Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Multiband kompresszor használata vokál proceszáláshoz

Mi az a multiband kompresszor?

A Multiband kompresszor több frekvencia spektrumra bontja a meglévő frekvencia tartományt így minden egyes tartomány egyedileg kompresszálhatunk. Ez gyakorlatban úgy valósul meg, hogy például a mély tartománynak lehet hosszabb attack fázisa így a lábdob (bassdrum,kick) nagyobbat üt. Míg a többi tartomány esetén rövidebb attack time-ot alkalmazva stabilabb szignált kapunk a mixben, ami például a gitárok esetén lehet hasznos. Használva a multiband kompresszió lehetőségeit sokkal eredményesebben lehet kompresszálni egy adott zenét vagy szignált mert a különböző zenei elemekre különböző kompressziót tudunk használni. Felvételnél különösen igaz, hogy jobb minőségű hanganyagot tudunk általa felvenni.

A legtöbb multiband kompresszor 3-4 különböző tartománnyal rendelkezik. Mivel a frekvencia átfedések az úgy nevezett crossover frekvenciák állíthatóak ezért nagyon nem mindegy hogy állítjuk be ezeket. A végső hangzás kialakításához feltétlen ki kell tapasztalnunk, hogy az egyes frekvencia tartományok hogyan viselkednek.

Lehetőségünk van kisolozni az egyes tartományokat, így könnyebben kiválaszthatjuk a problémás frekvenciákat és pontosabb kompressziót tudunk létrehozni. Érdemes játszogatni az attack és release paraméterekkel így elérve a kívánt hatást.

Tartsuk szemelőtt, hogy a frekvencia átfedések egyáltalán nem egyenletesek, masterelés de felvétel esetén se. A treshold (küszöbérték) és az amplitudó teljesen különböző is lehet. A kompresszió ratio azonban általában megeegyezik az egyes tartományok között. A legtöbb multiband kompresszor különböző előre rögzített beállításokkal rendelkezik (preset). Ezek általában igen jól alkalmazhatóak kiindulási alapnak.

Mit minden audio proceszálás esetén itt is fontos figyelni mi változik a mixben míg a proceszálás aktív. Kikapcsolni és A/B tesztnek is érdemes alávetni az eredeti szignált. A multiband kompresszor az egyik legeredményesebb audio proceszáló eszköz napjainkban. Segítségével drasztikusan lehet javítani a mixing/mastering fázison. Viszont rosszul használva sokkal nagyobb kárt okoz, mint segít ezért fontos kellően begyakorolni használatát.

Ebben a videóban a Multiband kompresszióról tudhatsz meg többet! A példa videóban Kis Richárd FL Studió oktatónk egy vokál tracken mutatja be mire képes egy multiband kompresszor és mikor érdemes alkalmazni azt!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések