Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Basszus készítés: hogyan csináljunk ütős basszust?

 

BASSZUS KÉSZÍTÉS: HOGYAN CSINÁLJUNK ÜTŐS BASSZUST

 

A basszus ritmusa lehet egyszerű vagy komplex, attól függően, hogy mire van szükséged a zenédhez. Vannak viszont olyan alapvető szabályszerűségek, amelyekről nem árt pár szót ejteni. Mivel ezek általános szabályszerűségek, így a példákat is az elektronikus zenén kívülről fogjuk hozni, hogy lássuk, mennyire stílusfüggetlen dolog is ez.

 

Basszus, a kick (lábdob) kiegészítése

Robert Miles – Children című száma klasszikus példa arra, hogy hogyan egészíti ki a basszus a kick dob mintát. Nehéz elképzelni ennél egyszerűbb basszust. A pitch hangja a basszusnak egy gyökér hangja az akkordnak, ez egy egyszerű pulzálás, ami megegyezik a kick dob ritmusával. Ahhoz, hogy maximális tisztaságot érjünk el a basszus hangnál, és elkerüljük az interferenciát a kick dobbal (amelyek elég hasonló frekvencián szólnak), a basszus pulzálás minden páratlan ütemen történik

Ennek amolyan „húzzad-toljad” hatása van, ami a house beat-re jellemző. Ha az ütemre mozgatod a fejed föl és le, akkor azt fogod észrevenni, hogy fent lesz a fejed, amikor a basszus hang elindul. Ezért van az, hogy a tánctéren ütemesen táncolsz. Az ilyen basszus a trance-ben is elterjedt úgy egy évtizede, hiszen igencsak hatásos. Nagyon erőteljesen használják ezt Kylie Minogue – Can’t Get You Out Of My Head című számban is.

 

Basszus összezárás a kick-kel

A basszus ritmusa kellemes, ha nem szól együtt a kick dobbal, így van ideje kicsengenie a hangnak, hogy tisztán szóljon. A kivétel azonban erősíti a szabályt. A legtöbb basszus együtt mozog a kick dobbal. A basszusnak és a kick dobnak is ugyanaz a ritmusa, habár nem kell feltétlenül egyszerre szólniuk. Ennek olyan hatása van, mintha a kick megerősítené a basszust, ez pedig jól azonosítható pitch-csel. Cam’ron – What Means The World To You című szerzeménye egy remek példát mutat arra, hogy hogyan zárnak össze a hangok.

Mario – C’mon című száma egy másik remek példa. Ez a típusú basszus a hip-hop és az R&B stílusokban a leginkább népszerű, hiszen helyet hagy a vokálnak.

 

Bass riff készítése

Eddig olyan basszusokat néztünk, amik megerősítették a ritmust vagy a harmóniát, esetleg mindkettőt. Vannak azonban esetek, amikor a basszus ennél többet csinál, ha riff-ekkel együtt használjuk. A riff egy rövid, ritmusos zenei szakasz, amit ismétlődve játszanak le.

 

50 Cent – In Da Club című dalának basszusa egy elég egyszerű ismétlést tartalmaz. Figyeljük meg, hogy a bass követi a kick dobot! Ez a bass riff rendelkezik egy különös tulajdonsággal: nem az akkord gyökér hangján szól, csak a legvégén. Szokatlan és ezért kelti fel az ember figyelmét, kiemelve a zenei feszültséget, amely végig érezhető ebben a dalban.

A Led Zeppelin kis híján 48 éves száma, a Whole Lotta Love tartalmazza az egyik legismertebb riff-et. Fülbemászó, elegáns és legendás, ezzel mindent el is mondtunk róla.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések