Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Amit a mikrofonokról tudni érdemes (1. rész)

A mikrofon vásárlás manapság ijesztő feladat tud lenni, tekintve az elérhető mikrofonok számát. Rengeteg féle, fajta, és típusú mikrofon közül tudunk válogatni. Ez a cikk arra hivatott, hogy technikai oldalról kicsit jobban bemutassa a különböző típusokat. Remélhetőleg a cikk segít titeket abban, hogy megfontoltabb vásárlási döntést hozzatok!

Az iránykarakterisztika megértése különböző mikrofonok esetében

Az iránykarakterisztika lényegében a mikrofonok területi érzékenységét hivatott reprezentálni, tehát azt, ahogyan a különböző mikrofonok reagálnak a környezetükre. Máshogyan megfogalmazva: a mikrofon iránykarakterisztikája adja meg, hogy az eszköz milyen irányból érzékeny a hangokra. Fontos tehát tudnunk, a mikrofonok pozicionálásához, hogy milyen területeken érzékenyek, illetve melyik részét blokkolják a sztereo térnek. Ha ezen ismeretek birtokában vagyunk, akkor pontosan tudni fogjuk, hogy hogyan szűrjük ki a különféle zajokat. Az alábbi ábrák a leggyakoribb iránykaraszterikákat mutatják be.

Vese formájú cardioid mikrofonok

vese mikrofon
Vese (cardoid) mikrofon

A mikrofon érzékelőjének síkbeli metszete vese alakot formál, innen ered az elnevezés is. Az agnol nevükön cardoid tipusú mikrofonok, a szemben lévő hangokra koncentrálnak, és mindent kiszűrnek a hátsó és oldalsó térből. A frontális mikrofonokként is emlegetett megoldások, az élő felvételeknél fejtik ki legjobb hatásukat, ahol a környezeti zajok kiszűrése az elsődleges és legfontosabb feladat.

Napjainkban ez a mikrofontípus az egyik legelterjedtebb. Az élő felvételtől a hangszeres felvételig, sok féle típusuk előfordul. A típus hátránya, hogy színezi a mély tartományban található frekvenciákat, ha túl közel rakjuk a mikrofont a forráshoz. Ezért is nagyon fontos az elhelyezés.

cardio mikrofon
Egy tipikus cardoid mikrofon

Supercardioid és hypercardioid mikrofonok

supercardoidEz a két mikrofontípus jóval irányítottabb/pozícionáltabb a  cardioid társainál, és az érzékenységük is kisebb a térben. Jóval izoláltabbak és ellenállóbbak a visszhangokkal és gerjedésekkel szemben.

A nagy zaj-ellenállóképességük képessé teszi őket a hangos színpadokon és zajos stúdiókban való használatra, azonban az iránykarakteresztikájuk miatt (ahogy az ábrán is látható) a hátsó zajokra érzékenyebben reagálnak. Ezért nehéz olyan pozicióba tenni őket, ahol nem szűrődnek be a studió monitorok hangjai, valamint dobfelszerelések zajai.

supercardoid mikrofon
Egy supercardoid mikrofon

Omnidirectional mikrofonok

 omnidirectionalAz gömbkarakterisztikájú (omnidirectional) mikrofonok sajátossága, hogy minden irányból rögzítik a hangokat. Ez a típus sokkal naturálisabb az előzőekben felsoroltaknál. Mivel nincsen pozícionálva, ezért kiküszöböli a visszaverődéseket. Ezeket a mikrofonokat elsősorban kiváló akusztikai tulajdonságokkal rendelkező stúdiók, szobák és egyéb helyszínek akusztikájának rögzítésére használják.

Jól használható továbbá egy asztalnál lévő társaság beszélgetésének a felvételéhez: egy gömbkarakterisztikájú mikrofont ilyenkor értelemszerűen az asztal közepére kell helyezünk. Kiválóan alkalmazható több hangszeres felvételre is, amennyiben a külső zajok jelszintje alacsony. Azonban előnye egyben hátránya is, könnyen gerjed és szinte minden zajt felvesz a környezetében, ezért nem ajánlatos olyan szobákban használni, melyek nem megfelelő akusztikával rendelkeznek.

omni direct mikrofon
Ez a mikrofon minden irányból veszi a hangokat

Figure-8 mikrofonok

figure 8A Figure-8 mikrofonok két irányból, elölről és hátulról rögzítik a bejövő hangokat. Az elnevezés okát a baloldali képet megnézve könnyen meg lehet érteni. Az efféle mikrofonok érzékelőjének metszete egy nyolcas számjegyet ad.

Ebből adódóan a különböző irányból érkező hangokra érzékeny, így leginkább az emberi beszéd rögzítésére használható, de sokszor használják őket több hangszer, és sztereo felvételek készítésére is. A legtöbb rádióstúdióban használt beszédmikrofon ilyen karakterisztikával rendelkezik. A nyolcas karakterisztika jellemzője a közeltéri hatás (proximity effect), amelynél a mikrofont közelítve a hangforráshoz egyre jelentősebb mélyfrekvenciás emelés lép fel.

figure 8 mikrofon
Egy Figure-8 mikrofon

Puskamikrofonok

 puska

A nagyon éles nyalábolású mikrofonokat puskamikrofonoknak nevezik, mert használatuk általában nagyobb távolságból, a hangforrást „megcélozva” történik. Kis túlzással egy irányból veszik a hangot. Egy puskamikrofon jól használható például erdőben, madárhangok felvételére. Ezeknek a mikrofonoknak hosszabb házuk van, oldalán réseléssel, a mikrofonkapszula pedig a cső végén foglal helyet.

A csőben kialakuló irányfüggő hulláminterferencia teszi lehetővé, hogy az oldalról beeső hanghullámokból minél kevesebb jusson el a membránig. Ez egyben nagyon jó zajszűrő képességet is jelent, így nem meglepő, hogy sportközvetítésekre is gyakran használják a típust. Hangminőség szempontjából viszont hagynak kívánnivalót maguk után.

A jövő héten folytatjuk mikrofonos cikksorozatunkat, addig is nézd meg videóinkat és iratkozz fel YouTube csatornánkra !

shotgun mikrofon
Egy puskamikrofon

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések