Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Sub Bass (mély basszus) keverési technikák (mixing)

Iskolánkban nagy figyelmet szentelünk a sub bass keverésére. Ebben a tutorialban az alapvető sub keverési technikát fogjuk nektek bemutatni.

 

Annak érdekében, hogy tiszta low end mixet kapjunk, nagyon fontos, hogy foglalkozzunk a mély bass-ekkel. Néhány egyszerű technika segítségével nemcsak javíthatunk a sub-on, hanem kordában is tarthatjuk a mély tartományt. Az első és legfontosabb, hogy megfelelő lehallgató rendszerünk legyen.

 

Érdemes figyelni arra, hogy a sub bass ne legyen túl hangos, mert nagyon sok headroom-ot elvesz és nehéz lesz a többi hangszert előtérbe helyezni. Különösen fontos, hogy kontrolláljuk a mély frekvenciákat, így a mix nem fog veszíteni ’fényességéből’. Az alábbiakban megismerkedünk a legáltalánosabb sub bass mixelési technikákkal.

 

EQ-zás

Az EQ-zás az egyik legfontosabb eleme a sub bass formálásának. Érdemes levágni a magas frekvenciákat 100-200Hz felett, hogy teret engedjünk a többi hangszernek a mixben. A cél az, hogy a mély frekvenciákra koncentráljunk és eltüntessük azokat a magas frekvenciákat, amelyek zavaróak lehetnek. Mindezek mellet az infra hangokat is tüntessük el, hiszen ezek a frekvenciák az emberi fül számára nem hallhatóak, azonban ez a tartomány is a headroom-ból vesz el.

 

A 30Hz alatti vágás fényességet (clarity) és ütést ad (punch). A legtöbb esetben a nagyon mély frekvenciák vágása segít abban, hogy a sub hangosabb legyen. A sub emelése energiátlanná teheti a mixet és headroom-ot vesz el, ha pedig túl sokat vágunk, akkor vékonynak fogjuk érezni a mixet. Szintén nagyon fontos, hogy a többi hangszerről távolítsuk el a mély frekvenciákat, ezzel teret adva a sub bass-nek.

 

sub basszus eq

Sub bass szaturálás

A szaturátor használata kiváló megoldás, hogy feldobjuk a sub frekvenciákat, mivel felharmonikusakat ad hozzá. Szaturálni az EQ-zás előtt érdemes, hogy biztosan eltávolítsuk a szükségtelen magas frekvenciákat.

 

A következő eszközünk a kompresszor, amivel további ütést (punch) adhatunk a mély bass-nek. A közepesen gyors attack és közepesen gyors release kitartott, egyenletes basszust fog eredményezni, illetve elkerülhetjük a clipp-elést is. Nincs általános beállítása a kompresszornak, ezért fontos, hogy hallgassunk a fülünkre és annyi kompresszálást használjunk, amennyire épp szükség van. Egy másik fontos elem a sidechain kompresszálás, ezzel a technikával szétválaszthatjuk a mély bass-t és a lábdobot. A lábdob és a sub bass hasonló frekvenciákon mozog, ezért lényeges, hogy mindkettőnek teret adjunk.

 

sub basszus compressor

Sub bass mono kompatibilitás

Végül, de nem utolsó sorban győződjünk meg róla, hogy a mély bass mono. A mono szignálnak nagyobb az ütése (punch) és jelenléte (presence), mint a sztereó hangoknak. Emellett a legtöbb klubban mono hangrendszert használnak, emiatt veszíthetsz a mélytartomány energiájából. Hasznos, ha frequency analyzer-t és stereo analyzer-t használsz, hogy vizuálisan nyomon követhesd a basszusodat.

 

mély basszus scope

 

 

Szerző: Maddow

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések