Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Rádió mix vagy podcast elkészítésén töröd a fejed?

Manapság a hírnév egyik feltétele a rádió mix, vagy az, hogy rendszeresen legyen rádióműsorunk, podcastunk. Nem véletlenül van ez így. Nevünk úgy terjed a leggyorsabban, ha saját rádiómixeket csinálunk, és így népszerűsítjük munkásságunkat. A rádiómixeket manapság már nem élőben veszik fel, hanem erre szakosodott programokkal állítják elő (ilyen szoftver például az Ableton), amelyek sokkal gyorsabb és pontosabb átmeneteket tesznek lehetővé. Az sem egy elhanyagolható szempont, hogy egy laptopon is könnyedén készíthetünk mixeket és podcasteket akár az otthonunktól, stúdiónktól távol. A videóban bemutatott eszközökön túl, rengeteg új fogást is bemutatunk iskolánkban, a Sonic Schoolban.

Rádió mix miért pont Abletonban?

Az Ableton alapvetően Live-ozásra készült, azonban az idők folyamán teljes értékű zeneszerkesztő szoftverré nőtte ki magát. Talán az egyetlen DAW, amiben (igen fejlett warp mechanizmusának hála) könnyedén tudunk saját rádiómixet is készíteni.

Mi az a WARP és miért fontos a rádiómix szempontjából!

A warpolás nagyon leegyszerűsítve az ütemre igazítást jelenti. Többfajta warp mechanizmust is megkülönböztetünk. Az egyik legfontosabb a Beats, ami rövid loopok ütemre igazításában segít. A Re-Pitch áll a legközelebb a Dj-ézéshez. Itt ha változtatjuk a BPM-et, akkor változik hangmagasság is. Három BPM-enként egy félhanggal feljebb kerül az adott zene hangmagassága. A Komplex és Komplex pro ezzel szemben a sebesség változással ellentétben, megtartja a hangmagasságot. Általában 5-6 Bpm-et még könnyedén lehet igazítani, viszont ennél nagyobb sebességbeli változás már problémás lehet. Többek között flangelődni fog a hang. Viszont minél jobb minőségű hangmintát használsz, annál kevésbé fog érződni, ha manipulálod az adott hangot. A komplex és komplex pro ugyan a legjobb warpolási mód, viszont 10x annyi cpu-t használ mint a többi warpolási mechanizmus. A Tone és Texture ezzel szemben, olyan warpolást tesz lehetővé, amivel könnyedén ütemre tudjuk igazítani a padszerű, vagy fúvós és vonós hangszereket, illetve atmoszférikus elemeket.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések