Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A kezdő DJ-k 5 leggyakoribb hibája!

A KEZDŐ DJ-K 5 LEGGYAKORIBB HIBÁJA!

 

Azok a DJ-k, akiknek még új élmény a klub DJ-zés, számos nehézséggel találhatják szembe magukat az indulásnál. Az alábbi összefoglalóban a kezdő DJ-kre jellemző leggyakoribb hibákról olvashatsz, amelyeket a klubokban kezdők szoktak elkövetni, továbbá tanácsokat is találsz arra vonatkozóan, hogy hogyan kerülheted el ezeket. A tapasztalat a legjobb tanár. Ha tinédzserként kezd valaki egy klub DJ pultjánál és ott is tölti sok hétvégéjét, akkor bőven lesz ideje hibákat elkövetni és tanulni belőlük. Azonban nem mindenki indul ugyanonnan, ezért érdemes mások tapasztalatából is okulni.

 

1. Túl kevés klasszikus vagy visszatérő zene

kezdő DJ

Sok kezdő DJ helytelenül úgy gondolja, hogy kiemelkedően fontos, hogy folyamatosan tonnaszám tolja a legújabb zenéket. Bár jó dolog megismertetni az újdonságokat és friss zenéket vinni a klubba, de legyünk realisztikusak a reakciókkal kapcsolatban. A tánctéren lévő emberek többsége nem annyira van benne a zenei életben, mint mi. A mai zenék többsége sajnos „eldobható”.

 

A legtöbb klub DJ jobban jár, ha olyan zenékre épít, amik kiállták az idők próbáját és stabil alapot biztosítanak a hangulatnak. Csak stabil alapra lehet tovább építeni az újdonságokkal. A legtöbb underground zenei kör kivétel ezen szabály alól. De még egy kisebb zenei ágazatban sem lehet teljesen letagadni a bejáratott klasszikusok erejét, amelyeket biztosan bevisznek az embereket a tánctérre.

 

A megoldás: mindig legyen kéznél egy könyvtár a klasszikus, bejáratott zenékkel. Az interneten számos listát találunk különböző műfajokban, amelyek a legnagyobb slágereket tartalmazzák, így bármely stílusban is játszunk, mindig kéznél lesznek az alapok, még akkor is, ha mi magunk annyira nem ismerjük az adott stítlust.

 

2. A kezdő DJ gyakran figyelmen kívül hagyja a tömeget

kezdő DJ

Vannak DJ-k, akik annak idején úgy gondolták, hogy „ők túl menők az iskolához”. Érdemesebb a bevált slágereket játszani a legutóbbi héten bemutatott friss zenékkel való kísérletezés helyett. Ha új zenét mutatunk az embereknek, akkor különösen fontos, hogy figyeljük a reakcióikat. Nem lehet egy kalap alá venni mindent, de a legtöbb klub a mainstream zenék felé hajlik. Az újdonságaid felett valószínűleg el fog siklani a tömeg.

 

Egy csoport nyoszolyólány, akik épp most, szombat este rendeltek italt, valószínűleg nem lesznek túl érdeklődőek a legújabb, legexklúzívabb ritmusok iránt. Leginkább csak Ja Rule-t, vagy valami hasonlót szeretnének hallgatni, és ezzel nincs is semmi probléma, hisz szórakozni mentek. Meghúzni a határt a jó ízlés és a tényleges érdeklődés között nehéz. Tartsuk tiszteletben a vendégek ízlését, belőlük élünk. 

 

Nagyon jó képesség, ha érezzük és látjuk azt, hogy egy ritmusra miként reagál a tömeg, és ennek megfelelően választunk zenét. Képzeld magad a vendég helyébe. 40 órát dolgozol a héten és lazítani akarsz a klubban. A legtöbb helyen a DJ van a vendégért, nem pedig fordítva.

 

3. A kezdő DJ hibája a meggondolatlan felhajtás és a nem megfelelő közösségi háló használat

kezdő DJ

Nem feltétlenül hasznos egy kezdő DJ számára, ha minden apró részletet publikál az utazásairól online. Kétségtelenül izgalmas DJ-s beszélgetéseket folytatni a Facebook-on, de csak mértékkel. Az üzleted mindent részletét felrakni a netre nem túl professzionális, ez nem sugall jó képet rólad. A közösségi hálók használatáról az oldalon részletesebben is olvashatsz. A közösségi háló jó lehetőség kitárgyalni, hogy mi legyen a következő menő dolog vagy ötlet, amit majd játszol. Legyél azonban óvatos a túlzott felhajtással, mert könnyen a visszájára fordulhat. Ne tegyél úgy, mint aki az EDC címlapján lesz, miközben csak egy havi partit csinálsz. A rajongóid és barátaid egyszer belefáradnak az agyonsztárolásba.

 

Egy másik gyakori probléma a közösségia hálók használatával kapcsolatban pont maga a túlzott használat. A tömeges, nem releváns tartalmak áradata unalmas és ártalmas. Természetesen egy-egy DJ/producer vonallal szorosan nem összefüggő dolgot fel lehet rakni érdekességképp, de alapvetően maradjunk a témánál. Ne váljunk azzá a DJ-vé, aki több időt tölt a fotózkodással, mint a zenével.

 

A megoldás: építs brand-et valódi, releváns tartalommal. Használd a közösségi hálót ennek reklámozására.

 

4. A zeneipari „szabvány” felszerelés nem ismerete

Ez egy súlyos hiba, amit meglepően sok DJ elkövet. Egy olyan hiba, amely sajnos kezdő DJ-ként nehezen védhető, hiszen a költségvetés mindig szűk, főleg a szárnybontogatás idejében. Egy klub DJ-nek komolyan számításba kell vennie, hogy a felszerelésválasztása mennyire fogja befolyásolni abban, hogy más helyeken milyen jól játszik. Érdemes olyan képzést választani, ahol professzionális technika áll a rendelkezésedre. A mi iskolánkban is kiprobálhatod a legjobb Pioneer és Denon termékeket. Nem minden helyszínen van lehetőség külső eszközt vagy akár egy nagyobb kontrollert vinni. Nagyobb klubokban a hangtechnikusok joggal óvatosak, nem szeretik, ha jön egy DJ, és újrarendezi a pultot.

 

Általánosan elmondható, hogy az egyes klubokban, stílusokban vannak „szabványos” felszerelések. Számos DJ az USA-ban és Európában Serato Mixer-t használ két tárcsával. A house-ra és techno-ra fokuszáló klubokban pedig megfigyelhető egy erős Pioneer vonal.

 

A megoldás: derítsd ki, hogy milyen felszerelés népszerű a környékeden és próbálj megismerkedni vele. Ne kérd, hogy kivételezzenek veled, ha a DJ setup-odról van szó! Szükségtelenül ne komplikáld a dolgokat!

 

5. A kapzsi klubtulajdonosok és a kihasználás

kezdő DJ

Jó néha jótékonysági rendezvényen játszani, így jó karmát építhetsz. Sajnos sok új DJ azonban kész rendszeresen ingyen játszani. Alapszabály, hogy soha, semmilyen körülmények között nem megyünk el ingyen fellépni! Számos klubtulajdonos következetesen keresi az új, befolyásolható DJ-ket fellépési lehetőségekkel, ha hajlandóak ingyen játszani. Néha megpróbálják úgy behálózni őket, hogy először játszanak ingyen, majd a későbbiekben messze a piaci ár alatti ajánlattal próbálják meg megtartani őket. Amit ezek a DJ-k nem látnak, az az, hogy a tulajdonos kihasználja őket és ezzel a már bizonyított és befutott DJ-knek is alávágnak. Az új DJ-k ezt lehetőségnek látják, de a naivitásukat végül ellenük fogják használni.

 

Ne dőlj be ennek a trükknek! Értékeld magad! Azzal, ha ingyen játszol, nem csak magadnak ártasz, hanem az egész DJ-szakmának! Emlékezz arra, hogy csak ismertséggel nem lehet fizetni a számlákat! Ez nem azt jelenti, hogy már az első munkádnál masszív gázsit kérhetsz. Különböző szintű klubok vannak a városokban, amelyek más-más fejlődési pontokon álló DJ-ket vonzanak. Semmi rossz nincs abban, ha egy kevésbé menő helyen kell debütálnod.

 

A megoldás: Légy tisztában a képességeiddel és kérj korrekt összeget a munkádért. Egy mentor nagyon sokat segíthet abban, hogy megismedkedj a piaccal, az árakkal, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy már az elején tudd, hogy a képességeiddel mennyi az annyi. Soha ne fogadj el olyan ajánlatot, ahol neked kell fizetni, hogy fellépj (ebbe beletartozik az általad előre megvásárolt X darab jegy, amelyet majd neked kell eladni)!

 

A hozzáadott érték

Minden sikeres üzleti tranzakció mögött az áll, hogy a felek valamilyen értéket adnak egymásnak. Egy klub többféle értéket is ad a DJ-nek, egyrészt pénzt, másrészt ismertséget és kapcsolatokat. A másik oldalról nézve a DJ-nek fel kell tennie magának a kérdést: Mit teszek le én az asztalra? Mit tudok csinálni, amit más DJ nem? Mi tesz engem különlegessé? A profivá válás nem egy könnyű út. Teljesen természetes, hogy az ember hibákat követ el közben. A zeneiparban, profiként tartozunk magunknak és a tömegnek annyival, hogy folyamatosan fejlesztjük magunkat, és őszintén megbeszéljük magunkkal a sikereinket és a kudarcainkat egyaránt. Csak így léphetünk előre önálló DJ-ként, és léptethetjük előre a DJ kultúrát.

 

 

Forrás: DJTechTools
Szerző: Skeldar

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések