Sidechain technikák az FL Studióhoz

[av_textblock textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-jxoforau’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]
A poptól a dubstepen át egészen a különösen nehéz neuro drum & bassig szinte minden stílus használja a Sidechain nevű eljárást.  Még ha azt is gondolod, hogy nem tudod mi az, biztosan hallotad már valamelyik számban.

A sidechain módszer egy sokak által érdekesnek tartott trükk, amivel a basszus és lábdob (kick) mixelését szokták megoldani. Az eljárás lényege, hogy egy külső jel, jelen esetben egy lábdob egy meghatározott ritmika mentén jelet küld többnyire egy kompresszornak. A kompresszor e jel segítségével lehallkítja lábdobot, így az nem fog összemosódni a basszus tartománnyal, ennek hatására egy sokkal kellemesebb lekeverést kapunk. A sidechain ezen felül szinte minden hangszeren használható, és a segítségével úgynevezett Pumping vagy Ducking effektet hozunk létre. Lényegében pumpálni fog a zene.

Sidechain technikák

Ebben a videóban három sidechain technikát fogtok hallani a vezető FL Studio oktatónktól . A sidechain eljárás pontos megértéséhez elengedhetetlen a kompresszorok és limiterek hatékony megismerése, ezek működéséről más posztjainkban és videóinkban találhatsz részletes elemzéseket.

Szinte minden producer alkalmazza manapság ezt a technikát, hiszen egy elengedhetetlen módszer a mai modern zeneszerkesztéshez. Természetesen nem csak kompresszorokkal lehet ezt megoldani, hanem különböző effektekkel is, mint például a Nicky Romeróval fémjelzett Kickstart plug-in, vagy az Xfer records álltal kiadott LFO tool. Tört ütem esetén viszont a klasszikus kompresszoros megoldás a célravezető, mint azt lent is bemutatjuk. A videóban három módszert beszélünk végig, amelyek segítségével könnyedén elsajátíthatjátok a sidechain módszer lényegét.

További tartalmak

Amennyiben érdekelnek további videók és hasznos tartalmak úgy látogass el FL Studio blogunkra, ahol további ingyenes videókat találhatsz a zeneszerkesztésről FL Studio környezetben. Már kapható az FL Studio könyvünk is, amiből otthon is megtanulhatod a zeneszerkesztés fortélyait. Amennyiben érdekel, itt megveheted tankönyvet!


[/av_textblock]

[av_promobox button=’yes’ label=’További információk’ link=’manually,https://sonicschool.hu’ link_target=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ label_display=” icon_select=’yes’ icon=’ue844′ font=’entypo-fontello’ box_color=” box_custom_font=’#ffffff’ box_custom_bg=’#444444′ box_custom_border=’#333333′ av_uid=’av-jv20yn0g’ admin_preview_bg=”]
Tetszett a poszt? Érdekelne bővebben az FL Studio? Nézz be hozzánk!
[/av_promobox]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-37y6v1′]

Iratkozz fel hírlevelünkre egyedi kedvezményekért!


[/av_textblock]

Megosztás:

További bejegyzések