Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Reverse funkció kreatív használata

REVERSE FUNKCIÓ KREATÍV HASZNÁLATA

 

Ebben a videóban kreatívan fogjuk felhasználni az általunk elkészített hangokat. Mégpedig azok megfordításával avagy a reverse engineering technika segítségével. Az Ableton Live több olyan funkciót is magába foglal, ami segítségével könnyedén tudunk kreatív dolgokat megvalósítani. Az egyik ilyen a reverse funkció, ami végülis a hangok megfordítását szolgálja. Ebben a videóban egy zongorán fogjuk bemutatni, hogyan lehet ezt megvalósítani. A reverse funkció magába foglalja a midi sávok úgynevezett bouncing-ját vagy freeze-elését.

 

A freeze-elést és bouncing-olást akkor alkalmazzuk, ha egy midi sávot szeretnénk audio sávvá átalakítani. Ennek azért van értelme, mert egyrészt rengeteg CPU-t (processzort) tudunk spórolni, másrészt viszont egyéb kreatív megoldásokra is alkalmas, például az audió sávokat tudjuk darabolni és természetesen visszafordítani, vagyis a reverse módszert megvalósítani. A freeze-elést azoknak érdemes használni, akik kevésbé erős géppel rendelkeznek.

 

Miután megfordítottuk a hangot, érdemes egy reverb segítségével elúsztatni az audio hangot, hogy a zongora természetes lecsengése megmaradjon. Azonban ügyeljünk arra, hogy ne legyen nagyon hosszú lecsengésünk, mert akkor a mixünk lesz kásás. A dry/wet paramétert érdemes automatizálni a reverb-ön annak érdekében, hogy még naturálisabb hatást érjünk el ezáltal. A szintetizátoroknál nem feltétlenül kell az audio sávokat megfordítani, elég ha filtert úsztatunk rajta. Általában a Low pass (mély áteresztő szűrő ) az ideális.

 

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések