Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Sidechain technikák az FL Studióhoz

A poptól a dubstepen át egészen a különösen nehéz neuro drum & bassig szinte minden stílus használja a Sidechain nevű eljárást.  Még ha azt is gondolod, hogy nem tudod mi az, biztosan hallotad már valamelyik számban.

A sidechain módszer egy sokak által érdekesnek tartott trükk, amivel a basszus és lábdob (kick) mixelését szokták megoldani. Az eljárás lényege, hogy egy külső jel, jelen esetben egy lábdob egy meghatározott ritmika mentén jelet küld többnyire egy kompresszornak. A kompresszor e jel segítségével lehallkítja lábdobot, így az nem fog összemosódni a basszus tartománnyal, ennek hatására egy sokkal kellemesebb lekeverést kapunk. A sidechain ezen felül szinte minden hangszeren használható, és a segítségével úgynevezett Pumping vagy Ducking effektet hozunk létre. Lényegében pumpálni fog a zene.

Sidechain technikák

Ebben a videóban három sidechain technikát fogtok hallani a vezető FL Studio oktatónktól . A sidechain eljárás pontos megértéséhez elengedhetetlen a kompresszorok és limiterek hatékony megismerése, ezek működéséről más posztjainkban és videóinkban találhatsz részletes elemzéseket.

Szinte minden producer alkalmazza manapság ezt a technikát, hiszen egy elengedhetetlen módszer a mai modern zeneszerkesztéshez. Természetesen nem csak kompresszorokkal lehet ezt megoldani, hanem különböző effektekkel is, mint például a Nicky Romeróval fémjelzett Kickstart plug-in, vagy az Xfer records álltal kiadott LFO tool. Tört ütem esetén viszont a klasszikus kompresszoros megoldás a célravezető, mint azt lent is bemutatjuk. A videóban három módszert beszélünk végig, amelyek segítségével könnyedén elsajátíthatjátok a sidechain módszer lényegét.

További tartalmak

Amennyiben érdekelnek további videók és hasznos tartalmak úgy látogass el FL Studio blogunkra, ahol további ingyenes videókat találhatsz a zeneszerkesztésről FL Studio környezetben. Már kapható az FL Studio könyvünk is, amiből otthon is megtanulhatod a zeneszerkesztés fortélyait. Amennyiben érdekel, itt megveheted tankönyvet!

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések