Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hogyan mixeljünk négy deck-en kettő helyett?

HOGYAN MIXELJÜNK NÉGY DECK-EN KETTŐ HELYETT?

 

Mindenki életében eljön az a pillanat, amikor felmerül a kérdés, hogy hány lemezjátszót szerezzek be? A választásban gyakran a költségvetés húzza meg a határokat, így valamilyen kétcsatornás megoldás mellett kell dönteni. A DJ szoftverben négy lemezjátszó van, de a kontrolleren csak kettő jogtárcsa található. Ilyen helyzetben joggal merül fel a kérdés, hogy hogyan mixeljünk négy deck-et két deck-en?

 

A négy lemezjátszó megléte önmagában még nem helyettesíti a profizmust. Felesleges négy deck-en játszanod, ha kettővel is nehézésgekbe ütközöl. Javasoljuk, hogy mindennap gyakorolj, és ha már kellő magabiztosággal kezeled a két lemezjátszót, akkor próbáld meg a négycsatornás megoldást!

 

Számos kéttárcsás kontroller rendelkezik, egy kapcsolóval, amely lehetővé teszi, hogy négy deck-et használjunk. Ez nagyon hasonló, mint a billentyűzeten a Shift gomb, amely miatt nem kell kétszer annyi gombot elhelyezni a nagybetűk és egyéb speciális karakterek miatt. A kontrollereken minden szabályzót megosztva használnak a lejátszók.

 

Lemezjátszó szoftveres segítség

A „puha átvétel” elnevezésű megoldást majdnem minden szoftver/hardver kombináció használja. A megosztott vezérlők ki vannak kapcsolva, amikor új lejátszóra váltunk, egészen addig, amíg vissza nem állítod őket az eredeti helyzetükbe. A visszaállítás után újra aktívak lesznek. Ez megakadályozza, hogy nagy ugrásokat tegyenek a pitch-ben, hangerőben stb. Ha még nem használtál egy csatornát, akkor általában egy logikus indulóhelyzetben vannak alapból.

deck

Ennek a megoldásnak az a hátránya, hogy figyelned kell a képernyőt, hogy hová mozgasd a vezérlőt, hogy újra átvedd felette az irányítást. Természetesen képernyőn nem probléma megjeleníteni, hogy hol volt egy vezérlő, mielőtt elhagytad az adott csatornát. Fizikális kontrollereknél ez már problémásabb. Létezik egy digitális deck, a Stanton SCS1.D, amelynek van egy forgó tárcsája és motorizált pitch fader-e, amelyek visszamennek a helyükre, oda, ahol hagytad őket. A nagy stúdiókba szánt eszközök is így működnek, így sok preset-et tudsz tárolni, amelyeket kiválasztva fizikailag is beállnak a vezérlők. Egy ilyen kontrollerrel már kényelmesebben is dolgozhatunk.

 

 

Forrás: DigitalDJTips
Szerző: Skeldar

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések