Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Lemezlovas: mit és mit ne csináljunk?

Lemezlovas: Mit és mit ne csináljunk?

A lemezlovas-művészet már jó ideje megjelent a szórakoztatóiparban. A régi Hip-Hop időszaktól a mai digitális DJ-zésig a szakma sok dolgot megélt. Egy igazi mérföldkő volt Larry Evans, aki az elsők között rakott össze két track-et úgy, hogy az átmenet észrevétlen volt, ezzel pedig igazi élményt teremtett a tánctéren.

Lemezlovas

Sok változás zajlott le technológiai téren és a felszerelésekben. Bár ma már nem használjuk az egykor zeneipari „szabványként” ismert Technics 1200-ast, de az alapok azóta sem változtak. Hogy hogyan legyél kiváló lemezlovas? Ma sincs új a nap alatt. Több tippet is olvashatsz arról, hogy hogyan legyél elismert DJ és milyen gyakori hibákat ne kövess el. Nincs is annál rosszabb, mint látni egy DJ-t fülhallgatóval úgy, hogy sosem használja. Egy DJ, aki pedig csak slágert játszik, akár le is cserélhető egy playlist-re.

 

Lemezlovas vagy? Tanulj meg mixelni!

Mixelés alatt nem azt kell érteni, hogy 8 bar beatmatch és már két track-et össze is fűztél vagy a Sync gombot megnyomva kalapálod össze a számokat. Ha azt gondolod, hogy ez a DJ-zés, akkor rossz hírünk van…  A mixelés ennél a számok mélyebb ismeretét igényli. A zenék hangulatát, ütemét, jellegét és harmóniáját figyelembe véve kell egy folyamatot megalkotni, amelyben átmegyünk egyikből a másikba. Amikor a szettedre gondolsz, nem csak a basszus az, amit össze kell hozni, a zene ennél több rétegből áll, meg kell őrizni annak energiáját a jó átmenetekkel.

 

Lehet használni segédeszközöket, mint a Mixed In Key, de a legjobb, ha a füleddel sajátítod el a zenék kiválasztását. A szoftverek megerősítésnek, tippnek kiválóan használhatók. Megelőzhetjük velük az emberi hibákat. Ha már igazán otthon vagy ezen a területen, akkor fokozhatod a mixelés mélységét. Nincs annál szebb, mint egy 32 bar-os mixelés, ahol a vokálok is passzolnak és az átmenet is lágy.

 

EQ és filter

A kezdő DJ-k általában nem tudják, hogy hogyan kell megfelelően használni az EQ-t vagy a filter-eket. Ezek az eszközök olyanok, mint a fűszer: kicsit kevés vagy kicsit sok, és az étel máris el lett rontva. Az EQ visszavételénél, amikor feszültséget akarsz létrehozni, érdemes a track-nek azon a szakaszán teljesen végigmenni. Ez extra feszültséget ad a zenéhez, ami a tánctéren is meg fog látszani. Ne tekerj semmit véletlenszerűen a zene közepén, csak mert úgy érzed, hogy valamit csinálnod kell! A filter-ek esetében ugyanez a helyzet. Használd őket feszültségek keltéséhez, de feleslegesen ne alkalmazd!

 

A deck mögötti jelenléted

Két extrém viselkedés a legjellemzőbb manapság. Az egyik DJ túllihegi a fellépést, rohangál, ugrál és kalimpál a kezével. A másik gyakran látott fellépő a teljesen visszahúzódó DJ. Nagyon ritkán felnéz a laptopjából vagy CD gyűjteményéből, de alapvetően az eszközök mögé temetkezik. Itt is a középút alkalmazandó!

Lemezlovas

Fontos, hogy együtt mozogj a közönséggel és a zenével, de a fellépés soha ne menjen a keverés rovására! Ha a laptopra kell figyelni, akkor figyelj a laptopra! Az aktív mozgásos időszakban pedig érdemes kerülni a kliséket: szívforma, piramis stb. Jó, ha feltüzeltnek látszódsz, de profinak is kell tűnnöd!

 

A zene, amit játszol

Ezt a tanácsot érdemes megfogadni: játszd azt, amit szeretsz, és mixeld jól! Egy stílus tetszik? Told azt, hisz ez tesz boldoggá és ettől (is) fogod igazán jól csinálni a dolgot! Ügyelj arra, hogy ne csak a slágerket vedd elő! Csak azért, mert egy zene a Beatport-on, SoundCloud-on toplistás, még nem biztos, hogy jó helyen lesz a mixedben. Érezned kell a közönséget, hogy tetszik-e az irány nekik, ami felé viszed őket a válogatásoddal! Amennyiben slágerek végeláthatatlan sorozatára adod a fejed, akkor egy iTunes playlist lesz a versenytársad. DJ-ként nyújts élményt!

 

Lemezlovas magaviselet

A fesztiválon, buliban vagy más partin való DJ-zés, amiért pénzt is kapsz, megkövetel egy hivatalos viselkedést! A DJ karriert villámgyorsan tudja megdönteni, ha kiütöd magad a fellépés előtt-alatt, de még utána is. A bulik természetes velejárója az alkohol, de fontos, hogy ismerd magad! A munka az első, az alkoholmennyiség is ennek van alárendelve, hisz minőséget kell hoznod! Ha rendszeresen vállalhatatlan magatartást tanúsítasz, akár egy jól hozott szett után is, az következményekkel fog járni! Eltűnnek a megbízások és a szakmai körökben sem lesz jó neved. Mindig gondold végig: megéri az a +1 feles?

 

 

 

Forrás: www.magneticmag.com

Szerző: Skeldar

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések