Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hallásvédelem, halláskárosodás minden amit tudnod kell

Feláldoznád hallásod épségét egy hangos buli kedvéért?

Manapság nem lehet eléggé kihangsúlyozni mennyire fontos a megfelelő hallásvédelem. Különösen igaz ez a DJ-kre és producerekre, akiket a szokásosnál nagyobb mennyiségű hangos zaj/hangerő ér. A hallás romlása, elvesztése, közvetlen hatással van szakmájukban, szenvedélyükben nyújtott teljesítményükre. Az ép hallás alapvető fontosságú, ezért érdemes védeni a próbák, fellépések, koncertek alkalmával.

Ettől függetlenül szinte mindenki ki van téve a magas hangerőnyomásnak, különösen a hétvégi klubtúráknak köszönhetően. Hányszor fordult elő veled, hogy egy klubban csak nagy ordibálás hatására tudtad megértetni magad a melletted állóval? Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én különösképp szeretem a hangos ritmusos zenét és buli végére valahogy mindig a hangfalak közelében találom magam. Ezért is döntöttem úgy hogy kicsit körbe járom a témát és megnézem milyen lehetőségek vannak manapság a hangcsillapításra és hallásunk megőrzésére. Milyen előnyei illetve hátrányai vannak a külön erre kifejlesztett füldugóknak.

Hallásvédelem decibel dB hangerő és a hangészlelés

A hangos és halk hangok közötti különbséget a különböző hangnyomások mértéke adja meg. A hang intenzitását (hangerejét) decibelben (dB)mérjük. A zéro decibel a leghalkabb hang amit a fülünk még érzékelni tud. Fontos megkülönböztetni ezt a 0 decibelt a lekevérsben használatos zéro decibeltől. Ott mást jelent, amivel a képzés során külön foglalkozunk. A fájdalomküszöb meglehetősen szubjektív, mindenkinél más és más, illetve korfüggő is lehet. Általában 125 decibel feletti hangerőt már fájdalmasnak éreznek az átlag bulizók is.

Az egyik módszer a halláskárosodás elkerülésére ha mérjük a környzetünkben lévő zaj mértékét. Az USA egyezeményes közegészségügyi sztenderdek ajánlása szerint, fülünket 90 dB—nél magasabb hangerő behatásnak 8 óránál tovább nem ajánlatos kitenni. Ha zajos környezetben dolgozol ellenőrízd alkalmanként a hangerő nagyságát. Továbbá érdemes fülünket 24 órán át piehentetni ha hangos zajoknak voltunk kitéve.

Hallásvédelem, halláskárosodás, Tinnitus

Manapság rengeteg olyan eszközzel találkozhazunk amiket fülvédelemre terveztek. Az összes klub és parti-őrültnek a legjobb megoldás a füldugó használata, különösen ahol tényleg magas hangerőnek vagyunk kitéve. Sok ismerősőm észrevette magán, hogy sípoló zúgó csengő hangot hall a bulik után. Ez az úgynevezett Tinnitus betegség aminek jelemzője, hogy “ideiglenes halláskárosodás során sípoló, zúgó, csengő hangot hallunk, pl. egy koncert után. Az agy arra kényszerül, hogy feldolgozza a rengeteg hangot. Ennek egyik mellékterméke, hogy új hangokat hoz létre amik igazából nem a környezetünkből származnak, legalábbis úgy érezzük, hogy csak mi halljuk.” Kezdő producerként magam is elkövettem azt a hibát, hogy túl hangosan hallgattam a zenéket zeneírás közben. Eleinte a fülünk visszanyeri erdeti állapotát és pár nap múlva ismételten rendesen fogunk hallani. Azonban ha sokszor megismételjük ezt a hangerőnagyságot egy idő után a fülünk már képtelen lesz alkalmazkodni a hangos hangerőhöz és nem tudja magát visszaállítani a normál állapotába. Ezért is szűkséges manapság a füldugók használata. Észrevetted, hogy egy átbulizott éjszaka után mennyire másképp hallod a saját zenéd, és mennyire nehéz dolgozni egy adott zenén (alkoholt most nem számítjuk)?

“Az orvosi kifejezés erre szintén a Tinnitus. Az éjszakai életnél ezt „diszkó fül”-nek nevezik. Kisebb, de már fájdalmas hangerő is képes károkat okozni, ezt nevezik hyperacusisnak.”

Amint zavarja a fülünket egy hang, fülvédőt kell használni, hogy ne okozzon maradandó károsodást . Az Alábbi képen a hankárosodás kialakulásának okait láthatod!

hallásvédelem megelőzés
hallásvédelem megelőzés

Ha letesztelnéd hallásod!

(fontos csak olyan hangrendszeren hallgassuk ezt a tesztet ami lefedi a 40 hz 20 Khz-es tartományt).

Hearing Test

A jó hír az, hogy manapság többfajta habszerű füldugót találni a drogériákban és egyéb DJ boltokban, illetve az interneten is rendelhetőek például a www.fuldugo.hu-ról. Az átlag szivacsos füldugókkal a legnagyobb probléma, hogy szinte képtelenség bennük zenét hallgatni vagy zenét írni, mivel blokkolják a legfontosabb frekvenciatartományokat. A szivacsos füldugókon kívül létezik még szilikon, gumi és vax alapú füldugó is. Ezek a füldugók kiválóan megállják a helyüket,ha megfizethető kényelmes és elérhető hangerő és zaj csökkentés a célunk.

Azonban sajnálatos módón ezek a típusú füldugók nem használhatók kellőképpen zenészek és DJ-k körében az alábbi problémák miatt:

– Nagyobb mértékben csökkentik a külső zajokat és hangokat mint amennyire szükséges lenne.

– Hiába a közel tökéletes felépítés a meglévő füldugók 10-20 decibeles hangerő redukciót produkálnak a magas frekvenciák tekintetében, ami miatt sokan inkább nem használják azokat, mivel az emberi beszédet is alig lehet hallani ezekkel a füldugókkal.

– Megváltozttatja a saját hangunkat, érdekessé(rossz értelemben) tompává teszi számunkra.

FÜLDUGÓK ZENÉSZEKNEK

A személyre szabott füldugókat különösen ajánljuk zenészeknek, mert kényelmesek, könnyű berakni őket és a hangokat is jobban megszűrik mint a nem erre a célra kifejlesztett füldugók. Így hatékonyabb hallásvédelem érhető el. Ezeket a füldugókat egészségügyi szakemberek készítik a füljáratunk lenyomata alapján. A legnagyobb különbség ezeknél a professzionális füldugoknál az, hogy nem kivág bizonyos frekvenciatartományokat hanem csak csillapítja azokat, ezért nem változik meg a hangok hangszíne csak csillapodnak, így megvédve fülünket a káros behatásoktól. Ilyen füldugókat például az Etymotic és HearNet cégcsoport gyárt. Az árak változóak 20 dollártól egészen a 300 dolláros árkategóriáig kaphatóak fülvédők. Különbség csupán a csökkentés mértékén van, illetve a 300-as kategória több fülvédőt is biztosít különböző zajküszöböknek megfelelően. Sajnos ezek a cégek Amerikai központúak ezért a szállítói költségek is magasak. Körübelül 80 dollár körül kostál egy szállítás a tengeren túlról.

hallásvédelem füldugó
hallásvédelem füldugó

A professzionális füldugók közül három típust is megemlítenék itt, az ER-20XS-t, az MP 9-15 fülvédőt, amit az Etymotic forgalmaz, valamint a Magyarországon is kapható Alpine MusicSafe Classicot. Ezek a füldugók speciális szűrőket tartalmaznak, amik megvédik a fület a hangos zajóktól anélkül, hogy minőségbeli romlást tapasztalnánk a hangokban. Továbbá tartalmaznak különböző zajszintszabályozókat amiket környzeti visszaverődésekhez, hangokhoz lehet igazítani. Kifejezetten elektronikus zenészeknek ajánljuk a Magyarországon is fellelhető Alpine MusicSafe Classicot, amit már 6000 Ft-os áron is megkaphatunk, és a MusicSafe Classic füldugó két pár szűrőjének köszönhetően, szabályozható a csillapítás mértéke. Ez lehetővé teszi, hogy különböző helyzetekben nyújtsanak optimális védelmet. Az Alpine MusicSafe Classic füldugók nem állnak ki a fülből, nem okoznak kényelmetlenséget. Használatuk közben kapcsolatban marad az ember a környezetével, például stúdiós felvétel közben.

Kiknek van szűksége füldugóra?

Két típusú embernek lehetnek hasznosak a fent említett füldugók. Az első típus akik tartosan vagy több alklalommal vannak kitéve 90-120 decibeles hangnyomsának és szakmájukból eredendően fontos a pontos lehalgatás. Ilyenek a Dj-k, hangmérnökök, színpadtechnikusok, klubszemélyzet és egyéb szakmabeli zenészek. A másik típus akik nem szakmabeliek de már rendelkeznek hallásvesztés/sérüléssel vagy Tinnitus betegségben szenvednek.

A zenei füldugók ezzel szemben nem csak hallásvédelemre használatosak, hanem például Dj-knek lehet kiváló választás, mert így egyrészt tompítja is klubközeg hangerejét, így sokkal könnyebben tudnak mixelni és olyan döntéseket hozni, ami miatt javulhat a a teljesítményük. Egyik igen gyakori hiba a DJ-k körében, hogy felhangosítják a monitorhangfalakat illetve füleseket, hogy jobban tudjanak mixelni, viszont így sokkal gyorsabban elfárad a fülük. Ehelyett inkább azt ajánljuk, hogy probáljunk hozzászokni a terem hangerejéhez, akkusztikájához és ne hangosítsuk a hangfalakat füleseket feleslegesen. Pihentessük fülünket amennyire csak lehetséges.

Végezetül mindenkinek érdeke, hogy védje hallása épségét különösen igaz ez ránk zenészekre hiszen a fülünk a legfontosabb munkaeszközünk. Ha tetszett a cikk kérlek osszd meg, mert szerintünk nem lehet eléggé kihangsúlyozni hallásunk védelmét.

 

Inbetween

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések