Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Laptop DJ: 5 tipp amiről nem tudtál, de érdekel

LAPTOP DJ: 5 TIPP AMIRŐL NEM TUDTÁL, DE ÉRDEKEL

 

Végre elérkezett az idő! Elmész a fellépésedre, de otthon hagytad a kontrolleredhez az USB kábelt. Esetleg valaki italt löttyintett a felszerelésre, vagy csak a tárcsák úgy döntöttek, hogy nem működnek tovább. A nagy izgalomban ki is hagyhat az ember agya és elfelejtheti elvinni a kontrollert. Bármi is legyen a probléma, egy laptop beüzemelése hasznos lehet, amikor a show-nak mennie kell. A következő sorokban ismertetünk 5 nagyszerű tippet, ami egy „professzionális” laptop DJ show-hoz kell.

 

1. Ismerd meg a szoftver képességeit!

Nem minden laptop DJ szoftver képes teljes értékű funkcionalitással működni kontroller vagy valamilyen audió interfész nélkül. A Serato DJ-nek például egy kompatibilis hardverre van szüksége ahhoz, hogy DJ-zéshez használhasd. Néhány program azonban jobban testreszabható, mint mások. A Virtual DJ vagy a djay Pro számos gyorsbillentyűs lehetőséggel rendelkezik, így billentyűzettel is könnyű kezelni őket. A Virtual DJ még a saját szkriptek használatának lehetőségét is megadja, ha igazán finomhangolni kell.

 

Mielőtt útra kelnél, mindenképpen mélyrehatóan ismerd meg a szoftvered képességeit és korlátait! Használható-e a cucc külön hardver nélkül, mint pl. a Traktor és a Virtual DJ, vagy fel kell oldani egy kompatibilis eszközzel ezen képességeket, mint a Serato DJ-nél? Ha ez utóbbi a válasz, akkor nem árt egy pót-kontrollert becsomagolni vagy audio interfészt használni. 

laptop dj

2. Használd a 80/20-as szabályt a gyorsbillentyűknél laptop DJ esetén!

Nem szükséges minden kombinációt memorizálni ahhoz, hogy használhasd a szoftvert, számos fellépést le tudsz nyomni az alapok ismeretével. A gazdaságban a 80/20-as szabályként vagy Pareto-elvként ismert megfigyelés szerint az erőfeszítések 20%-a hozza az eredmények 80%-át. A DJ-zés esetében a kombinációk 20%-ának ismerete nagyjából a használt funckiók 80%-ához elég.

 

Tanuld meg a kulcsfontosságú parancsokat a vezérléshez (play, cue, stop), keresd meg, hogy hogyan kell ki-bekapcsolni az effekteket, illetve hogyan kell hatékonyan EQ-zni stb! Gondold végig, hogy milyen lehetőségeket kínál egy kontroller és keresd meg ezen funkciók gyorsbillentyűit!

 

3. Kellékek csomagolása vészhelyzetre: Laptop DJ kellékek

Egy elosztókábel rendkívül fontos, hogy előre meg tudd hallagtni és összefűzni a zenéket. Ez a kábel lehetővé teszi, hogy meghallgasd a zenét a következő track-hez a fejhallgatódon anélkül, hogy a főhangszórón adnád ki a jelet. Ha nincsen szükséged fejhallgatóra cueing-hoz, akkor egy 1/8″ – RCA kábel is elég. Érdemes eltenni még egy kicsi, vezeték nélküli egeret is a nagyobb rugalmasság érdekében!

 

Egy billentyűzet-borító is nagyon hasznos tud lenni, főleg egy olyan, amelyen fel van tüntetve az összes alapkombináció a DJ szoftverhez. Ilyet külön lehet készíttetni is, ha esetleg szükség lenne rá. Ha a billentyűzetnek van háttérvilágítása, az egyenesen szuper.

 

4. Válogasd és rendszerezd össze a zenéket!

Amennyiben kontrollerrel és laptoppal DJ-zel, akkor két beviteli eszközöd is van a különböző feladatokhoz. A kontroller a track-ek tekeréséhez, effektezéshez, faderezéshez használható, míg a laptop a track-ek kereséséhez. Mivel a tekerés és a keresés ugyanazon az eszközön zajlik (vagyis a billentyűzeten), ezért különösen oda kell figyelned a szervezettségre, hogy minél kevesebb időt tölts a merevlemezen való turkálással! Legyen minden playlist friss, a könyvtáraid jól szervezettek, hogy csak pár gomb megnyomásával megtaláld, amit keresel. A merevlemez legsötétebb zugaiban egy fellépés közben amúgy sincsen idő keresgélni.

laptop dj

5. Saját mapelés beállítása

Miután elsajátítottad az alapokat és már készségszinten kezeled a programot, ideje a gyorsbillentyűkre egy alaposabb pillantást vetni. A saját kezedhez igazított kombinációkkal növelheted a hatékonyságodat. A Virtual DJ-ben például pár gombbal lehet vágni és scratch-elni. Az igazán fejlett képességekhez, mint például a sampler-hez vagy performance pad-ekhez is készíthetsz billentyűs elérést. A cél, hogy minél könnyebben elérd őket közvetlenül vagy a shift-tel. Itt már jobb, ha beleolvasol az adott program dokumentációjába.

 

Összegzés

Lehetséges kizárólag laptoppal DJ-zni, de sokkal intuitívabb és szórakoztatóbb egy valódi kontrollerrel. Előfordulhatnak viszont olyan helyzetek, hogy csak a laptopra hagyatkozhatunk, így mindenképpen fel kell készülni ennek az alternatív lehetőségnek a használatára.

 

 

Forrás: DigitalDJTips
Szerző: skeldar

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések