Tapasztalt DJ-k joggal lehetnek büszkék arra, ha élő fellépésen jól sikerül a manuális beatmatch. Profiknál, online mixeknél (például Eton Messy, Selected és Spinnin’ labelektől) nyomát sem találjuk nem egyező ütemeknek. Élő fellépés esetén a kis hibák hozzáadnak az “élő” érzéshez, de előre felvett online mix esetében a tökéletes hangzás elvárható. Sokan démonizálnják a Sync gomb jogosultságát.

Hogyan is lehetséges, hogy az előre felvett mixek szinkronban vannak? A szinkronizáció használata vajon “csalás”?

Igazából két egyszerű válasz van erre. Néhány DJ szinkronizációt használ a bűvös (sync gomb) és nem, nem kell úgy érezned, hogy csalsz, ha használsz te is. Vannak DJ-k, akik alapvetően az élő hangzást és annak élményét részesítik előnyben, míg mások a tökéletesség szépségére esküsznek inkább.

Ha eljutsz egy mix 3/4-ig és megállsz, miért nem lazítasz egy kicsit? Nem kell egyből feltölteni, hallgasd meg később figyelmesen, majd tedd el későbbre. Egy idő elteltével, újra meghallgatva a munkád, már látni fogod, hogy hol és hogyan hibáztál. Ebből tanul a legtöbbet az ember és így hallhatod is, ahogyan fejlődsz mixről-mixre. Saját fejlődésed látványa pedig önbizalmat is fog adni.

Ha használod a SYNC gomb tudását

Ha úgy döntesz, hogy szinkronizálást használsz, nem kell rosszul érezned magad. A mixek, amelyeket professzionális szinten készítettek el, többcsatornás mixerekkel, stúdióban a legprofibb eszközökkel hoztak össze. Ilyen lehetőségekkel könnyebb a zeneszerkesztés, te is használhatsz bármit, ami minőségi zene megalkotásában segít.

Érdekel a Dj-ézés? Jelentkezz iskolánkba és tanulj a legjobbaktól.

sync gomb pioneer

sync gomb pioneer

A szinkronizáció beizzítása után kellemetlenül érezheted magad, ez persze kihat a mentális állapotra, nem segíti az ember kreativitását. Élő fellépésekre fókuszálva kihagyhatod ezt a segédletet, hisz egy munka akkor lesz igazán jó, ha az alkotó is jól érzi magát az alkotás közben. Gyakorolni kell, mintha élőben lépnél fel és a végén úgyis az fog számítani, hogy hogyan érzed magad és milyennek tartod a munkád gyümölcsét.

Ha hibázol próbáld újra

Bizonyára voltál már úgy, miután egy jó mixet az utolsó 10 percben elrontottál, hogy saját képességeid kérdőjelezted meg és nem éretted, hogy mások hogy is csinálják. Legközelebbi ilyen helyzetben folytatni kell és idővel nem önmagaddal és másokkal fogsz versengeni, hanem csak magaddal. Felszabadultabbá válik munka és így a hibák száma is biztosan vissza fog esni. Ez is egyben a titok. Ne állj le hiba esetén, hanem próbálkozz. A minőséginek tartott mixeid a későbbiekben akár egy nagyobb alkotássá is összeállhatnak, ha ráérzel a köztük lévő kapcsolatra.