Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Dob (beat) programozás és dobkészlet építése Abletonnal

[av_textblock textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-desktop-font-size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-jwg0ad7j’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]
A dobosok talán csak elfogultságból mondják, hogy a zenénél a dob a lényeg, bár azért más ütősök is fontosak. Egy dolog egészen bizonyos: dob és ütősök nélkül egy zene nagyon sokat veszítene az erejéből. Az dobok adják az ütemet, biztosítják a zene alapját. Ezért is kezdi számos producer a zeneírást a dobokkal.

Dob drum rack

Az Ableton „Drum Rack”-je kreatív és egyben komplex munkát tesz lehetővé. Nem csak egyesével szerkesztheted a dob hangmintákat, de dobkészleteket is létrehozhatsz, klippekbe rendezheted őket, valamint effekteket tehetsz rájuk, mintha csak egy hangszer lenne.

Ebben a leírásban bemutatjuk az alap dobprogramozást az Ableton Live-ban, amely egy induló tudást ad ahhoz, hogy elkezdj beateket készíteni. Érintőlegesen több eszközt is be fogunk mutatni, amelyek a hangok szerkesztését szolgálják, illetve finomhangolhatják a makróvezérlőket és effekteket.

Először is szükségünk lesz hangmintákra vagy dob szintetizátorra. A leírásban előre elkészített dob sample lesz az alapanyag. Miután találtál néhány hangmintát, keresd meg őket az Ableton tallózójában a „Drums” vagy „Instruments” fül alatt. Mindkét fülnél találsz egy hangszert, amelyet „drum rack”-nek hívnak. Húzd a rack-et a track-re, vagy kattints duplán a rack-en, ezáltal új track-et hozol létre neki. Ha ezzel megvagy, látnod kell egy kicsi, 4×4-es padot:

dob készlet 1
dob készlet 1

Ez a 16 látható pad további hét szett 16-os paddal rendelkezik. Bal oldalt láthatod az inaktívakat, de most az alap 4×4-est fogjuk használni. A kiválasztott sample-öket egyesével kell a padokba importálnunk. Ezt több módon tehetjük meg: vagy a fogd és vidd módszerrel (Ableton tallózójából vagy akár az asztalról), vagy beléphetünk a gyorscsere üzemmódba, a jobb felső sarokban lévő gombra kattintva, amely a mentés gomb mellett van. Ebben a módban a padra, majd egy hangmintára kattintva azonnal be tudod importálni a kívánt fájlt. Ez a mód nagyon hasznos, ha röptében akarsz kipróbálni több sample-t.

dob készlet 2


[/av_textblock]

[av_promobox button=’yes’ label=’További információk’ link=’manually,https://sonicschool.hu’ link_target=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ label_display=” icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ box_color=” box_custom_font=’#ffffff’ box_custom_bg=’#444444′ box_custom_border=’#333333′ av_uid=’av-jwg0dmr2′ admin_preview_bg=”]
Érdekel, hogyan lehet dobokat készíteni? Jelentkezz a képzésünkre!
[/av_promobox]

[av_textblock textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-desktop-font-size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-jwg0ape7′ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Alap dobkészlet

Az alap dobkészlet néhány hangot tartalmaz: kicket, pergődobot, cintányért, tomot stb. Miután betöltötted őket, a groove-ot össze kell állítani, ehhez pedig először egy klippet kell létrehozni. Dupla kattintással egy üres clip slot-on tudunk újat készíteni. Az új klippet zöld színnel láthatod az alábbi képen:

dob készlet 3
Az új klip helye

Kattints a klippre, hogy lásd a szekvenszer nézetet.

dob szekvenszer
Szekvenszer nézet

Bal oldalon függőlegesen sorakoznak oldalt a dobok. A rácsozatot jobb kattintással tudod beállítani (az osztások számát be lehet állítani negyed hangtól 30 másodperces hangig). Kattints, hogy egy hangot megjelölj lejátszásra. Sok producer szerint a dobok szekventálására valamilyen vezérlőfelület használata a legjobb, mint például egy Akai MPC vagy Ableton Launchpad, mivel sokkal természetesebb hangzású, ha egy valódi dobos játszik egy dob szettben.

mpc
MPC2000

Az egyszerűség kedvéért az Ableton szoftveren belül maradunk, de ha kíváncsi vagy, akkor valamilyen vezérlőfelületet is kipróbálhatsz, ha az élő produkciók felé akarsz menni. Ha egy ilyet használsz a hangok eljátszásához, akkor lehet, hogy segítségre lesz szükséged. A „Quantize” funció automatikusan a kiválasztott rácshoz igazítja a hangokat. Ahhoz, hogy hozzáférj ehhez a funkcióhoz, kattints a hangon vagy hangokon, amiket igazítani akarsz, majd kattints a jobb egérgombbal.

quantize

Most, hogy már vannak hangjegyeid berajzolva, játszhatsz velük. A szekvenszer ablakban több dolgot is vezérelhetsz. Az első a „velocity”, amellyel a hangzás erősségét, a leütés erejét tudod szabályozni. Ezt úgy teheted meg, hogy a hangjegyre kattintva kiválasztod a megfelelő fadert a hangjegy alatt (a szekvenszer legalján). Ezzel a módszerrel jól tudsz egy érzést, egy dinamikát adni a dallamnak.

szekvenszer
Szekvenszer

Dob rácsozás

A rácsozást ki is tudjuk kapcsolni, hogy a hangokat egy kicsit arrébb vigyük, ezzel lengő hatást létrehozva, így a dallam emberibb lesz. A „Drum Rack” beépített makróvezérlőket is tartalmaz, amelyeket effektekhez és hangmintákhoz rendelhetünk. Az Ableton automatikusan beállít egy high és low cutot, tone knobot, attack, decay, pitch és hangerő vezérlőket a „glue” kompresszorral egyetemben, de saját ízlésednek megfelelően egyedi elemeket is állíthatsz.

Lent láthatunk egy samplert, amely a drum rackhez van csatlakoztatva. Rendkívül sok paramétert szabályozhatsz, így téve egyedivé a hangot. Próbálkozz, kísérletezz, így biztosan fogsz találni egy neked tetsző eredményt!

drum rack
Drum rack

Az utolsó lépés, hogy effektet adjunk a teljes drum rackhez, ami az egész dallamra hat. Szerencsére ez egy rendkívül egyszerű lépés. Válasszuk a dob tracket, majd egyszerűen húzzunk egy effektet rá. Fel fog bukkani a chainben a drum rack mellett. Az alábbi példa a Vocoder effektet mutatja:

Ableton Vocoder
Ableton Vocoder

Azzal kísérletezve, hogy más-más effekteket és plug-ineket teszel a láncolatba, remek hangzást tudsz készíteni úgy, hogy csak az Ableton beépített eszközeit használod. A dob a zene alapeleme, így mindeképpen érdemes időt szánni rá, hogy igazán minőségi legyen az eredmény. Nem is gondolnád, mennyit tud dobni egy zenén!

Ha érdekelnek a dobok nézd meg következő videóinkat is!

Iratkozz fel hírlevelünkre és kapj extra kedvezményeket képzéseinkből!

Skeldar

Forrás: MMMMaven
[/av_textblock]

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések