Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Zenei streaming 100 millió felett decemberben. Megváltozott a világ?

A streaming korai szakaszában a művészek, zeneírok és label közösségek körében kételyek merültek fel. Vajon mekkora méretnél van értelme valódi streaming piacról beszélni? Általában a válasz erre 100 millió előfizető volt. Decemberben a piac elérte ezt a mérföldkövet, az évet 100.4 millióval zárta. Figyelemre méltó év volt ez a streaming-nek, de a kérdés még mindig nyitott. Egy zenehallgatási módról beszélünk a hagyományos terjesztések mellett vagy alapjaiban változik meg a zenéről alkotott képünk. A zene, mint megvásárolható termék, esetleg mint szolgáltatás lesz a jövőben? A zeneipari trendekből sem mondhatjuk meg, hogy egyértelműen mi lesz a vége a történetnek. A hozzászólások között kérlek osszad meg velünk, hogy te hogyan látod a jövőt és mi lenne a kívánatos irány.

A streaming felkeltette a befektetők figyelmét

A piacról tudni lehetett, hogy valamikor eléri ezt a mérföldkövet, de ennek gyorsasága sokakat meglepett. Az évet végignézve viszont egyre valószínűbb volt, hogy bekövetkezik még 2016-ban. A főbb label-ek 10%-os bevételnövekedést értek el a Q2-ben, aminek a fő összetevője a streaming bevétel volt, amely 52%-kal emelkedett. A Spotify és Apple előfizetői növekedési számháborúzása, a Spotify közelgő IPO-ja, a Vevo 500 millió USD-s finanszírozása elért egy olyan szintet a zeneiparban, amely felkeltette a pénzügyi intézmények érdeklődését. Az ágazat talán ennek segítségével kilábalhat az Internet elterjedése óta tartó tartós és lassú recessziójából.

A Spotify diktálja a tempót

A Spotify folyamatosan vezeti a piacot, amióta csak először megszerezte. Ami a legmeglepőbb a részesedést is meg tudta őrizni. A 2015-ös évben 42%-os részesedést kisebb ingadozásokkal 2016 végére 43%-ra tudta növelni. Egy olyan komoly, tőkeerős ellenfélnél, mint az Apple, ez nagyszerű eredmény. A piacot e két szereplő dominálja. A Youtube is vesztett piaci részesedéséből, melynek egyik oka a zenei streaming-ben keresendő.

Kritikus tömeg?

A előfizetői számok növekednek, de 100 millió egy új világot jelent? Hirtelen paradigmaváltások szinte sosem következnek be, a zeneiparban is inkább egy evolúciónak lehetünk majd tanúi. A streaming minden várakozást felülmúlva változik. A bevételek növekedésével az alkotók elégedetlensége csökken és a label üzleti modell is változik. A kevésbé ismert alkotók azonban továbbra is küzdenek a jövedelemszerzésést. A letöltés alapú eladások esnek, a kisebb label-ek előfizetői bázisa nő, de nem átütő mértékben, hogy alapozni lehessen erre. Összehasonlításképpen a 100 millió 2016-ban a Q3-ban összejött és nem globálisan, hanem csak az USA piacot tekintve. A letöltés alapú és a hagyományos zeneterjesztés zsugorodása nagy valószínűséggel az elkövetkező években is folytatódni fog. A streaming dinamikus növekedése viszont lehetővé teheti, hogy az alkotó nagyobb szeletet kapjon a jövedelemből és a hallgató is barátibb áron jusson szórakozáshoz.

Forrás:

Music Subscriptions Passed 100 Million In December. Has The World Changed?

[av_promobox button=’yes’ label=’További információ’ link=’manually,https://sonicschool.hu/bevezetes-a-modern-zeneszerzes-vilagaba/#pre-sale’ link_target=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ icon_select=’yes’ icon=’ue801′ font=’entypo-fontello’ box_color=” box_custom_font=’#ffffff’ box_custom_bg=’#444444′ box_custom_border=’#333333′ av_uid=’av-232da8′]
Tetszett a poszt érdekelnek a zeneipari folyamatok? Akkor gyere el bemutató napunkra!
[/av_promobox]

BEVEZETÉS A MODERN ZENESZERZÉS VILÁGÁBA

Nem tudod felmérni, érdemes-e egyáltalán belevágnod és ha igen, akkor ehhez mire lenne szükséged?

Gyere el alapozó képzésünkre! Ismerkedj meg tanárainkkal!

Érdekel a zeneszerkesztés, a zeneszerzés?

Bemutatjuk képzéseinket!

Nem ismered a szoftvereket?

Végigjárjuk a zeneírás teljes folyamatát! Bemutatjuk zenei képzéseink!

A képzés árát  később – ha eljössz további képzésekre – beszámítjuk azok árába.

Biztosítunk neked egyedi hangmintákat, amivel elkezdheted az otthoni zeneszerkesztést.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések