Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Mixelés tippek és trükkök DJ-knek (nem csak kezdőknek!)

[av_textblock fold_type=” fold_height=” fold_more=’Olvass tovább’ fold_less=’Read less’ fold_text_style=” fold_btn_align=” textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-desktop-font-size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” fold_overlay_color=” fold_text_color=” fold_btn_color=’theme-color’ fold_btn_bg_color=” fold_btn_font_color=” size-btn-text=” av-desktop-font-size-btn-text=” av-medium-font-size-btn-text=” av-small-font-size-btn-text=” av-mini-font-size-btn-text=” fold_timer=” z_index_fold=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-3r75vw’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]
A szakmába most belekezdőknek nincsen egyszerű dolguk. Saját fülükkel hallják, hogy mi hangzik jól és mi nem, de nem igazán tudják megfogalmazni, hogy mitől is szól valami szépen. Ahhoz, hogy a véletlen próbálkozásokat, mixelési technikákat minél célirányossá tegyük, szükségünk van a szabályszerűségek felismerésére. Az igazán kellemes dallamokban ez a szabályszerűség, a megfoghatatlan szépség nem más, mint a harmónia.

1. tipp: légy harmonikus!

A dallamos műfajoknál a keveréseknél a harmónia megtalálása elsődleges. Két szám összemixelésénél alapvetően az a fontos, hogy egymást kiegészítő zenei kulcsban legyenek. Ezt akár a fülünkkel is kideríthetjük és ösztönből válogathatunk a számok között, az emberi tévedést azonban kizárhatjuk különféle eszközök segítségével. Az ismertebb eszközök közé tartozik a Mixed in Key szoftver, amely megkeresi a kulcsokat a digitális kollekciódban. Ezen információk birtokában a Camelot kerék segítségével már könnyedén megtalálhatjuk az összeillő zenéket.

mixelés kamelot kerék
Kamelot kerék

Előre és hátra is lépkedhetsz kettőt, amely kicsit furán hangozhat, de ha ügyesen csináljuk a váltásoknál, felemelő is lehet.
[/av_textblock]

[av_promobox button=’yes’ label=’Jelentkezek’ link=’manually,https://sonicschool.hu/dj-tanfolyam/’ link_target=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ label_display=” icon_select=’yes’ icon=’ue801′ font=’entypo-fontello’ box_color=” box_custom_font=’#ffffff’ box_custom_bg=’#444444′ box_custom_border=’#333333′ av_uid=’av-28uacs’ admin_preview_bg=”]
Tetszett a poszt, érdekel a DJ-zés? Akkor jelentkezz az iskolánkba!
[/av_promobox]

[av_textblock fold_type=” fold_height=” fold_more=’Olvass tovább’ fold_less=’Read less’ fold_text_style=” fold_btn_align=” textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-desktop-font-size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” fold_overlay_color=” fold_text_color=” fold_btn_color=’theme-color’ fold_btn_bg_color=” fold_btn_font_color=” size-btn-text=” av-desktop-font-size-btn-text=” av-medium-font-size-btn-text=” av-small-font-size-btn-text=” av-mini-font-size-btn-text=” fold_timer=” z_index_fold=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-383sik’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

2. tipp: drámák és késleltetések

A leggyakoribb trükkök közé tartozik, amelyet a top DJ-k is előszeretettel használnak, a késleltetés által előidézett dobpergés. Olyan feszültséget és izgalmat előidéző hatást kelthetsz, amely úgy hangzik, mint egy kisdob pergése azzal, hogy finomhangolod a késleltetést.

A késleltetési időt (delay) 1/2-re kell állítani, a dry/wet hatást pedig teljesen le kell állítani. Ahogy a zene vége felé közeledsz és egyre inkább drámát szeretnél kelteni, gyorsan tekerd a dry/wet-et 11 am-re és hagyd úgy 2-4 ütemig, majd csavard vissza, amikor az ütem elül. A tánctéren ezzel remek groove-os drámai hatást érhetsz el. High-pass filter és low frequency EQ használatával pedig további variációkat tehetsz az effektbe.

3. tipp: Upfader és Crossfader

Sok DJ elakad, amikor olyan alapvető technikákat kell használnia, melyek egyik zenét viszik át a másikba. A legtöbb profi a channel fadert használja a nagyobb kontrol miatt, de a crossfadert sem szabad figyelmen kívűl hagyni.

Az igazán nagy rugalmasság eléréséhez mindkettő használata szükséges, de ehhez már több tapasztalat szükséges. A crossfadert állítsd be a legélesebb cut-in beállításra, és hagyd közép pozícióban. A channel fadert használhatod anélkül, hogy a hangerőben változás lenne, de ha vokál vagy más kitöltés van egy csatornán, gyorsan visszaveheted a fadert egyik oldalra mielőtt a visszamész a mixbe a channel faderrel.

Pioneer eszköznél lehetőség van Fader Start használatára, hogy visszavedd a vokált vagy más sample-t a crossfaderrel, ezzel indítva a CDJ lemezjátszót. Az automatizált folyamatnak köszönhetően a szabad másik kezeddel tovább finomíthatod az effektet.

Iratkozz fel hírlevelünkre és kapj extra kedvezményeket kurzusainkból!

Skeldar
[/av_textblock]

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések