Pitchshift vokál effektek készítése Abletonban

[av_textblock textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-desktop-font-size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-jw99qzbj’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]
A mélyebb hangzású kortárs zenéknél (post-dubstep és deep house) igen népszerű, hogy a vokálra ráteszik a pitchshift-es változatokat, így egy furcsa, nemtelen, de harmonikus hangot kapnak.

Bár némely producer kifejezetten a vokál feldolgozásra kihegyezett eszközöket használ, mégis nagyon könnyen és gyorsan tudunk magunk is ilyen hatásokat készíteni úgy, hogy a DAW pitchshift funkcióján kívül semmi mást nem használunk.

Pitchshift vokál

A kulcs, hogy a megfelelő algoritmust válasszuk ki. Rossz választás esetén a feldolgozott verzió nem fog kényelmesen illeszkedi az eredetire, így az effekt kellemetlen lesz. A példában Ableton Live-ot fogunk használni, így ha más DAW-val dolgozol, érdemes a dokumentációjában utánanézned, hogy milyen más pitchshift algoritmusokat tartalmaz, de a folyamat alapvetően hasonló.
[/av_textblock]

[av_promobox button=’yes’ label=’Érdekel’ link=’manually,https://sonicschool.hu/bevezetes-a-modern-zeneszerkesztes-vilagaba/’ link_target=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ label_display=” icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ box_color=” box_custom_font=’#ffffff’ box_custom_bg=’#444444′ box_custom_border=’#333333′ av_uid=’av-jw99swe3′ admin_preview_bg=”]
Érdekel a zenszerkesztés? Gyere el a bemutató napunkra és ismerkedj meg az iskolánkkal!
[/av_promobox]

[av_textblock textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-desktop-font-size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-jw99r81i’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

1. lépés:

Nyissuk meg az új fájlt, tegyük a tempót 128-as BPM-re, majd húzzuk a vokált az audiotrackre. Duplikáljuk ezt a tracket a track névre való jobb kattintással, majd a Duplicate paranccsal. Nevezzük el őket fő és feldolgozott vokálnak.

Első lépés

2. lépés:

Dupla kattintással a feldolgozott vokálon elő tudjuk hozni a Clip nézetet. Ezt követően váltsunk Warp Mode-ot Beatről Complex Pro-ra. Tegyük a tracket szólóra és állítsuk a Transpose-t a Clip nézetben -12st-re. A vokál pitche egy oktávval kisebb lett.

Második lépés

3. lépés:

A Complex Pro mód állítása kompenzálja a pitch változását, de még mindig természetellenesen hangzik. A Formants paraméter ennek orvoslására hivatott. Állítsuk nullára és kapcsoljuk ki a szóló módot. Balanszoljuk a fő és a feldolgozott vokál tracket ízlésünk szerint.

A vokál karakter megváltoztatása

Abban az esetben, ha más warp módot alkalmazunk, érdekes vokálkarakterben való változásokat érhetünk el. Ilyen például, ha re-pitch-re rakjuk a warp módot és transzponáljuk fel és le félhangokkal a vokálsávunkat. Ebben az esetben meg fog nyúlni vagy éppen le fog csökkeni az audiojel hossza. Probáljátok ki, hogy egy oktávval lejjebb vagy feljebb transzponáltok egy hangot, igen érdekes karakterbeli változásokra lehettek majd figyelmesek!

Érdekel az audio effektek működése? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre és kapj egyedi kedvezményeket!

Skeldar

Forrás: Musicradar
[/av_textblock]

Megosztás:

További bejegyzések