Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Élő DJ közvetítés: 10 hiba és a megoldásaik

A 10 leggyakoribb hiba, amit élő közvetítés alatt elkövethetsz

A kialakult helyzetben minden DJ elkezdett az élő közvetítés felé hajlani. Ezt valószínűleg te is észrevetted, ha követed a kedvenc lemezlovasaidat az Instagram-on.

élő adásAhogy azt is kiszúrhattad, hogy néhány DJ-t csupán 5 ember néz másokat pedig 50-en vagy még többen. Vajon mit csinálnak a sikeres élő közvetítők másképp? 

 

Ebben a cikkben meg fogunk veled osztani 10 olyan élő közvetítés alatt újra és újra elkövetett hibát, amiket gyakran látunk az interneten. Ha most gondolkozol azon, hogy belefogsz az élőzésbe (és ha ezt épp a kijárási tilalom alatt olvasod, valljuk be, ez az egyetlen lehetőséged fellépni), olvasd végig és alkalmazd ezt a néhány trükköt. Abban az esetben, ha már csinálod, itt a lehetőség számodra, hogy sokkal jobbá tedd az élő közvetítésed.  

 

Először is kezdd el javítani a minőségét az élő stream-ednek, és egyben megérteni, hogyan tud jobban működni az egész és egy sokkal sikeresebb online közvetítéssel leszel megjutalmazva. 

 

1. Nem veszed figyelembe az élő közvetítés hátterét

Senki sem a rumlis szobádra kíváncsi. Mielőtt elkezded a közvetítést, teszteld a kameraállást! Lehetséges, hogy be kell zárnod néhány ajtót, kitakarítani picit, vagy pedig az eszközeidet átpozícionálni. Ha van esetleg DJ világításod, akkor azt is kösd be és picit sötétítsd be a szobádat. Ez máris megnyerőbbé is teszi a stream-edet. Ezen túl bizonyosodj meg róla, hogy a nézők rendesen látnak téged, és ha lehetséges, akkor a kontrollert vagy a DJ pultot is.

 

2. Nem jelented be, hogy az adott zene nem a tiéd az élő közvetítés során

Soha nem lehetsz elég óvatos. Mikor elkezded a közvetítést akkor írd meg kommentben, hogy „Nem rendelkezem a szerzői jogokkal ehhez a zenéhez”. Rögzítsd a kommentedet, így legfelül fog elhelyezkedni a kommentek között.

 

Ez nem csökkenti a valószínűségét annak, hogy leállítják a stream-edet, de legalább tiszta lapokkal játszol. Itt az érték a DJ-munkában és a közösségi élményben van, amit nyújtasz. Nem abból akarsz hasznot húzni, hogy más zenéjét játszod. Ez tényleg nagyon fontos, figyelj rá oda!

élő közvetítés maszk

3. Nem válaszolsz a kommentekre

Ne legyél az a DJ, aki úgy tesz, mintha nem látná a kommenteket és nem válaszol a rajongóinak. Nézz a kommentekre – ez az új „nézz a tömegre”! Ha a szemedet egy élő fellépés közben csak a monitorra szegezed, az ugyanolyan rosszul néz ki a közönség számára, mintha stream közben ugyanezt tennéd. Ha válaszolsz a kommentekre, az mindenféleképpen vonzza a nézőket, de egyéb dolgokat is kipróbálhatsz: egy kis ének vagy egy kis tánc is feldobhatja a hangulatot!

 

Sok néző esetén persze az a legjobb, ha van valaki melletted, aki állandóan tudja nézni a kommenteket. Ez a valaki persze másban is tud segíteni, időről időre promótálhatja a következő stream időpontját és egyéb módon is reklámozhat téged, de itt sem szabad túlzásba esni!

 

4. Nem nevezed meg azt, amit csinálsz az élő közvetítés alatt

Valahol a kamera keretében helyezz el feliratot, hogy mit is csinálsz valójában, mint például „Sammy #maradjotthon All Day Dance Party, 10:00-22:00” vagy „DJ Zen Music Party, 20-22h”. Nem minden néződ ismer téged, lehetnek újak is közöttük! Közöld az emberekkel, hogy mi történik a live videóban és meddig fog tartani. 

 

Nem is olyan régen DJ Von Kiss maga mögé helyezett egy táblát, amire ráírta, hogy „Club Von Kiss”. (Valamint maga mellé helyezett egy kis festőállványt, amire ráírta „Nem rendelkezem a szerzői jogokkal ehhez a zenéhez” – lásd. a második hibát). Szuper ötlet, hogy nevet ad a virtuális klubjának!

 

Ha már élőben közvetítesz, miért nem lépsz túl a sima élő közvetítőkön és hozod létre a saját márkád, a virtuális klubodat? Ahogy a nézőid hétről hétre becsatlakoznak, ugyanazt az élményt nyújtod nekik, ugyanabban az órában, ugyanolyan világítással, hangzással, amelyek mind felismerhetővé teszik a „márkádat”. Ki tudja? Ha most ezt jól csinálod, lehet, hogy egy olyan show-t építesz, amely hűséges rajongókat is hoz magával, és ez folytatódhat a jövőben is.

 

5. Nem kérsz borravalót

Jelenleg jogilag ez most egy aknamező (úgy is értelmezhető, hogy mások zenéjét teszed pénzzé), de ezt a cikket a koronavírus idején írjuk, amikor rengeteg DJ egyáltalán nem tud dolgozni, és még mindig sok embernek van normál jövedelmi forrása. Az élő videót nézők feltehetően megértik, hogy nehéz időket élsz meg és megvan a hajlandóság, hogy támogassák a kis vállalkozásokat, azaz téged! Tehát ehhez mérten nem gondoljuk, hogy félned kéne kitenni a PayPal email címedet vagy a Venmo linkedet. Ezekben az időkben minden kis segítség sokat számít!

 

6. Rádió verziós zenéket játszol

A leggyorsabb módja annak, hogy „lelődd” a videódat az Instagram-ról, Facebook-ról, ha rádió verziós zenéket játszol, amikkel szerzői jogokat sértesz. De gyors mash-up-ok és remix verziók keverésével (például 1 rész lejátszása és keverése) nagy esély van rá, hogy ki tudod trükközni a szerzői jogi algoritmusokat. Ami még szintén segíthet, ha bátran használsz effekteket és scratch-elhetsz, valamint, az is segíthet, ha egy játszott zene 5% vagy 10%-kal gyorsabb vagy lassabb, mint az eredeti BPM. Nem csak ebből a szempontból lehet hasznos, ha zene közben beszélsz a közönséghez, de az algoritmusok munkáját is megnehezítheted vele. Azt viszont vedd figyelembe, hogy ezek nem garantált módszerek arra, hogy kockázatmentesen közvetíts.

 

7. Nem használsz audio logót (name drop)

Amikor egy klubban vagy egy esküvőn játszol, akkor vegyes érzelmek vannak a „DJ drop”-ok használatát illetően (egy narrátor által felmondott szöveg, amely a nevedet mondja, például: „a lemezjátszóknál DJ Hans”). De az élő közvetítésed alatt nem gond használni őket, de persze csak mértékkel. Ez nem csak abban fog segíteni, hogy a szerzőjogi algoritmust ki tudd játszani, de a 4. módszernél említett hibát is kipipálhatod, hisz a nevedet, vagy akár egyéb információkat is említhetsz a drop-pal. 

 

8. Gyenge hangminőség

Múltkor egy általunk kedvelt DJ élő közvetítését néztük és arra lettünk figyelmesek, hogy sokkal halkabb a közvetítése, mint a többieké úgy általában. Pedig már beizzítottuk a diszkófényeket otthon és készen is álltunk a bulira, de sajnos a hangminőség nem ütötte meg a mércét. Ne kövesd el azt a hibát, hogy elhanyagolod a hangminőséget!

 

Az iRig Stream egy olyan hangkártya, ami telefonokkal és tabletekkel is működik és javítja is a hangminőséget az élő streaming közben. Sokféle módszer van a hang javítására. Ha nagyon fel akarsz vágni, akkor vehetsz egy olyan hangkártyát, amely telefonnal is működik és megfelelő bemenettel rendelkezik, hogy összekötsd a keverővel vagy akár meg is „hekkelheted” a mikrofon bemenetelét a TRRS-TRS kábellel (habár ez nem mindig működik). Mielőtt élőbe mennél, mindenféleképpen teszteld a hangot! Helyezd a telefonod a hangfalak közelébe, majd vedd el a telefonod. Visszhangozni fog majd, a hangerő is lecsökken, ami nem túl ideális.

 

Miért nem csatlakoztatod a mikrofonod és teszel úgy, mintha tényleg egy klubban lennél és a közönséghez beszélnél? Ez a közönséggel való beszélgetési „stílus” még mindig jobb, mintha csak a levegőbe beszélnél, még akkor is, ha valójában egyedül vagy a szobádban. Igaz, ezúttal nem népszerűsíted az italakciókat stb., de ugyanúgy tudsz például szülinapi köszöntéseket csinálni.

 

9. Nem vagy interaktív a nézőkkel

A 3. hibánál már említettük a kommentekre nem válaszolást, az előző pontban pedig szó esett a mikrofon használatáról. Ha stream közben végig a laptopodat nézed, az igen unalmas lesz a nézőid számára. Tarts szemkontaktust! Lehet, hogy kellemetlen számodra a kamerába nézni és beszélni, de ez nem jelenti azt, hogy ezen nem tudsz túlesni. Hidd el, meg fogod szokni! A “hit that heart button on the right for me” az új “put your hands up”. A “everyone give me a thumbs up emogee” pedig az új „let me see you bounce”. 

 

10. Nem hirdeted meg előre a közvetítést

Ahogy azt a rendes, előre betervezett buliknál is szokták, oszd meg az Instagram-on a következő stream-ed időpontját. Közöld, hogy mikor és mit fogsz csinálni! Az élőzés végén se felejtsd el elmondani, hogy mikor várható a követező buli. Abban az esetben, ha kockáztatsz és a Facebook-on indítasz élő közvetítést, a Facebook Watch Party-nál ellenőrizd, hogy a nézők látják-e egymást (mint a Zoom-nál a konferencia módban). 

 

Nehéz és különleges időket élünk. Jelenleg úgy látjuk, hogy számos olyan csoport és szervezet van most (köztük iskolák is), akik nagyon örülnének, ha egy DJ megtisztelné őket egy virtuális bulival. Rengeteg iskolásnak hiányoznak a barátai és a közösségben való lét: miért is ne csatlakozzanak a virtuális bulihoz? Ezzel segítjük a szülőket is, hisz lefoglaljuk a gyerekeket. Ha nem tarthatják meg az év végi bált, miért is ne legyen online bál? Jobb, mint a semmi.

 

Sokan az erkélyen tartottak DJ szetteket, amiket élőben közvetítettek. Miért nem próbálod ki te is? Egy jó szett az otthon eddzeni kényszerülőkön is sokat segíthet. Nyugodtan elmehetsz ebbe az irányba is!

 

Végezetül

A DJ-k most rengetek lehetőségbe tudnak kapaszkodni. Az otthonaikban rabságban lévő tömegek józan eszét a zene segíthet megtartani. Ne felejtsük el a zene erejét, vagy azt, hogy szakmánk miért is létezik! Sokkal többek vagyunk egy esküvői zenedoboznál, vagy egy bár háttérzenéjénél. A zene segít elfeledni a valóságot, és ki más tudná ezt jobban közvetíteni, mint mi, a DJ-k.

 

 

Forrás: Digitaldjtips

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések