Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

NAMM 2018: Innovatív termékek reflektorfényben

NAMM 2018: INNOVATÍV TERMÉKEK REFLEKTORFÉNYBEN

 

Idén is megrendezésre került a NAMM, amely egy kiváló helyszín, hogy az alkotók, a technológiai szereplők és az érdeklődök találkozhassanak. A rendezvény célja a szereplők kapcsolatának erősítése, a zenekészítés élményének bemutatása és természetesen az ezeket lehetővé tevő innovációk bemutatása. Az Anaheim-ben megtartott NAMM 2018-on több mint 7000 márka legújabb termékeit, esetenként még csak prototípusként létező fejlesztéseit tekinthetjük meg.

NAMM 2018 térkép

Az elképesztően sok szereplő és termék között mindenki megtalálhatja a hozzá közel álló hangszert, szoftvert vagy hardvert. A NAMM azonban leginkább az innovációról szól, ezért kiválasztottuk azt a három igazán ígéretes innovációt, amelyek jó eséllyel valóban a jövőbe fogják vezetni a zeneipart. Ezen termékekre és gyártókra érdemes majd figyelni a jövőben is.

 

Soundwell DEK MIDI kontroller

A DEK a Soundwell-nél múlt évben öltött testet, de most láthatta először a nagyközönség. A NAMM 2018-on az eseményhez méltó módon mutatták be eme meglepően innovatív, futurisztikusan kinéző terméküket, a DEK-et.

 

A DEK egy rácsozás-alapú MIDI kontroller, amelyet zenei módban történő munkához terveztek, de természetesen a vezérlőket bármivel össze lehet kapcsolni, ha a feladat mást kíván meg. A gyártó szerint ez a valaha készített leggyorsabb kontroller. A késleltetése mindössze 2 ms, ha a fények be vannak kapcsolva és mindössze 1 ms, ha nincsenek, ezekre az értékekre nem lehet panaszunk. Ezek az értékek a megfogalmazásuk szerint „virtuális valós idejű játszhatóságot” tesznek lehetővé.

namm Soundwell DEK

A felületet nem gombok vagy pad-ek alkotják, amire leginkább számítana az ember, hanem nyomásérzékeny szenzorok, amelyek vezető láthatatlan tintát tartalmaznak. Ennek a megoldásnak köszönhetően a LED-ek keresztülvilágítják az érintőfelületet. Az alsó terület a hangjegyek lejátszására szolgál, míg a bal-felső sarok az akkordjátéknak szánt rész. A jobb pedig a kulcsválasztáshoz használható része az eszköznek.

 

Egyszerűen csak ki kell választanunk a kulcsot és a hangjegyeket játszó területet és az adott kulcsban fog elkezdeni játszani az eszköz. Vagy egyszerűen csak válasszunk akkordot a kulcshoz… Egyszerűen kezelhető, intuitív felület, amelybe biztosan gyorsan belerázódunk. Találunk még egy sor gombot középtájon, amit bármivel összeköthetünk, legyen az loop vagy akár DAW transzport vezérlés.

 

A DEK egy „okos kontroller”. „Smart Mode”-ban megállapítja a zene vagy a project kulcsát, amivel dolgozunk és automatikusan beállítja nekünk a kulcsot. Bármilyen track-et elkezdhetünk játszani, anélkül hogy megtörnénk a kreatív folyamatokat dolgozhatunk, mert az eszköz magától igazodik a munkaanyaghoz. Okos és praktikus funkció.

 

Őrületes eszköz örületes árcédulával, „mindössze” 2499 dollár a bevezető ára. Valóban komoly tudású eszközről van szó, de talán az árazással kicsit túlzásba estek. A gyártó mindesetre megnyugtatta az érdeklődőket, hogy dolgoznak egy egyszerűbb és olcsóbb változaton, amelyet talán 1000 dollár alá tudnak szorítani. Reméljük a kisebb változat valóban emészthető árazású lesz.

 

Yudo Neumann szintetizátor

A Yudo cég Neumann nevű terméke egyenlőre még csak egy szintetizátor prototípus, de már első ránézésre is érezhetjük, hogy valami különleges darabbal állunk szemben. A weboldaluk szerint ez egy nagy tudású szintetizátor, amelyet a top zenészek kéréseinek teljesítésére hoztak létre. Az alapötlet, hogy egy nagy érintőképernyő, egy stresszmentes működtetési felületet fog biztosít. Az eszköz motorjaa NAT (Noise Added Tone), amelyről eddig nem igazán hallhattunk. Ez a rendszer a valósághű hangok előállítására tesz kísérletet oly módon, hogy a leütések hangjára illetve a játék közbeni természetes zajokra fókuszál.

namm Yudo Neuman

A végső hardver konfigurációja még nincsen meg, de azt már lehet sejteni, hogy egy nem mindennapi technológiát használó hardver/szoftver terméket köszönthetünk majd. Sajnos prototípus lévén nem sok részletes információ lelhető fel, de azt tudjuk, hogy a 2-es verziójú Neumann az előző évi rendezvényen már szerepelt, így ennek a nagyobb tudású változatára számíthatunk a jövőben.

 

Gyártói oldal: Yudo

 

Waldorf Quantum

A Waldorf egyik érdekes terméke a Quantum szintetizátor, amelyet a NAMM 2018-on is felsorakozott a cég standján. A cég hullámtáblás technológiáját évtizedek óta fejleszti annak céljából, hogy a hangszereknek erőteljes, rugalmas hangzást adjanak. A digitális oszcillátorok és analóg szűrői kombinálva nagy változásokat indítottak el az 1980-as években. A Quantum is ezen a nyomvonalon jelent meg.

namm Waldorf Quantum

A Waldorf szintetizátora ötvözi a klasszikus, a digitális és az analóg szintetizátorok nyers erejét a futurisztikus hangzással, amelyet ma csak a programozható szoftveres szintetizátorokkal érhető el igazán. Mindez az erő egy modern felhasználói felületen át érhető el. A remek kijelző és a számos potméternek hála kezünkben tarthatjuk az irányítást. A vállalat hullámtáblás technológiája adja a Quantum alapját, de a termék tovább megy annál, mint ami lehetséges volt eddig. Több oszcillátorral, több algoritmussal és több modulációs lehetőséggel szerelték fel.

 

Ha mindezt vegyítjük a Waldorf remek analóg szűrőivel és a hibrid szintetizátorával, akkor egy egyedülálló terméket kapunk a végén, a Quantum-ot. Sajnos a kimagasló tudását az árazás is tükrözi, 4000 dollár alatt ne nagyon keressük.

 

Gyártói oldal: Waldorf Music

 


Szerző: Skeldar

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések