Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

NAMM 2018: Analóg kincsek DJ-zéshez és producerkedéshez

NAMM 2018: ANALÓG KINCSEK DJ-ZÉSHEZ ÉS PRODUCERKEDÉSHEZ

 

Idén is megrendezésre került a NAMM, amely egy kiváló helyszín, hogy az alkotók, a technológiai szereplők és az érdeklődök találkozhassanak. A rendezvény célja a szereplők kapcsolatának erősítése, a zenekészítés élményének bemutatása és természetesen az ezeket lehetővé tevő innovációk bemutatása. Az Anaheim-ben megtartott NAMM 2018-on több mint 7000 márka legújabb termékeit, esetenként még csak prototípusként létező fejlesztéseit tekinthetjük meg.

 

Korg: Volca Mix

namm Korg Volca Mix

A Volca sorozat régóta a producerek kedvence volt. A Volca Bass, FM, Keys, Sample és Synth mind jól megtervezett és hordozható eszközök. A hangzásuk is kellemesen gazdag. Pletykák keringtek arról, hogy a Korg egy mixelési képességekkel bíró terméket készít, hogy a sorozat darabjait összefűzze. A NAMM keretein belül lehullott a lepel, a cég bejelentette az analóg Volca Mix-et. Az összekötőkapocs a Volca arzenálba megérkezett.

 

A Volca Mix négy csatornával rendelkezik: két monó bemenettel, egy sztereó bemenettel és egy kiegészítő jack-kel az egyéb ki-és bemeneti jelekhez. Minden bemenet (az AUX-on kívül) saját szűrővel, hangerőszabályzóval és némítási vezérlővel rendelkezik. Az egységbe analóg, sztereó expandert és kompresszort építettek side-chain funkcióval, hogy bejavítsuk a master jelet. Az AUX csatorna külső effektekhez vagy akár egy másik eszköz bekötésére is használható.

Minden audiójel kivezetésre került egy RCA fejhallgató-csatlakozón, valamint sztereó hangszóró-csatlakozókon az egység alsó sarkaiban. Meglepően a csatlakozókhoz külön ki-bekapcsoló is tartozik.

 

A Volca Mix képes a többi eszköz szinkronizálására egy mesteróra segítségével. A hardveren találunk még három DC kimenetet, így más Korg eszköz tápellátását is biztosíthatjuk. A termékkel egy AC adapter és három DC-DC kábel is érkezik. A Volca Mix extra kivezetéseinek köszönhetően így több kábeltől megszabadulhatunk.

 

A 170 dolláros áron a Volca Mix egy egyszerű, de nagyon hatékony módot kínál arra, hogy más eszközök hangjait keverjük és vezéreljük. Habár vannak olcsóbb, kompakt mixerek, a Volca Mix analóg technológiája és master effektjei megérik a befektetést. A Korg megfizethető áron kínál egy hardver setup-ot összefogó eszközt, melyet könnyű használni, de mégis gazdag hangzást hozhatunk ki vele bármiből.

 

Korg: Prologue

namm Korg Prologue

A Korg természetesen felsőkategóriás termékekkel is előrukkolt. Ezek közül az egyik a Prologue szintetizátor. A Minilogue és a Monolgue elmúlt pár évben történő megjelenése után sokan számítottak arra, hogy nagyobb kategóriában is elő fog rukkolni valamivel a cég.

 

A Logue széria zászlóshajója egy polifónikus, analóg szintetizátor, amelyet teljes szélességű billentyűzettel szereltek fel. Japánban gyártják és úgy tervezték, hogy kicsit retrós kinézete legyen. Az alumínium elülső panel, a fém potméterek és a tölgyfa oldallap valóban kellemes, minőségi érzést sugárzó külsőt kölcsönöz a szintetizátornak. A megfelelő külsőre szükség is van, hiszen a szintetizátorok élbolyában kíván versenyezni.

 

A Prologue analóg technológiájú, amelyet közvetlenül a kistestvéreiből ültettek át, de fel is javították egyben egy új, digitális motorral és DSP-alapú effektekkel. Két modell közül választhatunk: a Prologue-16 61 billentyűvel rendelkezik és 16 csatornával, míg a Prologue-8 49 billentyűs és 8 csatornával bír.

 

A mérete és a képességei ellenére a Prologue-t úgy tervezték, hogy a használata intuitív legyen a társaihoz hasonlóan. A motor két analóg oszcillátorral működik együtt, valamint a mixhez még digitális hullámtáblákat és FM-et is kever. Az eredmény maga a hihetetlen rugalmasság, amit a hangok elkészítésénél megtapasztalhatunk. Négy különböző típusú zajgenerátorral, és felhasználói oszcillátorral is felszerelték.

 

A szintetizátoron kettő digitális effekt-egységet találunk. Az egyik a modulációs effekteket, a másik a delay-t és a reverb-öt szolgáltatja. A felhasználói effekteknek szánt helyek pedig lehetővé teszik, hogy a saját programjainkat tölthessük be. Ráadásként még egy analóg-alapú, alacsony frekvenciatartományban működő kompresszort is használhatunk mester effektként.

 

Azok számára, akik igazán személyre akarják szabni a Prologue élményüket, azok egy nyílt API-n keresztül ezt megtehetik, amellyel akár a motor és a digitális effektek képességeit is bővíthetik. Egy dedikált könyvtárszoftver segítségével elkészíthetjük saját oszcillátorainkat és effektjeinket, amelyeket utána betölthetünk a Prologue-ba. A programok és kódok megosztására ugyancsak lehetőséget kínál a termék.

 

A Prologue-ban két különböző programot játszhatsz egyszerre. Nem csak rétegekbe rendezheted vagy szétszedheted a hangokat, de átmeneteket is készíthetsz a párhuzamosan futó programokhoz. Négy különböző „Voice Mode” közül válaszhatunk: Poly, Mono, Unison és Chord.

A Korg nagyfokú kifejezőképességet ígér, ha a Prologue-on játszunk. Kellemes tapintású és leütésű billentyűkkel zenélhetünk, amelyet a többi Korg terméken már megszokhattunk. A szintetizátorból beépített hangokat is előcsalogathatunk. Számos rendezési és szűrési lehetőség segít bennünket abban, hogy az 500 program közül kiválaszthassuk a legmegfelelőbbet. Az első Prologue-okat március-április környékén szállítják. A 16-os változat 1739 fontért, míg a 8-as kicsit barátibb árért, 1299 fontért lesz kapható.

 

 

Forrás: DJTechTools MusicRadar
Szerző: Skeldar

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések