Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Harmonikus mixelés Pioneer CDJ-n

HARMONIKUS MIXELÉS PIONEER CDJ-N

 

A Pioneer CDJ-k a legmeghatározóbb hardverek, amelyeket a DJ pultokon találunk, így az ezekkel történő harmonikus mixelés elsajátítása rendkívül fontos ahhoz, hogy remek DJ-vé váljunk. A leírásban olvashatsz arról, hogy hogyan mixeljünk kulcsokban Pioneer CDJ egységeken, megemlítve az újabb CDJ-ken egy kevésbé ismert trükköt, amely megmutatja, hogy a soron következő track kompatibilis-e az aktuálissal.

Nem is kérdés, hogy a harmonikus mixelés és a zenei kulcsokat, skálákat elemző szoftverek, amelyek segítik a DJ-ket, szerves részévé váltak a mainstream szakmának az utóbbi években. Talán tökéletes hallással vagy megáldva, vagy jelentősebb zenei képzettséged van, hogy pusztán a füled után meg tudod állapítani a harmonikusokat. Ha így van, az hatalmas segítség. A bakelites időszakban az olyan DJ-k, mint Sasha, legendás képességükkel keverték a track-eket, nem csak összeillő tempóban, de egyben teljesen szépen, harmonikusan is. Manapság már számos eszköz segíti a lemezlovasokat, így akár egy hangszíneket majdhogynem megkülönböztetni képtelen DJ is készíthet összeillő mixeket.

 

Leszámítva a Serato DJ-t, minden főbb szoftverplatform tartalmaz kulcselemzőt, de harmadik féltől származó megoldások is elérhetők, mint például a Mixed In Key vagy a Keyfinder. Minden eddiginél egyszerűbbé vált a DJ-k számára, hogy használhassák a harmonikusok koncepcióját. A Pioneer Rekordbox is egy olyan szoftver, amely tartalmazza ezt a funkciót. Azok számára is hasznos, akik esetleg más platformról jöttek vagy nem sajátították el teljesen a megfelelő kulcsjelöléseket és inkább a Camelot vagy az Open Key jelölésekben vannak otthon. Iskolánkban szintén kitérünk ezekre a platformokra!

 

Harmonikus mixelés: Rekordbox-féle út

harmonikus mixelés

A beállításokban a kulcs elemzésének engedélyezése után a Rekordbox képernyőjén láthatod majd a kollekciódban lévő track-ek kulcsát. Amikor ezeket a zenéket játszod le a Rekordbox-os Pioneer hardveren, a zenei kulcs megjelenik a szoftveren, így könyebben rendszerezheted a DJ szettedet.

 

A CDJ-2000 és a CDJ-900 továbbviszi a dolgot azzal, hogy egy „jelzőlámpás” rendszert használnak, amely rendkívül hatékony, még ha kicsit hibás is ez az elnevezés, mivel színekkel jelöl: a sárga, a piros bizony egyből feltűnik. Ez azt jelenti, hogy ha görgetünk a zenék között, akkor a kompatibilis számokat zöld színnel fogja jelölni a program: tehát azokat, amelyek keverhetők a deck-ken játszott zenével.

 

Nagyon egyszerű és jól is néz ki ez a megoldás. Azonban érdemes észben tartani, hogy a legjobb megoldás nem biztos, hogy a valóságban is működik, hiába egyezik tökéletesen a kulcs. Ahogy a Mixed In Key háza táján is mondták, számos más lehetőség is van, legyen az energetizálás, visszafogás vagy bármi más, tehát ne csak és kizárólag a kulcs alapján válasszunk.

 

Nem tudom megtanulni, nem is fogom megtanulni

Harmonikus mixelés mixed in key

Nem szükséges fejből tudni, hogy melyik kulcs harmónikusan kompatibilis az F minor-ral (f-mollal). Számos DJ használ kulcs elemzőt és már nem a fülükre hagyatkoznak, ha az összeillő track-ek kereséséről van szó. Részleteiben nem szükséges minden ismerni, de a Camelot-kerék, amely a Mixed In Key-től ered egy magától értetődő megoldás, ahol nem csak a közvetlenül kompatibilis kulcsokat láthatjuk.

 

Az új CDJ-k Camelot jelöléseket használnak, de a jelzőlámpás megoldás is működik. E kettő lehetőség remek új dolgok a DJ-k számára. Új lehetőségek nyílnak ezzel meg. Használhatod a Rekordbox-ot a kulcsok elemzéséhez, majd a jelölést manuálisan átállíthatod a könyvtáradban Camelot jelölésre, de a jelzőlámpás rendszer továbbra is működni fog. Tipp: rendezzünk kulcsok szerint, majd jelöljünk meg minden track-et a kulcsban, egyszerre egy kulccsal csoportosan jelölhetünk.

 

Az Rekordbox-ba épített elemző nagyon jó, a többi elemzőprogram mellett jól megállja a helyét. Bár sok DJ használja a Rekordbox-ot, mégis nagyon sok időt töltenek más digitális megoldásokkal is. Vajon mi lehet a legjobb módszer?

 

Harmonikus mixelés: keresztplatformos válasz

Harmonikus mixelés

Ha Traktor-t, Serato DJ-t, MixVibes-t, VirtualDJ-t vagy bármilyen más szoftvert használsz platformként, akkor célszerű olyan széles körben kompatibilis lehetőségeket használni, amennyire csak lehet. 2014-ben két olyan eszköz volt, amely eleget tett ennek a kívánalomnak. Az egyik a Mixed In Key, amely a skála szerinti harmonikus mixelést, elemzését népszerűvé tette. Mai napig egy kiváló eszköz erre a célra, rugalmas és számos formátumot támogat.

 

A mindig online megközelítés azonban kicsit problémás, amit akkor fogsz igazán észrevenni, ha a backstage-ben vagy WiFi nélkül és elemezni próbálnál. Ezt leszámítva remekül működik a program, és majdnem minden DJ szoftverrel kompatibilis. A neten is rengeteg leírás érhető el hozzá.

 

A Keyfinder egy kicsi, egyemberes projekt és rendkívül alacsony áron juthatunk hozzá: ingyen van. Hivatalosan nem kompatibilis a MIK Camelot rendszerével, de átválthatod manuálisan az eredményt, ha Rekordbox-ban is szeretnéd használni. Érdemes jó kulcsjelölést vagy Camelot jelölést használni, mert nem minden megoldás működik ilyen jól.

 

Open Key és a Traktor

A CDJ jelzőlámpás megoldás, a Traktor kulcselemzése és az Open Key sajnos nem igazán hozza a szintet. A kulcsokat valóban kiírja, de a hasznos zöld jelölés sajnos nem működik. A Traktor kulcselemzése nem működött mindennel, így ha olyan kell, ami Traktor-ral és Rekordbox-szal is megy, akkor a Mixed In Key-t vagy Keyfinder-t érdemes bevetni Camelot jelöléssel. Jól működő, bizonyított megoldás.

 

Még egy dolog: Vezető nullák a még jobb sorba rendezésért

A Rekordbox vagy maguk a CDJ-k és még pár program gondban van a vezető nullák hiánya miatt a Camelot jelölésnél. Például, ha CDJ-2000 Nexus-ban rendezel, a lista ilyen lesz:

 • 1A
 • 10A
 • 11A
 • 12A
 • 2A
 • 3A

Nem ez a világvége, de kényelmetlen. A vezető nullák hozzáadása után máris komfortosabbá válik a kezelés:

 • 01A
 • 02A
 • 03A
 • 04A
 • 05A

 

A nullák hozzáadásával a programok már tiszteletben fogják tartani a többjegyű számokat is rendezésnél, ez kis könnyebbséget fog jelenteni használat közben.

 

 

Forrás: DJTechTools
Szerző: Skeldar

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések