Template: egyszerűsítsd munkameneted Abletonban

 

Ebben a videóban Ranek megmutatja, hogyan tudjátok leegyszerűsíteni a zeneírás folyamatát előre beálított template-ek (sémák) használatával.

Mi is az a template?

A template alapvetően egy előre megszerkesztett séma, ami alapján különböző effekteket, szintetizátorokat, audio, midi, group csatornákat tudunk beállítani. Rengetegen használnak manapság templateket. Többfajta template létezik. Vannak, amiket azért készítenek, hogy könnyebben tudjanak elkezdeni egy számot. Másokat azért, hogy ne kelljen mindig előkeresni és fejben tartani a kedvenc pluginjeinket, szintetizátorainkat. Nagyban segíthet abban is hogy előre felrajzoljuk az arrangementet (zenefelépítés), és ez alapján építjük fel zenéinket. Sokaknak gondot okozhat, hogy kikerüljenek az olyan helyzetekből, hogy oda-vissza játszanak egy rövid zenei részletet vagy témát. Erre nagy segítség lehet, hogy ha már előre berajzoljuk, illetve bejelöljük a főbb zenei egységeket, mint pl. verse, drop, intro, build up.

Külön használhatunk template módszert, ha mondjuk mixelni szeretnénk. Ebben az esetben például nem kell betárazni szintetizátorokat, viszont a kifejezetten erre a célra használt kompresszorainkat, reverbjeinket, EQ-inkat bekészíthetjük.

Használj előre beállított billentyűparancsokat

Az Ableton lehetőséget ad arra, hogy kiosszunk minden egyes funkciót egy-egy billentyűre. Ezt sokan nem használják ki. Például megteheted azt, hogy a master csatornára beraksz egy Utility plugint és kiosztasz egy billentyűparancsot (hotkey-t) a mono kapcsolóra. Ezzel egy billentyű lenyomása segítségével egyből mono kimentelűvé teheted a projekted, ami abban segít, hogy gyorsan ellenerőrízheted a mono kompatibilitását a projektednek. Másik közkedvelt módszer, ha beraksz egy EQ-t és egy HP filter segítségével 80 vagy 150hz-ig levágod a frekvenicákat egy billentyű segítségével. Ebben az esetben csak a mélyeket fogod hallani, és például sokkal gyorsabban összetudod illeszteni a kick-et és a bass-t. Dallamíráshoz is könnyedén használható ez a módszer, például egy Arpeggiator midi effektet ki be kapcsolgathatunk akár több csatornán egyszerre. Így könnyedén  változtathatunk ritmuson is. Fontos megjegyezni, hogy egy hotkey több funkcióra is kiosztható.

Ne felejtsd el a preference menüpontban elmenteni a kedvenc templated a save current set as default paranccsal! Vigyázzunk, hogy túlságosan azért ne pakoljuk tele a templatünket különféle pluginekkel, mert könnyen lefagyhat az Ableton megnyitáskor!

 

Ranek

[av_promobox button=’yes’ label=’Jelentkezek’ link=’manually,https://sonicschool.hu/kurzusaink/’ link_target=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ icon_select=’yes’ icon=’ue801′ font=’entypo-fontello’ box_color=” box_custom_font=’#ffffff’ box_custom_bg=’#444444′ box_custom_border=’#333333′ av_uid=’av-2s3ukb’]
Tetszett a poszt érdekel a zeneszerkesztés az Ableton Live? Akkor jelentkezz iskolánkba!
[/av_promobox]

 

 

Megosztás:

További bejegyzések