Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

DJ stream: 2 módszer, hogy jobban szóljon az élő adásod

Az élő DJ stream adások egyre népszerűbbek a kialakult helyzet miatt. Egy igazán fontos kérdés mégis akad: hogyan tudom a hangzást is nagyszerűvé tenni? Arra valószínűleg mindenki hamar rájön, hogy nem túl jó ötlet simán előkapni a telefont, rányomni a „Live” gombra, majd a telefon mikrofonjára hagyatkozva tolni a stream-et. Ennél szofisztikáltabb megoldás kell a megfelelő hangminőségért, ebben a cikkben pedig két módszert fogunk mutatni nektek, amelyekkel elérhető a szuper minőség. Ez ugyanis egyrészt elvárás is ebben a műfajban, másrészt mindenképp szükséges ahhoz, hogy ott lehess a legjobbak között

 

Használd a mono microphone hack-et!

A telefonok és táblagépek jack-csatlakozója nem csupán kimenet, hanem bemenet is egyben, hiszen egy headset csatlakoztatása esetén a mikrofon ugyanúgy működni fog, ahogy a sztereó hang is ki fog jönni a két fülhallgatóban. Ez azt is jelenti, hogy egy megfelelő eszköz csatlakoztatása esetén jó minőségű hangot tudunk küldeni magába a készülékbe. Ennek a csatlakozónak TRRS a neve.

dj stream

Telefon/tablet

Először is szükséged lesz egy telefonra vagy tabletre, ami működik ezekkel a típusú headset-ekkel. Ha csatlakoztatod a headset-et vagy egy mikrofont, akkor az lesz az elsődleges bemeneti forrás, ehhez nem kell állítani semmit. Ha jack-csatlakozóval nem rendelkező telefonod van (újabb iPhone vagy androidos telefon, amin csak C-típusú USB található), akkor szükséged lesz egy átalakítóra, aminek kiválasztásakor figyelni kell, hogy a bemenetet is kezelje. Ha elvileg minden stimmel, akkor először teszteld a rendszert: tölts le egy hangrögzítő alkalmazást, indítsd el a felvételt, majd beszélj a mikrofonba! A minőséget egyből tudod ellenőrizni ezzel a módszerrel. Ha ezzel megvagy, már csak csatlakoztatnod kell a keverőt vagy a DJ kontrollert a telefonhoz/tablethez.

 

TRRS kábel

Sajnos nem egyszerű feladat az egyik felén TRRS-es, 3,5 milliméteres jack csatlakozóval, a másik felén RCA-val ellátott kábelt vásárolni, úgyhogy lehet, hogy két vezetékből fog összeállni a történet, de ettől ne ijedjünk meg, nem feltétlenül fog rontani a hangminőségen.

 

trrs kabel dj stream

Az egyik népszerű TRRS-TRS kábel a Rode SC4 (ide kattintva nézvehő meg). Itt található egy példa egy TRS – 2 x RCA vezetékre, amit használhatsz arra is, hogy akkor is kiváló minőségű felvételt készíts a hordozható készülékeddel, amikor esetleg terepen akarsz rögzíteni. A felvétel készítésekor egyébként újabb problémába ütközhetünk: a DJ vezérlőnknek lehet, hogy csak egyetlen sztereó kimenete van. Ebben az esetben kénytelenek leszünk osztani a csatlakozót, amire szintén több megoldás mutatkozik.

 

RCA adapter

Itt egy példa RCA elosztó adapterhez, itt pedig egy RCA elosztó kábel. Összességében ez a módszer olcsó, és az egész terhelés jobb, mintha csak a telefon belső mikrofonjára támaszkodnánk, mert tiszta, közvetlen audio bemenet táplálja. Ugyanakkor ez egy mono megoldás, mivel a telefon mikrofonbemenete nem sztereó. Továbbá a hangminőség sem feltétlenül tökéletes, hiszen a telefon erősíti a bejövő jelet, mivel alapvetően egy halk jelre számítana a gyári headsettől. Ráadásul a telefon esetén nem is vonalszintű bemenetről beszélünk. 

 

Néhány TRRS – TRS kábel rendelkezik beépített „csillapítókkal”, amely próbálja ez számodra megoldani. Ilyen például a Headset Buddy Line-Level Audio AdaptorBármelyik utat is választjuk, a legjobb módja annak, hogy ellenőrizd, hogy minden jól szól, az ha elindítunk egy tesztfelvételt. Rögzítsd a pult kimenetét, majd a hangerőt állítsd be úgy, hogy a jel még ne torzuljon! Ezután hagyd szabadon a kontroller kimenetét! A hangerő beállításához a szobádban inkább a monitor hangszóróinak a hangerő szabályozóját használd, amelyek lehet, hogy kissé hangosabbak lesznek a szokásosnál!

 

Használj hangkártyát!

A hangkártya használata egy jóval professzionálisabb módszer a szóban forgó témakörre. A hangkártya veszi a jelet a kontrollertől vagy a keverőtől és digitális jellé alakítja, mielőtt elérné a telefont/tabletet. Ezután Lightning / USB-C / microUSB csatlakozó segítségével továbbítja a (kiváló minőségű, sztereó, digitális) jelet közvetlenül a telefonra vagy tabletre (vagy akár számítógépre). Ebből adódóan nem kell aggódnod a fejhallgató bemenetele miatt. Csak egy hangkártyára van szükséged, amely működik bármely telefonnal vagy tablettel, amelyről streamelni szeretnél, és egy megfelelő kábelre, hogy bekötsd a kontrollert/keverőt a hangkártyába. Mindenképp olyan hangkártyára van szükséged, aminek legalább két bemenete van (ami azért szükséges, hogy sztereóban tudjuk rögzíteni a mixerből vagy a kontrollerből érkező audio jelet).

 

DJ stream hangkártyák

Attól függően, hogy milyen hangkártyát veszel, egyes hangkártyák lehetővé teszik, hogy a hangszórókat a monitor (hangszóró) kimenetbe kösd be. Ez azt jelenti, hogy ha a kontrollerednek nincsen felesleges kimenetele a streaming eszközhöz (tehát nem tudod a hangszórókat és a streaming eszközt bedugni egyszerre), a megoldáshoz nincs már szükséged RCA elosztó adapterre vagy RCA elosztó kábelre, helyette csak csatlakoztatnod kell a hangfalat a hangkártyába. Sajnos problémás lehet egy DJ stream-hez megfelelő hangkártya megtalálása. A legtöbbet arra tervezték, hogy a zenészek be tudják kötni a gitárokat, billentyűket, mikrofonokat és egyéb más eszközöket a rögzítő szoftverbe a telefonon, tableten vagy számítógépeken, ebből kifolyólag sok felesleges funkcióval rendelkezhetnek.

irig djstream

A legkedveltebb hangkártya most a IK Multimedia’s iRig Stream. Ez régi és új stílusú USB kábelekkel, valamint Lightning kábellel rendelkezik, van fejhallgató kimenete, amiről már korábban is beszéltünk, ezáltal hozzá tudsz kötni olyan kontrollereket is, amelyeknek nincsen külön hangszóró és valamilyen egyéb másodlagos kimenetele.

 

 

Forrás: digitaldjtips

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések