Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Ghost producerek: kik is ők miért fontos tudni róluk?

GHOST PRODUCEREK: KIK IS ŐK MIÉRT FONTOS TUDNI RÓLUK?

A ghost (szellem) producer egy zenei producer, aki zenét szerez más művészeknek, tudása az elektronikus zenében magas szintű. Segítik a DJ-k és producerek munkáját, lehetővé téve, hogy azok a fellépésekre és turnékra fókuszálhassanak. A szellem producer lehet társ-producer, vagy teljes egészében elkészítheti a track-et, esetleg asszisztálhat a hangmérnöki munkánál. A díjazásuk lehet egy fix tarifa, de részesedést is kaphatnak az elkészült mű jogdíjaiból.

 

Ezek a megállapodások lehetővé teszik az alkotóknak, hogy a zeneszerzésre koncentrálhassanak anélkül, hogy rivaldafényben legyenek. Amikor a ghost producereket felbérelik, hogy másik művész nevében vagy egy labelnek zenét szerezzenek, vállalják, hogy névtelenek maradnak és alapesetben lemondanak minden jogukról az adott számmal kapcsolatban. A művészek így több tehetséges szerző alkotásaiból részesedhetnek, ami segíti őket, hogy fenntartsák a brandjüket, míg a tényleges alkotó azzal foglalkozhat amit szeret: a zeneszerzéssel, ami mellett még pénzt is keres vele.

ghost producer top 100A fenti amúgy nagyon definíció hasonló, mint az könyvek és más írott termékek esetében a szellem íróké.

 

Ghost producer koncepció

Ezen koncepció heves vitákat gerjesztett már és mind a mai napig nehéz eldönteni, hogy valójában jó vagy rossz dolog-e ez. Az egyik érvelés szerint, aki felbérel művészeket, csak más tollával ékeskedik és a rajongóit is megtéveszti. Viszont mentségükre legyen szólva többen, azért használnak szellem producereket, mert a fellépések és turnék annyira leterhelik őket, hogy nincs idejük elmerülni egy-egy dalban. A zene kedvelői joggal érezhetik becsapva magukat, hisz nem a kedvencüket hallják. Ő csak a nevét a kipontozott helyre írta.

 

Ha másik oldalról nézzük, lehet hogy a szellem producer nem is vágyik a hírnévre, csillogásra, hiszen akkor maga nevében szerezne zenét. Egy már felépített brand-en keresztül azonban gyorsabban, szélesebb körben érheti el a hallgatóságot. Vannak művészek, akiknél az elsődleges ez számít, örömet szerezni a zene által. Természetesen itt is, mint bármely más ágazatban felmerülhet, hogy az erősebb elnyomja a gyengét és élősködik rajta.

 

A ghost producerkedés az utóbbi években eljutott arra a pontra, hogy külön iparágként kezdett el működni. Számos website nyújt szellem produceri munkát a feltörekvő művészeknek. Cikkünk további részeiben összefoglaljuk ismert producerek tapasztalatait és véleményeit is e témában, hogy átfogó képet kapjunk.

 

Maarten Vorwerk

Maarten Vorwerk talán a legismertebb szellem producer az elektronikus tánczenében. A szellem produceri megállapodásokban szereplő anonimitás ellenére Maarten Vorwerk széles körben ismert, mint a producere a Dimitri Vegas & Like Mike és DVBBS csapatnak. Egy 2015-ös interjúban Vorwerk kifejtette, hogy a szellem szerzői munka lehetővé teszi számára, hogy az ő ideális életstílusát élje sok stúdióban töltött idővel a remek aruba-i klímával.

 

Vorwerk neve gyakran szerepel a szerzők között, de nagyon ritkán produceri minőségben, így kerülve el a rivaldafényt. Maarten Vorwerk sikere egy jó példa, hogy a ghost produceri munka találkozhat az ember igényeivel. A szenvedélye a zeneszerzés és nem szeretne a DJ-kre jellemző élő fellépésekkel és az ezzel járó reflektorfényben való ténykedéssel foglalkozni.

ghost producer maartenMartin Garrix

Garrix egy remek példa arra, hogy a ghost produceri munka hogyan tudja nagy dolgok felé vezetni a tehetséges producert. Egy track-en dolgozott, és a Spinnin’ Records felfedezte, miután megtudták, hogy ő az alkotó. A többi történelem.

 

Garrix a világ első számú DJ-je lett és ebben hatalmas szerepet játszott a névtelen munkássága. Amennyiben kiváló minőségű zenék jelennek meg rendszeresen egy alkotótól, függetlenül attól, hogy milyen név alatt, a tehetséges szerzőt előbb-utóbb felfedezik. Miután kinyílnak az ajtók, DJ-ként folytathatják, ha akarják. Eme példa is mutatja, hogy a ghost produceri munka milyen jövedelmező is lehet. Erről többet is olvashatsz a A világ legjobban fizetett Dj-i 2016-ban címen elérhető írásunkban.

Ghost producer Martin GarrixDJ Chuckie

Egy 2014-ben készült interjúban DJ Chuckie elmondta véleményét a szellem producerkedésről. Amikor arról kérdezték, hogy hogyan viszonyul a név nélküli zeneszerzéshez, nagy tömören összefoglalta. Szerinte vannak emberek, akik nem akarnak „művészkedni”, hanem egyszerűen csak a stúdióban szeretnének lenni. DJ Chuckie ezzel nagyon nincs egyedül, egy DJ Mag által készített felmérés szerint a DJ-k 67%-a támogatta a szellem producerkedést.

Ghost producer Dj Chuckie

Afrojack

David Guetta – Titanium-ja Afrojack nevéhez fűződik. Ez a zene annyira népszerű lett, hogy Afrojack könnyedén kiadhatta volna a saját neve alatt. A zene stílusa azonban annyira más volt, túlságosan elütött Afrojack egyedi stílusától, azonban tökéletesen illeszkedett David Guetta-hoz. A szellem produceri munka lehetővé tette Afrojack számára, hogy más zenei vidéket is felfedezzen és elengedje kreativitását, mindezt anélkül, hogy hardcore rajongóitól messze kerüljön.

Afrojack

 

 

A cikk folytatásához kattints ide!
Szerző: Skeldar

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések