Laptop DJ: 5 tipp amiről nem tudtál, de érdekel

[av_textblock fold_type=” fold_height=” fold_more=’Olvass tovább’ fold_less=’Read less’ fold_text_style=” fold_btn_align=” textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-desktop-font-size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” fold_overlay_color=” fold_text_color=” fold_btn_color=’theme-color’ fold_btn_bg_color=” fold_btn_font_color=” size-btn-text=” av-desktop-font-size-btn-text=” av-medium-font-size-btn-text=” av-small-font-size-btn-text=” av-mini-font-size-btn-text=” fold_timer=” z_index_fold=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-jvtrzh9o’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]
Végre elérkezett az idő! Elmész a fellépésedre, de otthon hagytad a kontrolleredhez az USB kábelt. Esetleg valaki italt löttyintett a felszerelésre, vagy csak a tárcsák úgy döntöttek, hogy nem működnek tovább. A nagy izgalomban ki is hagyhat az ember agya és elfelejtheti elvinni a kontrollert. Bármi is legyen a probléma, egy laptop beüzemelése hasznos lehet, amikor a show-nak mennie kell. A következő sorokban ismertetünk 5 nagyszerű tippet, ami egy „professzionális” laptop DJ show-hoz kell.

1. Ismerd meg a szoftver képességeit!

Nem minden laptop DJ szoftver képes teljes értékű funkcionalitással működni kontroller vagy valamilyen audió interfész nélkül. A Serato DJ-nek például egy kompatibilis hardverre van szüksége ahhoz, hogy DJ-zéshez használhasd. Néhány program azonban jobban testreszabható, mint mások. A Virtual DJ 8 vagy a djay Pro 2 számos gyorsbillentyűs lehetőséggel rendelkezik, így billentyűzettel is könnyű kezelni őket. A Virtual DJ 8 még a saját szkriptek használatának lehetőségét is megadja, ha igazán finomhangolni kell.

Mielőtt útra kelnél, mindenképpen mélyrehatóan ismerd meg a szoftvered képességeit és korlátait! Használható-e a cucc külön hardver nélkül, mint pl. a Traktor és a Virtual DJ, vagy fel kell oldani egy kompatibilis eszközzel ezen képességeket, mint a Serato DJ-nél? Ha ez utóbbi a válasz, akkor nem árt egy pót-kontrollert becsomagolni vagy audiointerfészt használni. A Denon DJ DS1 egy jó példa a Serato DJ-hez.

Laptop dj kontroller
Laptop DJ kontroller

2. Használd a 80/20-as szabályt a gyorsbillentyűknél laptop DJ esetén!

Nem szükséges minden kombinációt memorizálni ahhoz, hogy használhasd a szoftvert, számos fellépést le tudsz nyomni az alapok ismeretével. A gazdaságban a 80/20-as szabályként vagy Pareto-elvként ismert megfigyelés szerint az erőfeszítések 20%-a hozza az eredmények 80%-át. A DJ-zés esetében a kombinációk 20%-ának ismerete nagyjából a használt funckiók 80%-ához elég.

Tanuld meg a kulcsfontosságú parancsokat a vezérléshez (play, cue, stop), keresd meg, hogy hogyan kell ki-bekapcsolni az effekteket, illetve hogyan kell hatékonyan EQ-zni stb! Gondold végig, hogy milyen lehetőségeket kínál egy kontroller és keresd meg ezen funkciók gyorsbillentyűit!
[/av_textblock]

[av_promobox button=’yes’ label=’Igen’ link=’manually,https://sonicschool.hu/dj-kepzes/’ link_target=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ label_display=” icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ box_color=” box_custom_font=’#ffffff’ box_custom_bg=’#444444′ box_custom_border=’#333333′ av_uid=’av-jvts32yi’ admin_preview_bg=”]
Érdekel a laptop DJ-zés?
[/av_promobox]

[av_textblock fold_type=” fold_height=” fold_more=’Olvass tovább’ fold_less=’Read less’ fold_text_style=” fold_btn_align=” textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-desktop-font-size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” fold_overlay_color=” fold_text_color=” fold_btn_color=’theme-color’ fold_btn_bg_color=” fold_btn_font_color=” size-btn-text=” av-desktop-font-size-btn-text=” av-medium-font-size-btn-text=” av-small-font-size-btn-text=” av-mini-font-size-btn-text=” fold_timer=” z_index_fold=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-jvtrzqk5′ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

3. Kellékek csomagolása vészhelyzetre: Laptop DJ kellékek

Egy elosztókábel rendkívül fontos, hogy előre meg tudd hallagtni és összefűzni a zenéket. Ez a kábel lehetővé teszi, hogy meghallgasd a zenét a következő trackhez a fejhallgatódon anélkül, hogy a főhangszórón adnád ki a jelet. Ha nincsen szükséged fejhallgatóra cueing-hoz, akkor egy 1/8″ – RCA kábel is elég. Érdemes eltenni még egy kicsi, vezeték nélküli egeret is a nagyobb rugalmasság érdekében!

Egy billentyűzet-borító is nagyon hasznos tud lenni, főleg egy olyan, amelyen fel van tüntetve az összes alapkombináció a DJ szoftverhez. Ilyet külön lehet készíttetni is, ha esetleg szükség lenne rá. Ha a billentyűzetnek van háttérvilágítása, az egyenesen szuper.

4. Válogasd és rendszerezd össze a zenéket!

Amennyiben kontrollerrel és laptoppal DJ-zel, akkor két beviteli eszközöd is van a különböző feladatokhoz. A kontroller a trackek tekeréséhez, effektezéshez, faderezéshez használható, míg a laptop a trackek kereséséhez.

Mivel a tekerés és a keresés ugyanazon az eszközön zajlik (vagyis a billentyűzeten), ezért különösen oda kell figyelned a szervezettségre, hogy minél kevesebb időt tölts a merevlemezen való túrkálással! Legyen minden playlist friss, a könyvtáraid jól szervezettek, hogy csak pár gomb megnyomásával megtaláld, amit keresel. A merevlemez legsötétebb zugaiban egy fellépés közben amúgy sincsen idő keresgélni.

laptop dj kontroller 2
laptop dj kontroller 2

5. Saját mapelés beállítása

Miután elsajátítottad az alapokat és már készségszinten kezeled a programot, ideje a gyorsbillentyűkre egy alaposabb pillantást vetni. A saját kezedhez igazított kombinációkkal növelheted a hatékonyságodat. A Virtual DJ 8-ban például pár gombbal lehet vágni és scratch-elni.

Az igazán fejlett képességekhez, mint például a samplerhez vagy performance padokhoz is készíthetsz billentyűs elérést. A cél, hogy minél könnyebben elérd őket közvetlenül vagy Shifttel. Itt már jobb, ha beleolvasol az adott program dokumentációjába.

Összegzés

Lehetséges kizárólag laptoppal DJ-zni, de sokkal intuitívabb és szórakoztatóbb egy valódi kontrollerrel. Előfordulhatnak viszont olyan helyzetek, hogy csak a laptopra hagyatkozhatunk, így mindenképpen fel kell készülni ennek az alternatív lehetőségnek a használatára.

Forrás: DigitalDJTips
[/av_textblock]

Megosztás:

További bejegyzések