Harmonikus mixelés Pioneer CDJ-n

[av_textblock fold_type=” fold_height=” fold_more=’Olvass tovább’ fold_less=’Read less’ fold_text_style=” fold_btn_align=” textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-desktop-font-size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” fold_overlay_color=” fold_text_color=” fold_btn_color=’theme-color’ fold_btn_bg_color=” fold_btn_font_color=” size-btn-text=” av-desktop-font-size-btn-text=” av-medium-font-size-btn-text=” av-small-font-size-btn-text=” av-mini-font-size-btn-text=” fold_timer=” z_index_fold=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-3qdtui’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]
A Pioneer CDJ-k a legmeghatározóbb hardverek, amelyeket a DJ pultokon találunk, így az ezekkel történő harmónikus mixelés elsajátítása rendkívül fontos ahhoz, hogy remek DJ-vé váljunk. A leírásban olvashatsz arról, hogy hogyan mixeljünk kulcsokban Pioneer CDJ egységeken, megemlítve az újabb CDJ-ken egy kevésbé ismert trükköt, amely megmutatja, hogy a soron következő track kompatibilis-e az aktuálissal.

Nem is kérdés, hogy a harmonikus mixelés és a zenei kulcsokat, skálákat elemző szoftverek, amelyek segítik a DJ-ket, szerves részévé váltak a mainstream szakmának az utóbbi években. Talán tökéletes hallással vagy megáldva, vagy jelentősebb zenei képzettséged van, hogy pusztán a füled után meg tudod állapítani a harmonikusokat. Ha így van, az hatalmas segítség. A bakelites időszakban az olyan DJ-k, mint Sasha, legendás képességükkel keverték a trackeket, nem csak összeillő tempóban, de egyben teljesen szépen, harmonikusan is. Manapság már számos eszköz segíti a lemezlovasokat, így akár egy hangszíneket majdhogynem megkülönböztetni képtelen DJ is készíthet összeillő mixeket.

Leszámítva a Serato DJ-t, minden főbb szoftverplatform tartalmaz kulcselemzőt, de harmadik féltől származó megoldások is elérhetők, mint például a Mixed In Key vagy a Keyfinder. Minden eddiginél egyszerűbbé vált a DJ-k számára, hogy használhassák a harmonikusok koncepcióját. A Pioneer Rekordbox is egy olyan szoftver, amely tartalmazza ezt a funkciót. Azok számára is hasznos, akik esetleg más platformról jöttek vagy nem sajátították el teljesen a megfelelő kulcsjelöléseket és inkább a Camelot vagy az Open Key jelölésekben vannak otthon. Iskolánkban szintén kitérünk ezekre a platformokra!

Harmonikus mixelés: Rekordbox-féle út

Rekordbox

A beállításokban a kulcs elemzésének engedélyezése után a Rekordbox képernyőjén láthatod majd a kollekciódban lévő trackek kulcsát. Amikor ezeket a zenéket játszod le a Rekordbox-s Pioneer hardveren, a zenei kulcs megjelenik a szoftveren, így könyebben rendszerezheted a DJ szettedet.

A CDJ-2000 és a CDJ-900 továbbviszi a dolgot azzal, hogy egy „jelzőlámpás” rendszert használnak, amely rendkívül hatékony, még ha kicsit hibás is ez az elnevezés, mivel színekkel jelöl: a sárga, a piros bizony egyből feltűnik. Ez azt jelenti, hogy ha görgetünk a zenék között, akkor a kompatibilis számokat zöld színnel fogja jelölni a program: tehát azokat, amelyek keverhetők a dekken játszott zenével.

Nagyon egyszerű és jól is néz ki ez a megoldás. Azonban érdemes észben tartani, hogy a legjobb megoldás nem biztos, hogy a valóságban is működik, hiába egyezik tökéletesen a kulcs. Ahogy a Mixed In Key háza táján is mondták, számos más lehetőség is van, legyen az energetizálás, visszafogás vagy bármi más, tehát ne csak és kizárólag a kulcs alapján válasszunk.

Nem tudom megtanulni, nem is fogom megtanulni

Harmónikus mixelés mixed in key
Harmónikus mixelés mixed in key

Nem szükséges fejből tudni, hogy melyik kulcs harmónikusan kompatibilis az F minorral (f-mollal). Számos DJ használ kulcs elemzőt és már nem a fülükre hagyatkoznak, ha az összeillő trackek kereséséről van szó. Részleteiben nem szükséges minden ismerni, de a Camelot-kerék, amely a Mixed In Key-től ered egy magától értetődő megoldás, ahol nem csak a közvetlenül kompatibilis kulcsokat láthatjuk.

Az új CDJ-k Camelot jelöléseket használnak, de a jelzőlámpás megoldás is működik. E kettő lehetőség remek új dolgok a DJ-k számára.

Új lehetőségek nyílnak ezzel meg. Használhatod a Rekordboxot a kulcsok elemzéséhez, majd a jelölést manuálisan átállíthatod a könyvtáradban Camelot jelölésre, de a jelzőlámpás rendszer továbbra is működni fog. Tipp: rendezzünk kulcsok szerint, majd jelöljünk meg minden tracket a kulcsban, egyszerre egy kulccsal csoportosan jelölhetünk.

Az Rekordbox-ba épített elemző nagyon jó, a többi elemzőprogram mellett jól megállja a helyét. Bár sok DJ használja a Rekordboxot, mégis nagyon sok időt töltenek más digitális megoldásokkal is. Vajon mi lehet a legjobb módszer?

Harmonikus mixelés: keresztplatformos válasz

Harmónikus mixelés serato, traktor
Harmónikus mixelés

Ha Traktor-t, Serato DJ-t, MixVibes-t, VirtualDJ-t vagy bármilyen más szoftvert használsz platformként, akkor célszerű olyan széles körben kompatibilis lehetőségeket használni, amennyire csak lehet.

2014-ben két olyan eszköz volt, amely eleget tett ennek a kívánalomnak. Az egyik a Mixed In Key, amely a skála szerinti harmonikus mixelést, elemzését népszerűvé tette. Mai napig egy kiváló eszköz erre a célra, rugalmas és számos formátumot támogat. A mindig online megközelítés azonban kicsit problémás, amit akkor fogsz igazán észrevenni, ha a backstage-ben vagy WiFi nélkül és elemezni próbálnál. Ezt leszámítva remekül működik a program, és majdnem minden DJ szoftverrel kompatibilis. A neten is rengeteg leírás érhető el hozzá.

A Keyfinder egy kicsi, egyemberes projekt és rendkívül alacsony áron juthatunk hozzá: ingyen van. Hivatalosan nem kompatibilis a MIK Camelot rendszerével, de átválthatod manuálisan az eredményt, ha Rekordboxban is szeretnéd használni. Érdemes jó kulcsjelölést vagy Camelot jelölést használni, mert nem minden megoldás működik ilyen jól.

Open Key és a Traktor

A CDJ jelzőlámpás megoldás, a Traktor kulcselemzése és az Open Key sajnos nem igazán hozza a szintet. A kulcsokat valóban kiírja, de a hasznos zöld jelölés sajnos nem működik.
[/av_textblock]

[av_promobox button=’yes’ label=’Jelentkezek’ link=’manually,https://sonicschool.hu/dj-kepzes/’ link_target=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ label_display=” icon_select=’yes’ icon=’ue801′ font=’entypo-fontello’ box_color=” box_custom_font=’#ffffff’ box_custom_bg=’#444444′ box_custom_border=’#333333′ av_uid=’av-2xw0u2′ admin_preview_bg=”]
Tetszett a poszt? Érdekel a DJ-ézés? Akkor tudj meg többet iskolánkról!
[/av_promobox]

[av_textblock fold_type=” fold_height=” fold_more=’Olvass tovább’ fold_less=’Read less’ fold_text_style=” fold_btn_align=” textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-desktop-font-size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” fold_overlay_color=” fold_text_color=” fold_btn_color=’theme-color’ fold_btn_bg_color=” fold_btn_font_color=” size-btn-text=” av-desktop-font-size-btn-text=” av-medium-font-size-btn-text=” av-small-font-size-btn-text=” av-mini-font-size-btn-text=” fold_timer=” z_index_fold=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-2b5oyi’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]
A Traktor kulcselemzése nem működött mindennel, így ha olyan kell, ami Traktorral és Rekordbox-szal is megy, akkor a Mixed In Key-t vagy Keyfinder-t érdemes bevetni Camelot jelöléssel. Jól működő, bizonyított megoldás.

Még egy dolog: Vezető nullák a még jobb sorba rendezésért

A Rekordbox vagy maguk a CDJ-k és még pár program gondban van a vezető nullák hiánya miatt a Camelot jelölésnél. Például, ha CDJ-2000 Nexus-ban rendezel, a lista ilyen lesz:

 • 1A
 • 10A
 • 11A
 • 12A
 • 2A
 • 3A

Nem ez a világvége, de kényelmetlen. A vezető nullák hozzáadása után máris komfortosabbá válik a kezelés:

 • 01A
 • 02A
 • 03A
 • 04A
 • 05A

A nullák hozzáadásával a programok már tiszteletben fogják tartani a többjegyű számokat is rendezésnél, ez kis könnyebbséget fog jelenteni használat közben.

Forrás: DJTechTools

Skeldar
[/av_textblock]

Megosztás:

További bejegyzések