Ének felpezsdítése egyszavas delay-ekkel

[av_textblock textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-desktop-font-size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-k00rkv7x’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]
Talán sosem gondoltad volna, de ha ének esetében bizonyos szavakon delay-t alkalmazol, akkor nagyban javíthatod a vokált. Számos zenehallgató még a dallamnál is jobban figyel a vokálra, ezért fontos, hogy minél izgalmasabbá és kifejezőbbé tegyük azt. Ha van valamilyen fontos szó, kifejezés vagy hangjegy, amit ki szeretnél emelni, akkor ezt a delay-jel teheted meg.

Két módszer van, az első elég egyszerű, amely egy return tracket használ, a másik több kontrollt ad. Az Ableton Live Audio Effect Rack segítségével finomhangolhatod is az eredményt. Mindkét módszer egyaránt alkalmazható élő fellépés vagy stúdiómunkák során.

Egyszavas ének delay visszatérő trackkel

A legegyszerűbb eljárás, hogy a kívánt szóhoz vagy kifjezéshez delay-t tegyünk, ha a return tracket delay-ezzük. Tegyünk be bármilyen delay effektet: a Ping Pong Delay itt jól használható, mert az ismétlést visszaadja a sztereótér bal és jobb oldalán egyaránt. Miután a elhelyeztük a delay-t, a Send knobot kössük be bármely gombra a MIDI kontrolleren. Valahányszor delay-ezni akarod a kifejezést, csak meg kell nyomnod a gombot.

Ének Ping Pong Delay és Compressor
Ének Ping Pong Delay és Compressor

Ennek a módszernek az az előnye, hogy a segítségével bármilyen tracket küldhetsz delay-ezni. Megeshet, hogy szeretnél a későbbiekben valamilyen dobhoz delay-t adni, amit így a return track-kel meg is tehetsz.
[/av_textblock]

[av_promobox button=’yes’ label=’További információ’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ label_display=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ box_color=” box_custom_font=’#ffffff’ box_custom_bg=’#444444′ box_custom_border=’#333333′ gradient_color_direction=’vertical’ gradient_color_1=’#000000′ gradient_color_2=’#ffffff’ gradient_color_3=” border_promo=” border_promo_width=” border_promo_width_sync=’true’ border_promo_color=” border_radius_promo=” border_radius_promo_sync=’true’ box_shadow_promo=” box_shadow_promo_style=’0px,0px,0px,0px’ box_shadow_promo_color=” link=’manually,https://sonicschool.hu/bevezetes-a-modern-zeneszerkesztes-vilagaba/’ link_target=” hover_opacity=” sonar_promo_effect=” sonar_promo_color=” sonar_promo_duration=’1′ sonar_promo_scale=” sonar_promo_opac=’0.5′ id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-k00rnf5m’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]
Érdekel a zeneszerkesztés? Gyere el bemutatónapunkra és ismerkedj meg iskolánkkal!
[/av_promobox]

[av_textblock textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-desktop-font-size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-k00rl5ub’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Még több effekt az Audio Effect Rackkel

Bár a fenti módszer nagyon sok esetben működik, arra nem ad lehetőséget, hogy automatizáld a return track effektjeit a Session View-ban. Ehhez rack-et fogunk használni.

Ének One Word Delay
Ének One Word Delay

A rack két chainből áll. Az első chain nem tartalmaz semmilyen effektet, csak átengedi a vokált mindféle feldolgozás nélkül. A második chain az, ahol az effektek képbe kerülnek. A képen elhelyeztünk egy Ping Pong Delay-t és a vezérlést bekötöttük a Macro Knob-okra. Mivel csak egy szót vagy kifejezést akarunk delay-ezni, ezért van egy Gate is a delay előtt.

Ének Gate, Ping Pong Delay és Compressor
Ének Gate, Ping Pong Delay és Compressor

A Gate korlátja 6 dB, a Floor -inf dB. Ez azt jelenti, hogy hacsak a vokál nem lépi át a 6 dB-t (amit sosem fog), a Gate blokkol minden audió jelet, hogy elérje a Ping Pong Delay-t. Ha kikapcsoljuk a Gate-et, a vokál eléri a célt.

Ez a vezérlés legkritikusabb pontja, ezért a Gate kapcsolót érdemes Macro Knob-ra kötni, amit nevezzünk most One Word Delay-nek. Ha ki akarunk emelni egy szót, elég csak megnyomni a MIDI kontrolleren a gombot, és máris kinyílik a Gate, így a vokál delay-t kap. Ha még egyszer megnyomjuk a gombot, a Gate bezáródik.

Az ének delay ne tegye tönkre az vokált!

Ha a delay-eket jó sokszor szeretnénk ismételni, akkor vigyázni kell, mert zavarhatják a vokál többi részét, és végül egy zavaros valamit kaphatunk, ha túlzásba visszük. Csökkenthetjük a negatív hatást, ha kompresszort alkalmazunk, amely visszafogja a késleltetett jelet.

Compressor

A kompresszor effektnél tegyünk a vokál track-re a Sidechain inputot, és aktiváljuk. A késleltetett jel így kikerül az útból és megmarad a vokál tisztasága, még akkor is, ha valamivel intenzívebb delay-t alkalmazunk.

Érdemes megjegyezni, hogy nem csak Ping Pong Delay-t használhatunk. Bármilyen késleltetésen alapuló effektből jót hozhatunk ki, de akár a Reverb-bel is kísérletezhetünk. Sosem tudhatjuk, melyikkel lelünk kincsre!

Érdekel az audioeffektek működése? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre és kapj egyedi kedvezményeket!

Skeldar

Forrás: DJTechTools
[/av_textblock]

Megosztás:

További bejegyzések