Az MP3 halott? Mit kell tudnia erről egy DJ-nek?

[av_textblock textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-424w5v’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]
Az MP3 formátum halála 2 éve májusban lett „bejelentve”, nem is akárkik, hanem maguk az alkotók által. Véleményük szerint az MP3-at túlhaladták, sokkal hatékonyabb formátumok jöttek, mint például az Apple AAC, ami de facto formátum lett a tömörített zenék között. Az AAC egyben az alapértelmezett formátum, ha CD-t rippelsz iTunes-ban. Ha az MP3 valóban kihalófélben van, akkor mit is jelent ez a DJ-k számára? Minden DJ-nek formátumot kéne váltani, pl. AAC-re? Ahhoz, hogy megfelelő választ kapjunk, egy kicsit mélyebbre kell ásnunk.

Miért is lett megalkotva a formátum?

Az audiofájlok alapvetően kétfélék lehetnek. A veszteséges tömörítésűek (pl.: MP3, AAC) úgy faragják le a fájlok méretét, hogy a nem hallható részeket egyáltalán nem, a nagyon hasonló hangokat pedig egy hangként tárolják. A veszteségmentes fájlok (pl.: WAV, FLAC) tömörítés nélkül, nyersen, vagy tömörítve tárolják a hangot. A WAV nyers formátum, tömörítés nélküli, ezért is olyan nagy a mérete a FLAC-hoz képest. A FLAC is minden apró hangot eltárol, de a különbség, hogy tömöríti azokat, veszteségmentes módon. Hasonló ez, mint a ZIP vagy a RAR. Ha veszteséggel tömörítenének, kicsomagolva nem kapnánk vissza az eredeti fájlokat.

mp3 vs aac
mp3 vs aac

De miért is kell nekünk veszteséggel tömöríteni? FLAC-ban sem olyan nagy a zene, legalábbis ma ezt mondjuk. De az MP3 idején még az 56 kbps-os modemek voltak a jellemzőek, nem léteztek több száz megabites letöltési sebességek a lakosság körében. Az emberek nem szerettek és nem is tudtak volna napokat várni egy-egy album letöltésére. Modemmel egy 4 MB-os MP3 letöltése viszont negyed óra lehetett. Ezért volt szükség a veszteséges tömörítésre.
[/av_textblock]

[av_promobox button=’yes’ label=’További információ’ link=’manually,https://sonicschool.hu/bevezetes-a-modern-zeneszerkesztes-vilagaba/’ link_target=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ label_display=” icon_select=’yes’ icon=’ue801′ font=’entypo-fontello’ box_color=” box_custom_font=’#ffffff’ box_custom_bg=’#444444′ box_custom_border=’#333333′ av_uid=’av-bkxg3′ admin_preview_bg=”]
Tetszik a poszt, érdekel a zeneírás világa? Akkor gyere el egy bemutató napunkra!
[/av_promobox]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-2fdu6r’ admin_preview_bg=”]

Viszlát MP3, helló AAC!

Nehéz megmondani, hogy mi lesz az MP3 utódja, de jelenleg úgy néz ki, hogy az AAC lesz a következő széles körben elterjedt formátum. Alapvetően az AAC is ugyanolyan elven tömörít, de jobb minőségben. Egy 256 kbps-os AAC kisebb, de úgy szól, mint egy 320 kbps-os MP3, amely az MP3 maximum bitrátája. Ameddig a zenei menedzsment szoftvered, DJ appod és a felszerelésed mindkét típust támogatja, addig nem igazán számít, hogy melyiket használod. Átkonvertálni is felesleges a zenéket, hisz a már tömörített zenét tömörítenéd újra, újabb veszteséggel. A jövőben azonban érdemes lehet az AAC-t preferálni. A tárhely és minőség aránya mindenképpen javulni fog. Amire érdemes figyelni, hogy míg MP3-nál a 320-as bitrátát érdemes megcélozni, addig AAC-nál törekedjünk a minimum 256-os bitrátára.

Ami a legfontosabb: mindig hallgassunk a fülünkre. Ha egy track rosszul szól, akkor valószínűleg rossz, nem a formátumból fakadnak a problémák. Ez azonban fordítva is igaz. Ha a zenéd szépen szól, abban az esetben a formátum a hallgatóság számára mindegy. Az MP3 nagyon régen jelen van és nehezen tűnik el. Sok idő fog eltelni, míg kikopik, és addig az AAC-nek is számos kihívója akadhat. Érdekes évek előtt állunk.

Skeldar
[/av_textblock]

Megosztás:

További bejegyzések