Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Pitchshift vokál effektek készítése Abletonban

PITCHSHIFT VOKÁL EFFEKTEK KÉSZÍTÉSE ABLETONBAN

 

A mélyebb hangzású kortárs zenéknél (post-dubstep és deep house) igen népszerű, hogy a vokálra ráteszik a pitchshift-es változatokat, így egy furcsa, nemtelen, de harmonikus hangot kapnak. Bár némely producer kifejezetten a vokál feldolgozásra kihegyezett eszközöket használ, mégis nagyon könnyen és gyorsan tudunk magunk is ilyen hatásokat készíteni úgy, hogy a DAW pitchshift funkcióján kívül semmi mást nem használunk.

Pitchshift vokál

A kulcs, hogy a megfelelő algoritmust válasszuk ki. Rossz választás esetén a feldolgozott verzió nem fog kényelmesen illeszkedi az eredetire, így az effekt kellemetlen lesz. A példában Ableton Live-ot fogunk használni, így ha más DAW-val dolgozol, érdemes a dokumentációjában utánanézned, hogy milyen más pitchshift algoritmusokat tartalmaz, de a folyamat alapvetően hasonló.

 

1. lépés:

Nyissuk meg az új fájlt, tegyük a tempót 128-as BPM-re, majd húzzuk a vokált az audio track-re. Duplikáljuk ezt a track-et a track névre való jobb kattintással, majd a Duplicate paranccsal. Nevezzük el őket fő és feldolgozott vokálnak.

pitchshift

2. lépés:

Dupla kattintással a feldolgozott vokálon elő tudjuk hozni a Clip nézetet. Ezt követően váltsunk Warp Mode-ot Beat-ről Complex Pro-ra. Tegyük a track-et szólóra és állítsuk a Transpose-t a Clip nézetben -12st-re. A vokál pitche egy oktávval kisebb lett.

pitchshift

3. lépés:

A Complex Pro mód állítása kompenzálja a pitch változását, de még mindig természetellenesen hangzik. A Formants paraméter ennek orvoslására hivatott. Állítsuk nullára és kapcsoljuk ki a szóló módot. Balanszoljuk a fő és a feldolgozott vokál track-et ízlésünk szerint.

 

A vokál karakter megváltoztatása

Abban az esetben, ha más warp módot alkalmazunk, érdekes vokálkarakterben való változásokat érhetünk el. Ilyen például, ha re-pitch-re rakjuk a warp módot és transzponáljuk fel és le félhangokkal a vokálsávunkat. Ebben az esetben meg fog nyúlni vagy éppen le fog csökkeni az audiojel hossza. Probáljátok ki, hogy egy oktávval lejjebb vagy feljebb transzponáltok egy hangot, igen érdekes karakterbeli változásokra lehettek majd figyelmesek!

 

 

Forrás: Musicradar
Szerző: Skeldar

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések