Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Calvin Harris szerint ez a siker titka

Calvin Harris

A skót lemezlovas jó ideje a zenei élvonalban van. Calvin Harris szerint jó zenét készíteni olyan, mint jó sonkás szendvicset. Hihetetlenül könnyű megtenni, viszont annál nehezebb tökéletesen csinálni.

Calvin Harris

„Azért küzdök, hogy tökéletes sonkás szendvicset készítsek, mert ezt soha nem készítem, míg a popzene természetes módon érkezik hozzám – ez az, amit nap mint nap csinálok.”

 

Biográfia

Calvin Harris Nagy-Britanniában sajátíthatta el a zenekészítés alapjait. Véleménye szerint a brit zene rávezeti az embert arra, hogy megláthassa annak mélységeit. Úgy véli, a női énekhang nagyon is jól passzol a dance műfajához. Ez pedig az ő dolgát is megkönnyíti, amikor klubokban játszik.

 

 „Egy jó, szárnyaló, mezzo hangfekvésű női vokál szépen visszapattan a falakról, és nem zavarja a basszust vagy a dobpergést. Ez alaptudomány. Egy férfihang valószínűleg zavarná a basszusgitárt, vélhetően ezért nem készítenek klasszikus trance zenét férfiénekkel.”

 

Fesztiváli élménypont

Calvin szerint némely pop-pillanat egyfajta testen kívüli élményhez hasonlítható. Amikor például a Coachella fesztiválon adták elő Rihanna-val a „We found love” című számot az okostelefonok kameráinak tengerében, mindent bevetett.

 

„Aztán lenéztem, és megláttam Katy Perry-t a tömegben szörfözni. Arra gondoltam: ’Rendben, ez minden bizonnyal soha nem fog megtörténni, szóval ezt tartsuk szem előtt minden alkalommal”.

 

A lemezlovas úgy véli, az EDM műfaját méltánytalanul elhanyagolják. Ugyanakkor Amerika jó példa a dance zene felemelkedésére és elismerésére, legyen szó akár underground DJ-kről is.

 

Nem a pénz számított

Ahogyan Calvin fogalmaz, a remix-eket nem „valódi” pénzért csinálja. Inkább „adok-kapok” alapon működik a dolog. Így készítette el például a Spectrum-ot is Florence Welch számára, aki az énekhangját adta a dalért „cserébe”. De Calvin-nek nem is a pénz számított, hanem a közös munka.

 

„Nem hiszem, hogy sok olyan dance producer van, aki közös lemezt tudna készíteni Florence-szel… Nem vagyok benne biztos, hogy meg tudnék bárkit is nevezni. Florence a dance műfaj nagy rajongója, aki elképesztően hiteles minden alkotásban. Nagy erőfeszítésembe került olyan dalt készíteni, ami méltó az ő énekhangjához.”

 

Calvin úgy véli, a zene mellett a jó videoklip legalább olyan fontos tényező. Véleménye szerint egy „ütős”, vizuálisan lenyűgöző video magasabb szintre emelheti az adott zeneszámot. De ugyanez fordítva is igaz, egy gyenge klip a dalt is „lehúzhatja” magával. Továbbá a számítógépek szerepe sem elhanyagolható. Calvin nem érti azokat, akik még mindig a szemére vetik, hogy számítógéppel készíti zenéit.

 

„Minden zenekar és minden előadó, akinek megvásárolják a CD-it, letöltik a számait az iTunes-ba vagy a Spotify-on keresztül hallgatják meg azokat, használ számítógépet. Ez a legjobb technológia, függetlenül attól, hogy Björk-öt, Mumford & Sons-t vagy Dina Carroll-t hallgat valaki. Azt senki nem várhatja el, hogy egy zenész otthon ülve magnószalagokat vagdosson.”

Calvin Harris
Calvin szerint igenis számít a toplistákon elért hely

„Gondolj bele, milyen érzés, amikor rengeteget dolgoztál valamin, ami mindennek ellenére mondjuk csak a 93. helyre kerül. Annak viszont nagyon is örülnék, ha egy dalom úgy lenne No1, hogy alig foglalkoztam vele.”

 

A DJ szerint a közösségi médiával viszont nem árt csínján bánni. Véleménye szerint a negatív posztok csak még több negatív dolgot generálnak.

 

„Nem kell mindenki tudtára adni, ha épp rossz hangulatban vagy” 

 

Egy zeneszám megítélésének legjobb módja amúgy is a közönség reakciója. Hiába véli úgy a szerző, hogy nagyszerű dalt alkotott, ha a közönség falra mászik tőle. És itt nem csupán magáról a dallamról van szó, hanem annak hatásosságáról is, hogy képes-e egyfajta kapcsolatot kialakítani az emberekkel.

 

„Azt tapasztalom, hogy ha egy dalba több érzelmet rakok, akkor könnyebben eljutok a közönséghez.”

 

Calvin szerint rosszul idézték azt a kijelentését, mely szerint „a DJ-k csak felmennek a színpadra és megnyomják a ”play” gombot”. Ő maga nem is ismer olyan lemezlovast, aki egy előre elkészített repertoárral dolgozna – már csak azért sem, mert ez roppant megalázó lenne. Calvin csupán arra gondolt, hogy a DJ-k dalokat játszanak le.

 

„Mi mást kellene tenniük?” – teszi fel a költői kérdést.

 

 

Forrás: https://www.theguardian.com/music/2012/dec/21/calvin-harris-secrets-my-success
Szerző: skeldar

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések