Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Automatizáció FL Studio segítségével

Mi is az automatizáció?

Az automatizáció, amikor egy előre meghatározott görbe és sebesség vagy ráta (rate) mentén egy effekt vagy hangszer egy bizonyos funkcióját szabályozzuk. Például ha szeretnénk, hogy a hangerő erősödjön egy számbam az idő múlásával, akkor ezt is egy automatizációs görbe segítségével oldjuk meg, még pedig úgy, hogy a hangerőszabályzó értékeit növeljük.

automatizáció

Miért fontos az automatizálás manapság?

Ebben a videóban az automatizációkról fogunk beszélni. Miért is fontos manapság az automatizáció? A válasz egyszerű. A napjainkban divatos stílusok nagy része komplex hangokból épül fel. Ezt már nem feltétlen azzal oldják meg, hogy a szintetizátorokkal különböző ADSR envelope-okat állítanak be, hanem a különböző paramétereket automatizálják.

 

Az FL Studio-ban most a komplex automatizációkat vesszük nagyító alá mivel ezek a megoldások nem annyira ismertek. Az automatizációs fontos folyamat a zene felépítés során is. Az első videóban az LFO-kkal történő automatizációkat tekintjük át, míg a másodikban az úgy nevezett „Link to controller” funkciót, amelynek segítségével egy Sidechain plugin-t és az LFO-tool-t is használatba vesszük, de anélkül, hogy bármilyen plusz automatizációs sávot létrehoznánk.

 


Amennyiben érdekel az FL Studio, úgy ajánljuk figyelmedbe nem rég megjelent 400 oldalas könyvünket. A DJ Börze első kiadványa, az FL Studio – Szoftverelmélet és zenefelépítés a világ legtöbb felhasználójával rendelkező zeneszerkesztő szoftveréről szóló szakkönyv. A keménykötéses könyv 400 oldalon keresztül lépésről lépésre mutatja be az FL Studio szoftver felépítését és működését, miközben egy teljes elektronikus zenei szám elkészítésébe is betekintést nyújt.

 

Részletesen illusztrált elméleti és gyakorlati tanácsok, csak a könyv vásárói számára elérhető, zárt rendszerből letölthető példa- fájlok és videók garantálják a program használatának maradéktalan elsajátítását. A könyv szerzői a biztosítékai annak, hogy tapasztalataik és praktikáik megismerésével a lehető leghasznosabb tudásra tégy szert. Kis Richárd az elektronikus zeneszerkesztés világában kalauzol, Szabó Ádám pedig külön fejezetben foglalkozik a Sound Design-nal. A könyv egyszerre informatív és szórakoztató, egyaránt hasznos kezdők és haladók számára. Tedd meg az első lépést a zene világa felé!

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések