Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A lejátszási lista piramisa!

Hogyan jöhet létre olyan lejátszási lista, amire igazán büszke lehetsz, és ami nagy mértékben fogja megkönnyíteni az életedet? Először is el kell mondanom, hogy ez a lejátszási lista piramis kiváló stratégia, de minden DJ számára nem lesz megfelelő! Azok számára, akik szívből foglalkoznak a DJ-zéssel, és felfedezésnek élik meg minden pillanatát, akik szenvedélyesen szeretik a zenét, nekik érdemes elolvasni ezt a cikket! A szenvedélyesség tesz igazán mássá. Ez az a plusz, amit bele kell tenned!

 

Valószínűleg, neked sincs annyi időd, hogy állandóan a jó minőségű zenék összegyűjtésén dolgozz. Te is elfoglalt vagy, van családod, munkád, és egyéb kötelezettségeid? Alapvetően ez egy gyorsabban felépíthető és jobban átláthatóbb zenei gyűjtemény! Olvasd el a cikket, hasznodra fog válni!

 

Ismerd meg a lejátszási lista piramis részleteit:

Első lépés: Egyszerűsítsd a meglévő gyűjteményt!

Második lépés: Állítsd be a zenei felfedező rendszert!

Harmadik lépés: Építsd be a napirendedbe a zenehallgatási időt!

Negyedik lépés: Minden héten tölts időt a zenéiddel!

Ötödik lépés: Zenei könyvtár időzítése!

 

Nézz szét a Mixcloud-on!

Tele van mixekkel, amelyekben túlnyomó részben vadonatúj zenéket pörgetnek!

 

Lejátszási piramis lista

 

 1. A zenék amiket játszol!
 2. Zenék gyűjteménye, amiket a következő bulidon játszol!
 3. Zenék, amiket megveszel!
 4. Új, rövidebb zenei gyűjtemény!
 5. Zenék, amiket hallgatsz!
 6. A világ összes zenéje!

 

Ez egy bevált módszer, egy dédelgetett lejátszási lista, zenei gyűjtemény összerakására, kiválasztására, megvásárlására és elsajátítására.

 

Az első zenék gyűjtésének aranyszabályai közül egy párat így elöljáróban megosztanék veletek:
 1. A kevesebb több – Az ács is csak a szükséges eszközöket hordja magával. Több szerszámtól még nem lesz jobb az ács sem. Ugyanez elmondható a DJ szakmáról is.

 2. Építs egy egyedülálló zenei gyűjteményt – Összpontosíts arra, hogy olyan új zenéket fedezz fel, amiket a többi DJ még nem használt rommá.

 3. Ne feszülj rá csak az új zenék keresésére – Manapság rengeteg zene jelenik meg, ezért biztosan nem tudsz az összessel foglalkozni.

 4. Nincs idő az összes zenét meghallgatni, ezért támaszkodj inkább a profikra, használd őket úgy, mintha kapuőrök lennének. Ők biztosan csak jó minőségű, jól hangzó dalokkal foglalkoznak.

Ha megértetted ezeket a szabályokat, akkor ideje belemerülni a lejátszási lista piramis felépítésében. A rendszer követéséhez szükség lesz egy munkalapra is, amit innen tudtok letölteni.:

https://3.76.218.76/wp-content/uploads/2021/12/lejatszasi_lista_utmutato.pdf

 

Első lépés: Egyszerűsítd a meglévő gyűjteményed

 

Ha a meglévő zenei gyűjteménybe rendetlenség van, valószínűleg a zenék mennyisége is túllépi a maximum határt, akkor egy kicsit lépj vissza. Vedd vissza az irányítást! Még akkor is, ha elégedett vagy a gyűjteményeddel, érdemes ezt megtenni! Belülről nem látod mennyit javíthatsz a helyzeten! Távolíts el minden olyan zenét a gyűjteményből, ami nem DJ zene! A DJ zenei gyűjteményed nem alkalmas albumokra vagy otthoni hallgatásra. Ezeket a zenéket, valahol máshol tárold.

 

Távolíts el minden olyan zenét, amit az elmúlt 12 hónapban nem játszottál. Ezek a zenék összezavarják a zenei gyűjteményt. Távolíts el a gyűjteményből minden olyan zenét, amit valószínűleg az elkövetkezendő 12 hónapban nem fogsz játszani! – legyél őszinte magadhoz! Ez a zene megint csak az utadba fog kerülni! Győződj meg arról, hogy a zenéknek a metaadatai a kívánt módon, a beállításoknak megfelelően működnek. Javaslom, hogy állítsd be az előadót, a címet, key-t, bpm-et, műfajt és műalkotást (ha van hozzá grafika).

Tipp: Nagy átfogó metaadat módosításokhoz és javításokhoz használhatsz a DJ könyvtáron kívüli alkalmazást is. A Mac-en a Metadatics-ot. A Beatunes jól működik Mac-en és a Pc-n is. Sok Windows-os felhasználó esküszik a MP3Tag-ra.

 

Második lépés: Állíts be egy napi felfedező rendszert

 

playlist piramis

Az a lényeg, hogy minél több zenét meg tudj hallgatni. Ahhoz, hogy DJ-nek nevezd magad, jóval több zenét ismerned kell, mint a nagyközönségnek. Tehát, a piramis első szintjéről ki kell válogatnod a neked megfelelő számokat. Ez a rész részletezi, hogyan csináld, úgy, hogy maradjon időd más fontos dologra is. Sokféle zeneszolgáltatást és rádiót készülünk hallgatni…

 

Zeneszolgáltatás beállítása

A streaming-szolgáltatás lesz az első számú keresőmotor. Ez az egyik legmegfelelőbb módja annak, hogy új zenéket találj. Ők uralkodnak azokon az algoritmusokon, amelyek feltárják előtted azokat a gyöngyszemeket, amikre neked is szükséged van. Akár az összes zenédet felfedezheted egy streaming-szolgáltatáson belül. Így is lehet fantasztikus gyűjteményt építeni.

 

Tehát, mindenképpen iratkozz fel egy streaming-szolgáltatásra!

Döntsd el, hogy melyik lesz az elsődleges zenei streaming-szolgáltatód! Többen a Spotify-t és az Apple Music-ot használják, de ha szeretnél a szolgáltatásból is DJ-zni akkor ajánlom a Soundcloud go+, a TIDAL-t, a Beatport LINK-et és a Beatsource LINK-et.

 

A Soundcloud go+ sok átfedésben van a többivel, de sok rajta a kiadatlan zene is. A TIDAL áll a legközelebb a Spotify-hoz. A Beatport LINK kifejezetten az elektronikus zenéket nyomja, a Beatsource Link-en nyitottabb stílusok is megtalálhatók. Fontos, hogy ezt a zenei streaming-szolgáltatást csak Te használd, és a család többi tagja ne! Az algoritmusokra támaszkodva kiváló zenékre bukkanhatsz!

 

1. A szolgáltatáson belül keress 3 lejátszási listát, ami tetszik.

Győződj meg arról, hogy ezek népszerű és gyakran frissülő lejátszási listák. Lehet olyan is, amit kifejezetten a szolgáltatók készítettek. Kövesd be és kedveld ezeket listákat, add hozzá a könyvtáradhoz! Tehát a zenei streaming-szolgáltatások kulcspontja a tetszik gomb használata. Ez lehetővé teszi, hogy egyéni lejátszási listát állíts össze. Itt felfigyelhetsz rá, ha ugyanazon előadók dalait kedveled, kezd el követni az előadót is! Az utolsó feladat beállítani a heti személyes lejátszási listát, amit a szolgáltató hetente készít neked. A Spotify-on például a Discover Weekly, Release Radar, és Dailx Mixek vannak. Hasonló listákat találsz más szolgáltatónál is.

 

 2. Válassz egy podcast vagy egy rádióműsort, amit rendszeresen elkezdesz hallgatni.

Ez ad némi változatosságot és hallhatod, hogy az embereknek mi az aktuális kedvenc zenéje. Természetesen nem csak földrajzi területekre korlátozott rádióműsort lehet találni. Az olyan alkalmazásokon keresztül, mint a Radio Garden, vagy a Tuneln, hozzáférést biztosítanak az állomásokhoz, a világ minden tájáról. A BBC Sounds számos állomással és műsorral rendelkezik, és a Mixcloud is tele van számos nagyszerű rádióval. Nekem a személyes kedvencem a Melodica, de biztosan találni fogsz olyat, ami neked is a kedvenceddé válik. A lényeg az, hogy találj egy olyan műsort, amire feliratkozol, és minden héten követed a fejleményeket!

 

3. Építsd be a zenehallgatást az életedbe

Miután megtaláltad és elkezdted használni a streaming-szolgáltatást, a mindennapi feladatod az lesz, hogy meghallgatod ezeket a zenéket, a lehető leggyakrabban. Így teljesítheted a piramis „zene, amit hallottál” részét. Az elfoglalt emberek általában két feladatot próbálnak egyszerre megoldani. A zenehallgatás szépsége az, hogy más dolgokkal is könnyen csinálhatod. Nem tudsz mindig a zenére 100%-osan összpontosítani, ezért hangolódj rá, és ha egy dallam megragadja a figyelmet nyomd meg a tetszik gombot!

 

pár tipp: hogyan építsd be a zenehallgatást a forgalmas életbe

Edzés közben heti több órányi zenét tudsz hallgatni edzés közben. Főzés és háztartási munka/kerti munka közben. Rengeteg hangszóró közül tudsz válogatni, amit bármelyik helységbe magaddal vihetsz. Vezetéskor, utazáskor, munkahelyen stb. Alapvetően bárhol tudsz zenét hallgatni, egy jó fejhallgatóval és egy telefonnal. Ismét az a cél, hogy a kedvelt dallamokat összegyűjtsd. Így, nem csak több zenét hallhatsz, de ráhangolódhatsz a jó dolgokra is. Persze más módon is felfedezhetsz zenéket, kezdve a klubéjszakáktól, a bárokban játszott zenékig, esetleg a tévében, vagy akár egy boltban is hallhatsz egy jó zenét.

 

Harmadik lépés: Ütemezz be egy heti hivatalos hallgató napot

Már jó úton vagy! Alakítottad a meglévő zenei gyűjteményed, létrehoztál egy streaming-szolgáltatást, elkezdtél hallgatni egy rádió műsort- és ami még fontosabb, beolvasztottad a zenehallgatást a napjaidba. Így hetente több órányi új zenét hallgatsz! Most elérkeztünk a piramis „zene, amit kiválasztottál” lépcsőjéhez. Itt kell egy kicsit rendszerezni a zenéket, mivel a kikeresett zenéket meg is kellene vásárolni a gyűjteményünkhöz.

 

Minden héten szánj időt a tudatos zenehallgatásra! 2 órát javaslok, én ezt szombat délelőtt csinálom, fejhallgatóban.

A lényeg az, hogy ezt egy kötelező programként végezd, akár még a naptáradba is felviheted az időpontot, hogy tudatosítsad magadban a fontosságát. Ez a rész elengedhetetlen a sikerhez. A lépés végrehajtásához pár fontos feladatot kell elvégezned:

 

A kedvelt zenék közül válaszd ki azokat, amelyeket meg szeretnél vásárolni!

Ez fogja elvenni a legtöbb időt. Hallgasd meg őket újra, és döntsd el mennyire illik a gyűjteményedbe. Három lehetőség közül választhatsz: vedd meg azt a zenét, amiben biztos vagy, hogy szükséged lesz, és ezzel párhuzamosan távolítsd el a kedvelt zenék listáról. Meghallgattad újra, de nem igazán tudod elképzelni a gyűjteményedben. Távolítsd el a kedvelt zenék közül. Ha nem tudsz azonnal döntést hozni, akkor hagyd a listán jövő hétig.

 

Sokan szeretjük a vásárolandó zenék listát is, mert lehetőséget ad egy második, csak hogy biztosra menj listára. Ilyen szolgáltatásra a Tune My Music ad lehetőséget, innen egyszerűen átviheted a listáidat a Beatportra, így egyszerűen megvásárolhatod a zenéket.

 

Hallgasd meg a Shazam-odat és vedd meg a kívánt dalokat

Amikor szórakozni vagy, vagy csak tv-t rádiót hallgatsz, kapcsold be a Shazam applikációt, így itt is megjelenik egy hosszú zenei lista. Okos döntés összekapcsolni a Shazam-ot a zenei streaming-szolgáltatásoddal, hogy azonnal kapj egy szép lejátszási listát. Így könnyen el tudod dönteni, hogy szeretnéd-e megvásárolni a zenét. Regisztrálj legalább két zeneboltban – egy szaküzletben és egy mainstream üzletben. A szakértők közé tartozik a Beatport, a Beatsource, a Traxsource és a Juno Download. A legnagyobb mainstream boltok az Amazon Music és az iTunes.

 

Regisztrálj mindegyiknél, így minél több zenét fedezhetsz fel! Érdemes regisztrálni a Bandcamp-en is, ez egy közvetlenül az előadóknak kínált üzlet. Tartsuk szem előtt azt a tényt, hogy a letöltési boltok azok, ahonnan végső sorban vásárolunk, de ezek mindegyike kiváló platform arra is, hogy új zenéket találjunk. Fedezd fel a listáikat, az új kiadások rovatait, a műfaji rovatokat és a többit, hogy még több zenét tudj hozzáadni a szűkített listádhoz. Ezeken az oldalakon általában vannak olyan listák, ahova kigyűjtheted az érdekelt számokat, vagy egyszerűen megkeresheted a streaming-szolgáltatásban felfedezett számokat, és a kedvelt listához csatolhatod ezeket a zenéket is.

 

Negyedik lépés: Tölts időt a zenei gyűjteményeddel!

A komoly DJ-k és a dolgozó DJ-k gyakran hasznosnak találják, ha csatlakoznak egy letöltési folyamhoz, mint például a BPM Supreme, a DJcity, a Digital DJ Pool, a MyMP3Pool, a Promo Only, A Club Killers, a Franchise Record Pool, a zipDJ és a Direct Music Service stb… Ezek a folyamok lehetővé teszik, hogy korlátlan számú zenét tölts le (gyakran olyan klubzenéket, amiket nehéz megtalálni), egyetlen havi díj ellenében.

 

A díjak körülbelül havi 30 dollártól kezdődnek, de jóval magasabbak is lehetnek. A „dolgozó” DJ-knek szánták ezeket az oldalak, de a kritériumok elég lazák. Ha nem sikerül elsőre a regisztráció, akkor a Facebook oldalad linkelése, elegendő szokott lenni. Az elvárásuk igazából annyi, hogy visszajelzést adsz nekik az általad használt tartalmakról, amit ők továbbítanak a lemezkiadókhoz. Az ilyen szolgáltatások általában a tánczene irányába mozdulnak, de vannak speciális műfajok is. Például a zipDj a house zenében a legjobb, de találni akár latin zenei specialistákat is.

 

Vásárold meg az új zenéket, és tedd be a gyűjteményedbe

A listázott „megmaradt” zenék kigyűjtése után, megjelenik az a lista, amiket szeretnél megvásárolni. Ezt tedd meg! Ahogy korábban már említettem, a streaming-szolgáltatásban talált zenéket, amiket megvásároltál, a kedvelt zenék közül távolítsd el, de add hozzá a megvásárolt gyűjteményhez. Ez jelzi továbbra is, hogy szereted ezeket a zenéket, de ha megváltozott a véleményed, csak kedveld ki őket. Ha nem vagy biztos benne, hagyd meg jövő hétre. 

 

Ez a cikk nem a zenei szervezésről szól, de érdemes ellenőrizni a zenék metaadatait, és az ellenőrzött zenéket a gyűjteményedből importálhatod a DJ szoftverbe. Egy jó tanács! Mindig készíts heti szinten biztonsági másolatot a gyűjteményedről. Végeredményként mindig játszhatsz néhány új dallamot. Akár 10-et vagy 30-at vagy egyet sem. Ne állíts be magadnak minimális vagy maximális számot! A minőség a fontos elsősorban, nem a mennyiség.

 

Ötödik lépés: Zenei könyvtár időzítése!

 

A király dallamok megvásárlása, csak az egyik része a zenei gyűjteményednek. Időt kell szakítanod ennek a gyűjteménynek a megismerésére, elemzésére. Ha nem töltesz elég időt vele, akkor bizonyára el fogod felejteni, hogy mi van. A DJ-zés lényege az, hogy kapcsolatot hozz létre olyan számok között, amit mások esetleg nem vesznek észre, majd ezt a tudást felhasználva egy nagyobb dolgot hozz ki belőle. Három dolgot fogok javasolni. Eldöntheted, hogy melyiket és mikor alkalmazod. Valójában attól függ, hogy az adott időpontban mit csinálsz a DJ-zésben.

 

 1. Hallgasd és játszd az új zenéidet. Itt az ideje, hogy alaposan megismered a gyűjteményed. Állítsd be a cue pontokat. Odáig juss el vele, hogy úgy érzed régi barátaid ezek a zenék.

 2. Hallgasd és játszd a meglévő zenéidet. Először is azért, mert mindig van olyan zene, amit elfelejtesz. Másodszor pedig azért, mert így jobban fel tudod ismerni a jó átmeneteket, vagy kapcsolatokat a meglévő és az új számok között. Egy jó DJ gyorsan talál átmenetet a régebbi és új dallamok között, ez azért van mert kiválóan ismerik az egész kollekciót.

 3. Lejátszási listák készítése: készíts lejátszási listákat a mixekhez vagy élő közvetítésekhez. Egy jó tipp, tegyél egy lejátszási listába kétszer annyi zenét, mint amire szükséged lesz, és abból játsz, ne a teljes gyűjteményedből. Egyszerűen csak készíts lejátszási listákat, rövidebbeket és hosszabbakat, vagy akár szórakozási céllal „durva disco” zenék vagy „lépegetős minimal” lejátszási lista. A cél, hogy jobban megismerd a zenéid.

 

Általában nem igazán DJ-zek régi számokkal, mivel a jelenlegi közönségemnek nincs igénye rá, de ez nem azt jelenti, hogy elhanyagolom őket. A szettjeimet a Mixcloud-ra szoktam feltenni és néha visszahallgatom őket, ebből rengeteget tanulok, és újabb ötletek jutnak az eszembe, amiket be tudok építni a legújabb szettjeimbe.

 

Az autómban van egy SD-kártya, amin a teljes vásárolt listám megtalálható. Néha csak rányomok a Shuffle-re, és véletlenszerűen hallgatom őket az úton. Így gyakran találok olyan zenét, amiről megfeledkeztem. Ne feledd, hogy nem csak neked van esélyed arra, hogy a legjobb zenéket megtaláld, a közönséged valószínűleg, egy jól felkészült elkötelezett hallgatóság! Ne riadj meg régebbi zenét is lejátszani, ha az pont beleillik az aktuális lejátszási listádba! Ne gondolj úgy erre, hogy visszaesel a klasszikusokhoz! Inkább elfogadod, hogy a régebbi zenék is inspirálhatnak és befolyásolhatnak a további fejlődésedben.

 

https://3.76.218.76/wp-content/uploads/2021/12/lejatszasi_lista_utmutato.pdf

Szerző: Sylvus

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések