Ghost producerek: kik is ők miért fontos tudni róluk?

[av_textblock textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-jxlouqzx’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]
A Ghost Producer egy zenei producer, aki zenét szerez más művészeknek, tudása az elektronikus zenében magasszintű. Segítik a DJ-k és producerek munkáját, lehetővé téve, hogy azok a fellépésekre és turnékra fókuszálhassanak. A szellem producer lehet társ-producer, vagy teljes egészében elkészítheti a tracket, esetleg asszisztálhat a hangmérnöki munkánál. A díjazásuk lehet egy fix tarifa, de részesedést is kaphatnak az elkészült mű jogdíjaiból.

Ezek a megállapodások lehetővé teszik az alkotóknak, hogy a zeneszerzésre koncentrálhassanak anélkül, hogy rivaldafényben legyenek. Amikor a ghost producereket felbérelik, hogy másik művész nevében vagy egy labelnek zenét szerezzenek, vállalják, hogy névtelenek maradnak és alapesetben lemondanak minden jogukról az adott számmal kapcsolatban. A művészek így több tehetséges szerző alkotásaiból részesedhetnek, ami segíti őket, hogy fenntartsák a brandjüket, míg a tényleges alkotó azzal foglalkozhat amit szeret: a zeneszerzéssel, ami mellett még pénzt is keres vele.

ghost producer top 100
ghost producer top 100

A fenti amúgy nagyon definíció hasonló, mint az könyvek és más írott termékek esetében a szellem íróké.
[/av_textblock]

[av_promobox button=’yes’ label=’További infomáció’ link=’manually,https://sonicschool.hu/bevezetes-a-modern-zeneszerkesztes-vilagaba/’ link_target=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ label_display=” icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ box_color=” box_custom_font=’#ffffff’ box_custom_bg=’#444444′ box_custom_border=’#333333′ av_uid=’av-jxloxaap’ admin_preview_bg=”]
Érdekel a producerkedés? Látogass el iskolánkba és ismerkedj meg oktatóinkkal tanmenetünkkel.
[/av_promobox]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-jxlov8os’ admin_preview_bg=”]

Ghost producer koncepció

Ezen koncepció heves vitákat gerjesztett már és mind a mai napig nehéz eldönteni, hogy valójában jó vagy rossz dolog-e ez. Az egyik érvelés szerint, aki felbérel művészeket, csak más tollával ékeskedik és a rajongóit is megtéveszti. Viszont mentségükre legyen szólva többen, azért használnak szellem producereket, mert a fellépések és turnék annyira leterhelik őket, hogy nincs idejük elmerülni egy-egy dalban. A zene kedvelői joggal érezhetik becsapva magukat, hisz nem a kedvencüket hallják. Ő csak a nevét a kipontozott helyre írta. Ha másik oldalról nézzük, lehet hogy a szellem producer nem is vágyik a hírnévre, csillogásra, hiszen akkor maga nevében szerezne zenét. Egy már felépített brand-en keresztül azonban gyorsabban, szélesebb körben érheti el a hallgatóságot. Vannak művészek, akiknél az elsődleges ez számít, örömet szerezni a zene által. Természetesen itt is, mint bármely más ágazatban felmerülhet, hogy az erősebb elnyomja a gyengét és élősködik rajta.

Az igazság általában a kettő közt van. Neked mi a véleményed a „Ghost producerekről”? Árt vagy használ-e a szakmának? Véleményed kérlek osszad meg velünk a hozzászólások között!

A Ghost producerkedés az utóbbi években eljutott arra a pontra, hogy külön iparágként kezdett el működni. Számos website nyújt Ghost produceri munkát a feltörekvő művészeknek.

Cikkünk további részeiben összefoglaljuk ismert producerek tapasztalatait és véleményeit is e témában, hogy átfogó képet kapjunk.

Híres példák a Ghost producerkedésről

Maarten Vorwerk

Maarten Vorwerk talán a legismertebb Ghost producer az elektronikus tánczenében. A szellem produceri megállapodásokban szereplő anonimitás ellenére Maarten Vorwerk széles körben ismert, mint a producere a Dimitri Vegas & Like Mike és DVBBS csapatnak. Egy 2015-ös interjúban Vorwerk kifejtette, hogy a szellem szerzői munka lehetővé teszi számára, hogy az ő ideális életstílusát élje sok stúdióban töltött idővel a remek aruba-i klímával. Vorwerk neve gyakran szerepel a szerzők között, de nagyon ritkán produceri minőségben, így kerülve el a rivaldafényt. Maarten Vorwerk sikere egy jó példa, hogy a Ghost Produceri munka találkozhat az ember igényeivel. A szenvedélye a zeneszerzés és nem szeretne a DJ-kre jellemző élő fellépésekkel és az ezzel járó reflektorfényben való ténykedéssel foglalkozni.

ghost producer maarten
ghost producer maarten

Ghost producer: Martin Garrix

Garrix egy remek példa arra, hogy a Ghost Produceri munka hogyan tudja nagy dolgok felé vezetni a tehetséges producert. Egy track-en dolgozott, és a Spinnin’ Records felfedezte, miután megtudták, hogy ő az alkotó. A többi történelem.

Garrix a világ első számú DJ-je lett és ebben hatalmas szerepet játszott a névtelen munkássága. Amennyiben kiváló minőségű zenék jelennek meg rendszeresen egy alkotótól, függetlenül attól, hogy milyen név alatt, a tehetséges szerzőt előbb-utóbb felfedezik. Miután kinyílnak az ajtók, DJ-ként folytathatják, ha akarják. Eme példa is mutatja, hogy a Ghost produceri munka milyen jövedelmező is lehet. Erről többet is olvashatsz a A világ legjobban fizetett Dj-i 2016-ban címen elérhető írásunkban.

Ghost producer Martin Garrix
Ghost producer Martin Garrix

Ghost producer DJ Chuckie

Egy 2014-ben készült interjúban DJ Chuckie elmondta véleményét a Ghost producerkedésről. Amikor arról kérdezték, hogy hogyan viszonyul a név nélküli zeneszerzéshez, nagy tömören összefoglalta. Szerinte vannak emberek, akik nem akarnak „művészkedni”, hanem egyszerűen csak a stúdióban szeretnének lenni. DJ Chuckie ezzel nagyon nincs egyedül, egy DJ Mag által készített felmérés szerint a DJ-k 67%-a támogatta a Ghost producerkedést.

Ghost producer Dj Chuckie
Ghost producer Dj Chuckie

Afrojack

David Guetta Titanium-ja Afrojack nevéhez fűződik. Ez a zene annyira népszerű lett, hogy Afrojack könnyedén kiadhatta volna a saját neve alatt. A zene stílusa azonban annyira más volt, túlságosan elütött Afrojack egyedi stílusától, azonban tökéletesen illeszkedett David Guetta-hoz. A szellem produceri munka lehetővé tette Afrojack számára, hogy más zenei vidéket is felfedezzen és elengedje kreativitását, mindezt anélkül, hogy hardcore rajongóitól messze kerüljön.

Afrojack
Afrojack

Iratkozz fel hírlevelünkre és kapj extra kedvezményeket kurzusainkból!


[/av_textblock]

Megosztás:

További bejegyzések