Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Rétegezés: szintetizátor hangok létrehozása és rétegezése

RÉTEGEZÉS: SZINTETIZÁTOR HANGOK LÉTREHOZÁSA ÉS RÉTEGEZÉSE FL Studio-ban

 

A rétegezés egy remek technika arra, hogy az ütemek vastagabbnak, ütősebbnek tűnjenek. Ebben a leírásban részletesen olvashatsz a rétegezésről, amelyet egy speciális rétegezős csatorna segítségével fogunk megvalósítani. Ezzel a csatornával komplex és gazdag hangokat hozhatunk létre úgy, hogy kombináljuk az önálló szintetizátor csatornákat. Tovább fokozzuk a dolgokat azzal, hogy a crossfade funkciót is bevetjük.

 

Layer csatorna

Egy réteg elkészítéséhez adjunk hozzá egy Layer csatornát a Step Sequencer-ben:

rétegezés

Az alábbi képek a Step Sequencer-t láthatjuk. Ebben a szakaszban még csak egy Layer csatornánk van:

rétegezés

A Layer csatorna önmagában nem egy szintetizátor. Nyomkodhatjuk napestig a billentyűket, nem fog semmilyen hangot kiadni. A csatorna azonban képes hangokat előidézni a származtatott csatornákban (amelyek hangszerek). Ezt kipróbálva adjunk hozzá még pár csatornát:

rétegezés

A csatornák, amelyeket hozzáadtunk megtalálhatóak a Browser-ben a Packs Legacy Strings alatt:

rétegezés

A következő két csatornát származtatni fogjuk a fő Layer csatornánkból. Ezt a Layer csatorna előszöri kiválasztásával, majd a Channel Selector-okon való kattintással tehetjük meg. A Channel Settings dialógus ablakban a Set Children gomb megnyomásával pedig összekapcsolhatjuk a kiválasztott csatornákat:

csatorna választó

csatorna beállítások

Ennyi az egész! Elkészült az első rétegünk. Ha kiválasztjuk a Layer csatornát és leütünk pár billentyűt, akkor a másik két csatorna kombinált hangját fogjuk hallani. A Layer csatornában mintákat is készíthetünk:

layer

Ha ezt lejátszod, akkor a kombinált hangot fogod hallani. Abban az esetben, ha módosítani akarjuk a hangot, ezt megtehetjük önállóan a származtatott csatornák módosításával, amelybe beletartozik a hangerő és a panning is. A fenti képen például láthatjuk, hogy a String patch 1 csatorna hangereje egy kicsivel lejjebb van véve. Ha a módosításokat a Layer csatornán át végezzük el (pl. a hangerő módosítást), akkor az globális beállítás lesz és minden kombinált hangot érinteni fog.

 

Rétegezés (layer) csatorna beállítások

A Layer csatorna beállítási párbeszédablaka elég egyszerű és mégis rendelkezik pár érdekes funkcióval. A Set Children gombbal csatornákat rendelhetünk a Layer csatornához, ahogyan a fenti példában láthattuk. Legyünk óvatosak ezzel a gombbal! Bármikor kattintunk erre, az aktuálisan kiválasztott csatorna egy származtatott csatorna lesz. Egyéb más csatorna nem lesz része ennek a rétegnek. 

 

A Show Children gomb segítségével láthatjuk, hogy mely csatornák vannak hozzárendelve a Layer csatornához, ha esetleg elfelejtenénk. Ha a Random kapcsolót bekapcsoljuk, akkor csak egy származtatott csatorna lesz véletlenszerűen aktiválva. Ez különösen akkor hasznos, többrétegű ütemeid vannak, amelyeknél még dinamikusabb hangzást akarsz elérni.

 

A Crossfade gomb lehetővé teszi, hogy átmenet legyen a csatornák között, amelyet a Fade potméterrel tudsz használni. Ezt kipróbálva adjunk öt csatornát hozzá az alábbi sample-ök használatával (Browser-ben a Packs Drumit 3 alatt találhatók) a Step Sequencer-hez. Valami ilyesmi képet kell, hogy kapjunk:

flchannel

Most válasszuk ki a Crossfade opciót:

piano

Ha most elforgatjuk a Fade potmétert az egyik származtatott csatornánál, akkor az át fog menni a másikba. A potmétert balról jobbra forgatva a csatornák föntről lefelé mennek át. A kiválasztott sample-öknek köszönhetően a hang zártabb cintányér hangból egy nyitottabb felé fog elmenni. Próbáljuk ki ezt úgy, hogy forgatjuk a potmétert és közben pár billentyűt le is nyomunk. Hasznos lehetőség, hogy automatizálhatjuk a potmétert forgását, amelyet az alábbi képen is megtekinthetünk:

automation

 

Rétegezés (Layering) preset

Az FL Studio számos Layer Preset-tel érkezik, amelyeket csak be kell húzni a projektbe. A Browser-ben a Channel Preset-eket a Layers menüben találhatjuk meg:

fl

Csak rá kell őket húzni a Step Sequencer-re, és már használhatjuk is őket.

 

Extra rétegezés funckiók

Néhány egyéb opció is elérhető az Extra Layer options menüben:

channel settings

A Split Children funkció segítségével a származtatott csatornákhoz különböző kulcsokat (keys) rendelhetünk a billentyűzeten a Layer csatorna fő kulcsától kiindulva. Ezt azt jelenti, hogy a kiválasztott kulcstól függően egy adott származtatott csatorna fog megszólalni. Ez különösen akkor hasznos, amikor drum kit-et vagy más hangszert készítünk, ahol különböző hangmintákat kell rendelni minden kulcshoz.

 

A Group Children funkcióval csoporthoz rendelhetjük hozzá a csatornát. Praktikus opció, mivel a csoportok akkor is maradnak, ha már mindent összekuszáltunk a rétegekben. A Step Sequencer-rel gyorsan tudjuk szúrni a csatornákat és csak azokat tudjuk megjeleníteni, amelyek egy bizonyos csoporthoz tartoznak. A Delete Children pedig nem csinál mást, mint hogy kitörli a csatornát. A rétegezéssel és a csatornákkal pluszt vihetünk a zenébe, érdemes kísérletezni velük.

 

 

Forrás: Forbidden Fruity Blog
Szerző: Skeldar

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések