenei producere Calvin Harris..

A legnagyobb videomegosztón közel 2,3 milliárdos megtekintésnél járó, Rihanna közreműködésével készült This is What You Came For igazi zenei csemegének számít.

Lássuk, hogyan is épül fel ez a nagyszerű dal.

Tempó: 124 BPM

Zenei kulcs: A-moll

Akkordok:

1: A-moll, F-dúr, G-dúr, C-dúr

2: F-dúr, F-dúr, G-dúr, A-moll

Calvin Harris a rá olyan jellemző hangzásvilág megteremtéséhez olyan akusztikus és elektronikus eszközöket használ, melyekkel egyfajta extra mélységet és textúrát ad az egyébként szokásosnak mondható EDM (electronic dance music) műfajú zenéhez.  A refrének jellemzően a szünetekben hangzanak fel, az instrumentális részeket pedig drop-ok és hook-ok alkotják. Habár Calvin Harris csupán négy akkordot használ, viszont olyan ügyesen variálja azokat, hogy a végeredmény rendkívül változatosnak hat.

A részletek a mellékelt táblában láthatók.

calvin harris and Rhianna
calvin harris and Rhianna

[/av_textblock]

[av_promobox button=’yes’ label=’Érdekel’ link=’manually,https://bit.ly/sbevzen’ link_target=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ label_display=” icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ box_color=” box_custom_font=’#ffffff’ box_custom_bg=’#444444′ box_custom_border=’#333333′ av_uid=’av-k2w3i8xb’ admin_preview_bg=”]
Érdekel a zeneszerkesztés? Gyere el bemutató napunkra és ismerkedj meg iskolánkkal!
[/av_promobox]

[av_textblock textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-desktop-font-size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-k2w3f6n8′ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Intro

1-17. oszlop (intro) / 1. akkord

A folyamatos beat-ek, azaz a dobolás révén ezt a szakaszt az utolsó részbe is be lehet építeni a különféle hangok és akkordok „összeütközése” nélkül. A dal rádióban játszott változatában ez nem jelenik meg, ott szünettel indul a zene (ez egyébként ennél a műfajnál igencsak jellemző). A nagydob (kick drum) a basszushoz igazodik. Érdekes csavar, hogy a szerző a hi-hat ritmust használja az „érdeklődés” fenntartására, viszont a ritmus nem változik, a fő hook és a riff valójában csak később következik. További „csel” Calvin halk éneke és egy „dub-snare” visszhang. A cintányér csak az intro felénél, az első szünetre épülve érkezik meg.

calvin harris and Rhianna dal
Calvin Harris és Rihanna dal

Break

17-37. oszlop (1. szünet) / 1. akkord

Az első szünetben gitár pengetős riff és magasabb hangú loop hallható. Ezek tehát akusztikus hangszerek és nem tökéletesen kvantitatívak (legalábbis időben). Ettől az ember még jobban odafigyel a dalra, holott mindez éles ellentétben áll a szintetizátorok adta hangzással – az EDM esetében minden a kontrasztokról szól. Ezt követi Rihanna első rövid verzéje, majd a fő hook (egy oktávval lejjebb). Itt szinkópás szintifúvós hangszínek és finom 4/4-es vonóshangok növelik az energiaszintet. Habár ez korainak tűnhet a hook-hoz, megakadályozza, hogy a hallgatók esetleg unatkozni kezdjenek.

37-45. oszlop (1. felépítmény) / 2. akkord (egy oktávval feljebb)

Az első Rihanna-féle refrén 4/4-es tapsokkal és snare-ekkel tarkított, amelyek a vonóshangokat követik, ezzel is ráerősítve a ritmusra és egy finom emelkedő hangra.

Drop

45-53. oszlop (1. drop) / 2. akkord (egy oktávval lejjebb)

A drop a dal fő hook-ja. Calvin az egyik interjújában elmondta, ezt szánta a dal fő „ütőkártyájának” – azaz, hogy a dal monumentalitását hirtelen, egy szempillantás alatt megsemmisítse. Ebben a részben csak dobolás és tapsolás hallható. A szándékosan torz basszus ugyanazt a ritmust követi, mint amit a szintetizátorok az első szünetben. Ugyanakkor megjelenik egy finom basszushang is, amely „egységes egésszé” teszi ezt a részt. A marimba a basszusnak megfelelő tempót követ, akárcsak Rihanna éneke.

53-61. oszlop (1. drop)

Az előző rész egy új szólammal egészül ki.

Verse

61-69. oszlop (2. verze) / 1. akkord (szünet nélkül)

A basszus változatlan marad, de a gitár pengetős riff és magasabb hangú loop is „bejön” a képbe. A dobolás elhalkul, hogy átadja helyét a pengetésnek és a tapsnak. Minden 16. ütemet követően egy sonar hang jelenik meg, Rihanna pedig tovább folytatja a 2. verzét.

Calvin Harris

69-77. oszlop (a 2. verze végéig)

A dalban egyedül itt hallható a TR-808 hangja. A sonar note gyakrabban fordul elő, a riff egyszerűbbnek mondható. Az utolsó sáv végén a szintetizátorokat szűrni kell, hogy zökkenőmentesen  át lehessen állni a második szünetre/refrénre.

calvin harris and Rhianna dal 2
Calvin Harris és Rihanna dal 2

77-85. oszlop (szünet / felépítmény) / 2. akkord (egy oktávval feljebb)

A dalnak talán ez a „legütősebb” része még hangsúlyosabb szintetizátoros stab-ekkel és Rihanna legerőteljesebb második refrénjével, valamint az ütős/taps/riser felépítménnyel.

Drop 2

85-93. oszlop (2. drop) / 2. akkord (egy oktávval lejjebb)

A szintetizátoros stab-eket leszámítva megegyezik az első résszel. Mivel ezek nagyon finoman egészítik ki a dallamát, így ez a rész az első dropnál egységesebbnek hat.

93-101. oszlop (2. drop végéig)

Ugyanaz, mint az első, de az kissé erőteljesebb szintetizátoros stab-ekkel.

101-109. oszlop (fő szünet) / 1. akkord

Megegyezik az első szünettel, de gyorsabban építkezik és Rihanna egyedül itt rögtönöz a dalban.

109-117. oszlop (felépítmény, 3. refrén) / 1. akkord (szünet nélkül)

Ez a rész eltér a korábbi felépítményektől, mivel az első szünet nélküli akkordra épül, nem pedig a másodikra, mint a többi. Ez egyfajta „extra feszültséget” visz a dalba az utolsó drop előtt. Ezen felül újraindul a 69-77. oszlopban látható sonar riff.

117-125. oszlop (3. drop) / 2. akkord (egy oktávval lejjebb)

A cintányér és a 909 itt szól együtt először, nincs dobolás és taps.

125-133. sor (3. drop végéig)

Az építkezés alapját a gitárpengetés adja (mivel a dobolás már a drop óta jelen van).

Outro

133-149. oszlop (outro) / 1. akkord (szünet nélkül)

Itt visszatérünk az eredeti akkordhoz (ahol a dob megjelenik) és csak dobolást hallhatunk. Újra megjelenik az intróban hallható csavar és a hi-hat ritmus. Calvin egyesével veszi vissza az elemeket, hogy a DJ belemixelhesse azokat a következő számba (ez egyébként jellemző erre a műfajra).

A fentiek alapján tehát az alábbiakat érdemes megfogadnod.

  1. Mindig egy hook-ra és refrénre alapozz! Ne próbálj meg túl sok ötletet belezsúfolni egyetlen zeneszámba. Elképzeléseidet még számtalan dalban valósíthatod meg külön-külön.
  2. Alaposan gondold át az akusztikus hangszerek használatát! A cél, hogy extra mélységet és textúrát adj alkotásodnak. Az sem baj, ha az időzítés nem mindig tökéletes, sőt.
  3. Próbálj ki egyszerű hook-ot is! Az ilyen fülbemászó dallamokat a hallgatók is könnyebben megjegyzik, így együtt dúdolhatnak, énekelhetnek az előadóval – ez pedig a rádióban játszott számok esetén különösen fontos.
  4. A kevesebb több! Ne fáraszd le a hallgatókat – különösen a szünetekben – túlzottan erőteljes drop-okkal. Még akkor sem, ha ez egyébként jellemző az EDM műfajára.
  5. Csak okosan a dobokkal! Az érdeklődés növelése érdekében az intro/outro dobok nyugodtan különbözhetnek a fő doboktól.

[/av_textblock]

Megosztás:

További bejegyzések