Lemezlovas: mit és mit ne csináljunk?

[av_textblock fold_type=” fold_height=” fold_more=’Olvass tovább’ fold_less=’Read less’ fold_text_style=” fold_btn_align=” textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-desktop-font-size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” fold_overlay_color=” fold_text_color=” fold_btn_color=’theme-color’ fold_btn_bg_color=” fold_btn_font_color=” size-btn-text=” av-desktop-font-size-btn-text=” av-medium-font-size-btn-text=” av-small-font-size-btn-text=” av-mini-font-size-btn-text=” fold_timer=” z_index_fold=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-3ifg5v’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]
A lemezlovasművészet már jó ideje megjelent a szórakoztatóiparban. A régi hip-hop időszaktól a mai digitális DJ-zésig a szakma sok dolgot megélt. Egy igazi mérföldkő volt Larry Evans, aki elsők között rakott össze két tracket úgy, hogy az átmenet észrevétlen volt, ezzel pedig igazi élményt teremtett a tánctéren.

lemezlovas lemezlejátszó

Sok változás zajlott le technológiai téren és a felszerelésekben. Bár ma már nem használjuk az egykor zeneipari „szabványként” ismert Technics 1200-ast, de az alapok azóta sem változtak. Hogy hogyan legyél kiváló lemezlovas? Ma sincs új a nap alatt. Több tippet is olvashatsz arról, hogy hogyan legyél elismert DJ és milyen gyakori hibákat ne kövess el. Nincs is annál rosszabb, mint látni egy DJ-t fülhallgatóval úgy, hogy sosem használja. Egy DJ, aki pedig csak slágert játszik, akár le is cserélhető egy playlistre.

Lemezlovas vagy, tanulj meg mixelni!

Mixelés alatt nem azt kell érteni, hogy 8 bar beatmatch és már két tracket össze is fűztél vagy a Sync gombot megnyomva kalapálod össze a számokat. Ha azt gondolod, hogy ez a DJ-zés, akkor rossz hírünk van… a mixelés ennél a számok mélyebb ismeretét igényli. A zenék hangulatát, ütemét, jellegét és harmóniáját figyelembe véve kell egy folyamatot megalkotni, amelyben átmegyünk egyikből a másikba. Amikor a szettedre gondolsz, nem csak a basszus az, amit össze kell hozni, a zene ennél több rétegből áll, meg kell őrizni annak energiáját a jó átmenetekkel. Lehet használni segédeszközöket, mint a Mixed In Key, de a legjobb, ha a füleddel sajátítod el a zenék kiválasztását. A szoftverek megerősítésnek, tippnek kiválóan használhatók. Megelőzhetjük velük az emberi hibákat. Ha már igazán otthon vagy ezen a területen, akkor fokozhatod a mixelés mélységét. Nincs annál szebb, mint egy 32 baros mixelés, ahol a vokálok is passzolnak és az átmenet is lágy.

EQ és filter

A kezdő DJ-k általában nem tudják, hogy hogyan kell megfelelően használni az EQ-t vagy a filtereket. Ezek az eszközök olyanok, mint a fűszer: kicsit kevés vagy kicsit sok, és az étel máris el lett rontva. EQ visszavételénél, amikor feszültséget akarsz létrehozni, érdemes a tracknek azon a szakaszán teljesen végigmenni. Ez extra feszültséget ad a zenéhez, ami a tánctéren is meg fog látszani. Ne tekerj semmit véletlenszerűen a zene közepén, mert úgy érzed, hogy valamit csinálnod kell. A filterek esetében ugyanez a helyzet. Használd őket feszültségek keltéséhez, de feleslegesen ne alkalmazd őket.
[/av_textblock]

[av_promobox button=’yes’ label=’Jelentkezek’ link=’manually,https://sonicschool.hu/dj-tanfolyam/’ link_target=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ label_display=” icon_select=’yes’ icon=’ue801′ font=’entypo-fontello’ box_color=” box_custom_font=’#ffffff’ box_custom_bg=’#444444′ box_custom_border=’#333333′ av_uid=’av-25yz8j’ admin_preview_bg=”]
Tetszett a poszt, érdekel a DJ-zés? Akkor jelentkezz az iskolánkba!
[/av_promobox]

[av_textblock fold_type=” fold_height=” fold_more=’Olvass tovább’ fold_less=’Read less’ fold_text_style=” fold_btn_align=” textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-desktop-font-size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” fold_overlay_color=” fold_text_color=” fold_btn_color=’theme-color’ fold_btn_bg_color=” fold_btn_font_color=” size-btn-text=” av-desktop-font-size-btn-text=” av-medium-font-size-btn-text=” av-small-font-size-btn-text=” av-mini-font-size-btn-text=” fold_timer=” z_index_fold=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-3aao1f’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

A dekk mögötti jelenléted

Két extrém viselkedés a legjellemzőbb manapság. Az egyik DJ túllihegi a fellépést, rohangál, ugrál és kalimpál a kezével. A másik gyakran látott fellépő a teljesen visszahúzódó DJ. Nagyon ritkán felnéz a laptopjából vagy CD gyűjteményéből, de alapvetően az eszközök mögé temetkezik. Itt is a középút alkalmazandó.

lemezlovas dekk
Te milyen lennél a dekk mögött?

Fontos, hogy együtt mozogj a közönséggel és a zenével, de a fellépés soha ne menjen a keverés rovására. Ha a laptopra kell figyelni, akkor figyelj a laptopra. Az aktív mozgásos időszakban pedig érdemes kerülni a kliséket: szívforma, piramis stb. Jó, ha feltüzeltnek látszódsz, de profinak is kell tűnnöd.

A zene, amit játszol

Ezt a tanácsot érdemes megfogadni: játszd azt, amit szeretsz, és mixeld jól. Egy stílus tetszik? Told azt, hisz ez tesz boldoggá és ettől (is) fogod igazán jól csinálni a dolgot! Ügyelj arra, hogy ne csak a slágerket vedd elő! Csak azért, mert egy zene a Beatporton, SoundCloudon toplistás, még nem biztos, hogy jó helyen lesz a mixedben. Érezned kell a közönséget, hogy tetszik-e az irány nekik, ami felé viszed őket a válogatásoddal. Amennyiben slágerek végeláthatatlan sorozatára adod a fejed, akkor egy iTunes playlist lesz a versenytársad. DJ-ként nyújts élményt!

Lemezlovas magaviselet

Fesztiválon, buliban vagy más partin DJ-zés, amiért pénzt is kapsz, megkövetel egy hivatalos viselkedést. A DJ karriert villámgyorsan tudja megdönteni, ha kiütöd magad a fellépés előtt-alatt, de még utána is. A bulik természetes velejárója az alkohol, de fontos, hogy ismerd magad. A munka az első, az alkoholmennyiség is ennek van alárendelve, hisz minőséget kell hoznod. Ha rendszeresen vállalhatatlan magatartást tanúsítasz, akár egy jól hozott szett után is, az következményekkel fog járni. Eltűnnek a megbízások és a szakmai körökben sem lesz jó neved. Mindig gondold végig: megéri az a +1 feles?

Skeldar

Forrás: www.magneticmag.com
[/av_textblock]

Megosztás:

További bejegyzések