Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Az MP3 halott? Mit kell tudnia erről egy DJ-nek?

AZ MP3 HALOTT? MIT KELL TUDNIA ERRŐL EGY DJ-NEK?

 

Az MP3 formátum halála 2 éve májusban lett „bejelentve”, nem is akárkik, hanem maguk az alkotók által. Véleményük szerint túlhaladták, sokkal hatékonyabb formátumok jöttek, mint például az Apple AAC, ami de facto formátum lett a tömörített zenék között. Az AAC egyben az alapértelmezett formátum, ha CD-t rippelsz iTunes-ban. Ha az MP3 valóban kihalófélben van, akkor mit is jelent ez a DJ-k számára? Minden DJ-nek formátumot kéne váltani, pl. AAC-re? Ahhoz, hogy megfelelő választ kapjunk, egy kicsit mélyebbre kell ásnunk.

 

Miért is lett megalkotva a formátum?

Az audiofájlok alapvetően kétfélék lehetnek. A veszteséges tömörítésűek (pl.: MP3, AAC) úgy faragják le a fájlok méretét, hogy a nem hallható részeket egyáltalán nem, a nagyon hasonló hangokat pedig egy hangként tárolják. A veszteségmentes fájlok (pl.: WAV, FLAC) tömörítés nélkül, nyersen, vagy tömörítve tárolják a hangot. A WAV nyers formátum, tömörítés nélküli, ezért is olyan nagy a mérete a FLAC-hoz képest. A FLAC is minden apró hangot eltárol, de a különbség, hogy tömöríti azokat, veszteségmentes módon. Hasonló ez, mint a ZIP vagy a RAR. Ha veszteséggel tömörítenének, kicsomagolva nem kapnánk vissza az eredeti fájlokat.

 

mp3 vs aac

 

De miért is kell nekünk veszteséggel tömöríteni? FLAC-ban sem olyan nagy a zene, legalábbis ma ezt mondjuk. De az MP3 idején még az 56 kbps-os modemek voltak a jellemzőek, nem léteztek több száz megabites letöltési sebességek a lakosság körében. Az emberek nem szerettek és nem is tudtak volna napokat várni egy-egy album letöltésére. Modemmel egy 4 MB-os MP3 letöltése viszont negyed óra lehetett. Ezért volt szükség a veszteséges tömörítésre.

 

Viszlát MP3, helló AAC!

Nehéz megmondani, hogy mi lesz ennek a formátumnak az utódja, de jelenleg úgy néz ki, hogy az AAC lesz a következő széles körben elterjedt formátum. Alapvetően az AAC is ugyanolyan elven tömörít, de jobb minőségben. Egy 256 kbps-os AAC kisebb, de úgy szól, mint egy 320 kbps-os MP3, amely ebben a formátumban a maximum bitráta.

 

Ameddig a zenei menedzsment szoftvered, DJ app-od és a felszerelésed mindkét típust támogatja, addig nem igazán számít, hogy melyiket használod. Átkonvertálni is felesleges a zenéket, hisz a már tömörített zenét tömörítenéd újra, újabb veszteséggel. A jövőben azonban érdemes lehet az AAC-t preferálni. A tárhely és minőség aránya mindenképpen javulni fog. Amire érdemes figyelni, hogy AAC-nál törekedjünk a minimum 256-os bitrátára.

 

Ami a legfontosabb: mindig hallgassunk a fülünkre. Ha egy track rosszul szól, akkor valószínűleg rossz, nem a formátumból fakadnak a problémák. Ez azonban fordítva is igaz. Ha a zenéd szépen szól, abban az esetben a formátum a hallgatóság számára mindegy. Az MP3 nagyon régen jelen van és nehezen tűnik el. Sok idő fog eltelni, míg kikopik, és addig az AAC-nek is számos kihívója akadhat. Érdekes évek előtt állunk.

 

 

Szerző: Skeldar

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések