Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Zeneelemzés tippek, trükkök, tanácsok

[av_textblock textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-desktop-font-size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-jx3fvmda’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]
Az egyik legegyszerűbb módja, hogy megtanuljunk minőségi zenét írni, ha a többi producertől tanulunk. A zeneelemzés alapja, hogy elemeire szedjük és analizáljuk a műveket, így jobban megérthetjük azok felépítésbeli logikáját. Több zene vizsgálata után jobban láthatóvá válnak az elterjedt minták, amiket a saját alkotásainkban is felhasználhatunk, immáron tudatosan. Amennyiben még nem foglalkoztál elemzéssel, ezek a tippek segítenek elindulni.

Aktív hallgatás

Egy zene meghallgatásánál fontos, hogy fókuszáljunk. Zavartalan környezetben legalább háromszor hallgassuk végig a megvizsgálni kívánt alkotást, majd minden meghallgatás után jegyezzük fel a következőket:

Első meghallgatás:

– melódia,
– harmónia (akkordok és akkord progresszió),
– ritmus,
– zenei struktúra,
– textúra (zenei rétegek),
– tempó, alias bpm,
– hangszín,
– dinamika,
– mix (rétegek, hangok keverésének módjai),
– mastering.

Második meghallgatás

– Miért tűnik ki egy adott elem? Mitől egyedi?
– Hogyan használták az egyes elemeket? Mi volt az egyes elemek funkciója?
– Vannak ismételt elemek? Van mintázat?

Harmadik meghallgatás

– Milyen a hangok „színe”? Sötét? Világos? Piszkos?
– Vannak bizonyos hangok, amik kitűnnek?
– Milyen a hangok egyensúlya? Vannak-e hangszerek, amik okkal erőteljesebbek?

Amint az látszik, ilyen sok dolgot megfigyelni kezdetnek talán nehéz is. A tanulási folyamat elején bizonyosan sokkal többször kell majd végighallgatni egy-egy számot, de idővel jobban és gyorsabban fogod tudni azonosítani a hangokat, hangszereket és a mintázatokat.
[/av_textblock]

[av_promobox button=’yes’ label=’További információ’ link=’manually,https://sonicschool.hu/bevezetes-a-modern-zeneszerkesztes-vilagaba/’ link_target=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ label_display=” icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ box_color=” box_custom_font=’#ffffff’ box_custom_bg=’#444444′ box_custom_border=’#333333′ av_uid=’av-jx3fzdlv’ admin_preview_bg=”]
Érdekel a zeneszerkesztés? Gyere el bemutató napunkra és ismerkedj meg a tanárainkkal!
[/av_promobox]

[av_textblock textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-desktop-font-size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-jx3fvyag’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Dobminták felismerése

Sokat segít elemzésnél, ha felismerjük a dobok mintázatát. Minden dob egy mintázat, ismétlődnek, formákat adnak ki. Alkotásnál jó ötlet több dobmintát kipróbálni, de mielőtt igazán tudatosan tudnánk ezt csinálni, fel kell tudnunk ismerni ezeket más zenékben. Egy kis trükk:

zeneelemzés ritmus

Írd le az beatet

– Használd a fenti táblázatot, hogy a mintázatot leírd. A 4/4, 3/4 stb. után jegyezd fel a beatet, hogy hányszor fordult elő.
– Ha a zene 4/4, akkor írd azt hogy, 1 2 3 4 1 2 3 4 a számolás sorba. Ha vannak offbeatek, akkor azokat pl. 1e, 2e módon jelölheted.
– Jelöld X-szel, akkor a dob elem eltűnik, elnémul.

Feljegyzés segítségével sokkal könnyebben felidézheted őket, amikor zenét írsz és inspirációra van szükséged. Van egy nagyon hasznos eszköz is, ami segíthet:

zeneelemzés splice
Ez a Beatmaker

A Beatmaker segítségével könnyen vizualizálhatunk dobmintákat és akár exportálhatjuk is őket Ableton drum rackbe.

A melódia megértése

A melódia és a harmónia megértése küzdelmes lehet. Zeneelméleti ismeretek nélkül nehéz is elkezdeni, azonban van mankó, ami segítséged ad ehhez:
– Egy zene csak kis részére fókuszálj, pl. refrén.
– DAW zongora segítségével találd ki, mi a melódia első és utolsó hangja.
– Írd le papírra ezt a két hangot, majd ahogyan halad a zene, ceruzával rajzold le az ívét, így megkapod a melódia képét. Ezt már könnyebb DAW-ban reprodukálni.

Első hallásra talán nevetségesnek hangzik, de mindez segít a fülünket is fejleszteni. Ez a gyakorlat az akkord és dobmintákat, valamint az intervallumokat is felismerhetőbbé teszi. Például a Simpson család zenéjében három hang, a C, az F# (fisz) és G jelenik meg. Az intervallum a C és F# között a tritone, és mindig felismerhető a zene bármely részében.

Reméljük, hogy hasznos tanácsokkal tudtunk szolgálni, hogy a kedvenc zenéidet elemezd és tanulj belőlük. Ha van bevált módszered számok analizálásához, kérünk, hogy oszd meg velük a hozzászólások között!

Érdekel, hogyan elemzik a zenéket? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre az extra kedvezményekért kurzusainkból!

Skeldar
[/av_textblock]

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések