Lábdob kinyerése meglévő zeneszámokból!

Ebben a videóban végre te is meg tanulhatod, hogyan nyerd ki a legjobb kickeket (lábdob) egy-egy népszerű zeneszámból, hogy később felhasználhasd saját szerzeményeidben! Ha tetszett iratkozz fel YouTube csatornánkra!

Mi is az a lábdob vagy kick?

A kick a legfontosabb eleme az elektronikus zenének manapság, ha a lábdob nem üt elég nagyot a zene se lesz ütős. A mai producerek egyik legnagyobb kihívása, hogy zenéikhez a lehető legjobb lábdobot megtalálják. A lábdobhoz viszonyítjuk a többi hangszert is hangerőbe. A legnehezebb feladat a lábdob és basszus tartomány megfelelő kimixelése.

A lábdob részei

A lábdob alapvetően három részből áll. Van az úgy nevezett tranziens ez az első leghangosabb úgynevezett peak, amit meghallunk a kickből. Ennek a megfelelő kialakítása elengedhetetlen a jó lábdob létrehozásához. A kick második része az úgy nevezett body, ami lényegében egy szinusz hullám, ami a mélységét és karakterét adja a lábdobnak. Ezt a részt sokszor szintetizátorokkal hozzák létre egy sima szinusz hullám segítségével. Itt legfőképp a hosszúság és az amplitúdó, ami lényeges. Az utolsó része a Kick-nek a tail avagy a farok. Ez már a teljes képet figyelembe vége nem annyira hangsúlyos, de érdemes ezt is egy külön kick-ből kinyerni.

Lábdob szintetizátorok

Többfajta kick szintetizátorral van lehetőségünk lábdobot létrehozni. Az egyik ilyen a Kick2 amiben szinte minden aspektusát megtervezhetjük hangszerünknek. Rendkívül sok beállítási lehetőséget kínál kezdve a tranziens típusán át egészen a kick egyes részeinek hangmagasság beállításáig. Beépített Limiter-e és kompresszorra EQ-ja már a később processzálást is magába foglalja.

Másik ilyen kick szintetizátor a BAZISM2, ami ugyan jóval egyszerűbb mint az előző szintetizátor, azonban a body és tail létrehozására teljesen alkalmas. Tranziens oldalról, viszont igen csak elvérzik. Legfőképp a régebbi TR-808as dobokhoz hasonlít.

 

[av_promobox button=’yes’ label=’Jelentkezek’ link=’manually,https://sonicschool.hu/bevezetes-a-modern-zeneszerkesztes-vilagaba/’ link_target=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ icon_select=’yes’ icon=’ue801′ font=’entypo-fontello’ box_color=” box_custom_font=’#ffffff’ box_custom_bg=’#444444′ box_custom_border=’#333333′ av_uid=’av-2u9nhi’]
Tetszett a poszt érdekel a zeneszerkesztés többet tanulnál a lábobokról?? Akkor jelentkezz iskolánkba!
[/av_promobox]

 

Iratkozz fel hírlevelünkre és kapj extra kedveznényeket kurzusinkból!

 

 

Megosztás:

További bejegyzések