Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Mix show készítés online felületeken

MIX SHOW KÉSZÍTÉS ONLINE FELÜLETEKEN

 

Amikor szinte bárki tud mixet csinálni egy DJ szoftver segítségével, akkor van a legjobb ideje annak, hogy készítsünk egy mix show-t. Egyre többen stream-elnek, így egy mix show hídként szolgál a klasszikus mixlemez és a modern podcast-ok között, amely kombinálja azok elemeit. De mi is az igazi különbség a mixlemez és a mix show között?

 

A mixlemez több zene összefűzése, ami megmutatja a DJ keverési, beatmatch és zeneválasztó képességeit. A mix show ugyanakkor a személyiséget jobban felfedi. A DJ mikrofont ragad és van, amikor a zenék keverése sem szükséges show elem. Ez egyfajta prezentáció arról, hogy ki is vagy, a zenék kiválasztásától, egészen addig, hogy hogyan rendezed őket egy komplett programba. A show-nak egységes egészet kell alkotnia, míg egy mixlemeznél ez nem elsődleges szempont.

 

A mix show a zene őszinte imádata

Ha ez nincs meg, akkor nem is érdemes nekikezdeni. A igazán jó show-nak szívből-lélekből kell jönnie. Ha nincs meg belül az érzés, azt mechanikus, tanult módszerekkel nem lehet elfedni. A magával ragadó show kifejezi a DJ zene iránti szenvedélyét. Higgy a zenében amit játszol, és akkor ösztönösen úgy fogsz beszélni, cselekedni, hogy ez kifejeződjön. Nem lehet több órás műsort csinálni úgy, hogy nem ismered a zenéket és nem élvezed a folyamatot. Érződik a mixen, ha nem a te személyiségedből jön. A közönséged is hamar észreveszi ezt.

mix show 1

Kommunikációs képesség

Néhány DJ-nek magától jönnek a megfelelő szavak, de ha valaki nem rendelkezik ezzel az adottsággal, azon is lehet segíteni. Ha van szenvedélyed és érzed, mit kellene mondani, kis gyakorlással szavakba is tudod majd önteni a gondolataid. Ezért sem kell aggódnod, ha esetleg nem ez a legerősebb oldalad, hiszen ez egy fejleszthető képesség.

mix show 2

A beszédnél talán a legfontosabb, hogy közepes sebességgel, érthetően tedd meg, minimális szleng használatával. Az internet világában a hallgatóság nemzetközi, így a nemanyanyelvűekhez is el kell jutnia az üzenetnek. Kerüld a barokkos körmondatokat, amik még az anyanyelvű hallgatók számára is kicsit nehezen érthetők. Kerek, egész mondatokat alkoss, amennyire csak lehetséges, helyi akcentus nélkül. Nem egyszerű így kommunikálni, de ha egyszer ráérzel, külön odafigyelés nélkül is fog menni.

 

Alap hangszerkesztési ismeretek

Nélkülözhetetlen egy bizonyos DAW kezelési ismerete. Enélkül szinte lehetetlen boldogulni. Az egyik legelterjedtebb szoftver a DJ-k körében az Ableton Live, amelyet a rádió show-k, keverések elkészítésére is lehet használni, nem csak zeneíráshoz.

mix show AbletonNem szükséges kívül-belül ismerned a programot ahhoz, hogy keverd és szerkeszd a műsorodat. Az Ableton Live egy professzionális eszköz, amely számos zenei feladatra alkalmas, de ha egyszerűbb programmal szeretnél dolgozni, van egyéb lehetőség is. Az Audacity vagy a Reaper ugyancsak megfelelő a munkára, de akár mixlemezekre specializált programmal is lehet próbálkozni, mint pl. a Mixmeister.

 

Az összeválogatás

A zene a lelke a show-nak, de önmagában nem lehet csak a zenére alapozni. A zenék külön-külön lehetnek nagyon jók, de egymás mellett akár ronthatják is az élményt. A kiválasztásnál és összerendezésnél ügyelni kell, hogy túlságosan eltérő hatást nyújtó zenéket ne tegyünk egymás mellé, vagy csak nagyon indokolt esetben. Itt is különösen fontos az úgynevezett szinergia. A számoknak egymást kell erősíteniük.

A lejátszásnál nem kell feltétlenül elejétől a végéig lejátszani egy számot. A kezdők gyakran elfelejtik, hogy nem a zenéket fűzöd láncba, hanem a zene által nyújtott hatást. Ha úgy érzed, hogy egy zene elért egy pontra, ahonnan tovább lehet vinni egy másik számra, akkor érdemes is továbbvinni. A show nem csak egy folyamatos felépülés, hanem akár több csúcspontból álló mű is lehet. Az első zene azonban nagyon fontos. Ragadja meg a hallgatót és mutassa meg milyen show-ra számíthat!

 

Előkészület és minőség-ellenőrzés

Az elő- és utómunkálatot nem érdemes megspórolni. Nem kell a napközbeni munkádat otthagyni, de időt kell szánni erre a folyamatra, hisz nagyban befolyásolja az alkotás sikerét. A hangfelvételek minőségén, érthetőségén túl, egyéb tartalmi értéket is bele kell tenni a show-ba. A hallgatók szívesen hallanak információt a művészekről, a lejátszott számokról vagy akár a közeljövő zenei eseményeiről. Ezen információknak utána kell nézni és bele kell illeszteni a műsorba.

mix show 3

Mix show eleme a megingathatatlanság

Abszolút semmi jövedelem vagy jogdíj nem származik egy mix show-ból. Az egész két dologra épül: a zene szeretetére és egy befektetésre. Minél több emberhez eljut a show, annál nagyobb az esélye a kitörésnek. Nagyon ritka, de akár szponzoráció is kilátásba kerülhet. A valóság azonban az, hogy egy mix show nem az a műfaj, hogy egyik héten elkészíted, és a következő héten már jönnek a munkák. Ez egy hosszútávú befektetés.

 

A show nem más, mint a nemzetközi hallgatóság elérése. Amennyiben fellépéseid is vannak más országokban, könnyen belefuthatsz az elégedett hallgatóidba. Az effajta ismertség pedig mindig kifizetődik. Armin van Buuren show-ja, a State of Trance hatalmas ismertségnek örvend, és nagy marketingértékkel bír. Azonban ez nem volt mindig így. A State of Trance kinőtte magát, de volt is rá ideje, hiszen 2001-ben indult, a siker pedig nem jöhetett volna el Armin kitartása és szorgalma nélkül. A műsorokat végighallgatva megfigyelhetjük a zenei fejlődést is. Már ezért is érdemes időt szánni egy mix show elkészítésére, hogy a képességeinket csiszoljuk.

mix show Armin

Indulásnál ne foglalkozz a hallgatók számával, két okból sem. Ahogy fejlődsz, a műsor minősége is egyre jobb lesz, ami majd vonzza a hallgatókat. A műsort figyelő embereknek nem a számuk az igazán lényeges, hanem a minőségük. Egy visszatérő hallgató többet jelent, mint egy ember, aki csak belehallgat a műsorba. Visszatérő hallgatók esetén tudhatod, hogy valamit jól csinálsz! A többi már a kitartásod kérdése.

 

Ha kíváncsi vagy, hogy lehet Ableton Live-val podcastot készíteni, akkor ajánljuk következő videónkat!

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések