Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A hang erősítése néhány gyakorlattal

A hang erősítése és bemelegítése igazán fontos ha énekes vagy,  azonban, ha a szakmádban egész nap beszélned kell,  akkor bizonyára már szembesültél azzal a ténnyel, hogy a nap végére a hangod nagyon elfárad. Könnyen megerősítheted a hangszálaidat egy kis előgyakorlással! Először kezdj el mélyen lélegezni, a nyelveddel tegyél körkörös mozdulatokat, a szájpadlásodtól kezdve az óramutató járásának irányába, majd végezz rágást imitáló mozdulatokat.

 

Az ének és beszédhangod erősítése érdekében, pergesd meg az ajkaid nyelvcsavaró mondatokkal és szolmizációs gyakorlatokkal. Szolmizációs gyakorlatként mondd hangosan: „Mm-mm” és „lá-lá-lá” először halkan, majd egyre erősebben és hangosabban.

 

A Hang erősítésének Metódusa 

 1. Melegítsd be az izmokat!
 2. Erősítsd meg a beszédhangod!
 3. Erősítsd meg az ének hangod!

 

1. Metódus

1. Az izmok bemelegítése

hang erősítés

Lélegezz lassan és mélyen. Figyelj a tartásodra! Egyenes háttal és vállakkal állj és lazulj el! A kezeidet tedd a hasadra és lélegezz mélyen az orrodon keresztül. Belégzéskor mélyen szívd a levegőt úgy, hogy a hasad és a bordáid is kitáguljanak! Tartsd bent levegőt és számolj el 10-ig!  Ezután, lassan fújd ki a szádon keresztül. Amint kilélegeztél, győződj meg, hogy az összes levegőt kifújtad, a kezeid segítségével óvatosan nyomd össze a hasad, mintha az összes levegőt ki akarnád préselni!

 

 • Amíg a légzési gyakorlatot végzed ügyelj a helyes tartásra! A vállaid a helyükön maradjanak, ne mozogjanak fel és le!

hang erősítés

 2. Mozgasd a nyelved körbe és körbe.

Kissé nyitott szájjal, mozgasd a nyelved fel-és le közben a suhogó hanggal vegyél levegőt! Ezt a gyakorlatot 5-8 másodpercig végezd, ismételd meg kétszer-háromszor. Ez a gyakorlat segít ellazítani és felpezsdíteni a nyelved hátulsó izomait.

hang erősítés

3. Masszírozd át az arc és állkapocs izmokat.

Helyezd a tenyereid az arcod két oldalára, lassan, körkörös mozdulatokkal masszírozd át az állad úgy, hogy felfelé irányuló mozgást teszel a tenyereiddel. Alulról emeld meg az állkapocs izmokat, hogy ellazulhasson az arcod ezen része is.

 

 • Csináld a gyakorlatot 20-30 másodpercig, ismételd kétszer-háromszor.
 
Szakértői tanács: PATRICK MUÑOZ – Hang és beszéd Coach

Hallottál már róla? A hang erősítése érdekében a masszázs az arc ezen terültén, megnyitja és meglazítja a torok izmait, így a levegő mélyebben tud áramlani, ami segít a hangszálaidat kiegyenesíteni.

hang

4. Imitáld a rágást!

Színlelj rágást úgy, mintha rágógumit rágcsálnál vagy étel lenne a szádban. Használd az alsó és felső állkapocs izmaid erősen, lassan rágj 5-8 másodpercig! Ismételd a gyakorlatot kétszer-háromszor!

 

 • Ez a gyakorlat segít ellazítani az állkapocs izmaid!

hang

5. Mozgasd át a nyakad és a vállad.

Tartsd a vállad egyenesen, kezdd el a nyakad forgatni az óramutató járásával ellentétes irányba. Tízszer ismételd! Ezután a nyakad maradjon mozdulatlanul, közben a vállaid húzd hátra és előre, fel és le! Ezt a gyakorlatot is tízszer ismételd!

 

 • Ez a két gyakorlat segít fellazítani a torok és a nyak körüli izmokat!

 

2. Metódus

h

1. Mondd “Mm-mmm.” 

Addig mondogasd hangosan, amíg nem érzed, hogy az arcod elülső része zümmög és rezeg. A rezgés hatására csiklandozó érzést érezhetsz, ami azt jelenti, hogy a gyakorlatot helyesen végezted!  Ismételd meg ezt a gyakorlatot ötször!

.

2. Váltakozva mondd “Mm-mm” és “Mm-hmm.

Próbáld meg minél mélyebbről mondani  “Mm-mm”, és mintha válaszolnál rá “Mm-hmm”.  Ismételd ötször! A két „Mm-mm” és „Mmm-hmm” között kezd el a hangod magasságát is változtatni. Ismételd tízszer!

 

 • Ez a gyakorlat segít a hang rezonancia fejlődésében!

hey

3. Ismételd “Ney ney ney.

Felfelé és lefelé haladva a hangtartományban, az alacsony a közép és a magas tartományt is érd el!  “Ney ney ney ney ney.” Mondd ki hangosan, de ne kiabálj!

 

 • Ismételd tízszer a gyakorlatot!

hh

4. Gyakorold a nyelvcsavarók mondását!

Keress egy jó nyelvcsavaró mondatot és mondd olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak tudod, miközben helyesen és tisztán ejted ki! Kezdd lassan, de folyamatosan növeld a sebességet! Ez a gyakorlat elszigeteli a torok izmait, segíti az artikulációt! Néhány nyelvcsavaró, amellyel gyakorolni lehet:

 

 • „Karl korallokat lopott Klarától, Klara pedig klarinétot Karltól.”
 • „Strasbourgból a Habsburgokba.”
 • „Egy fürjnek és egy fürjnek öt fürje van.”
 • „A protokollról szóló protokollt a protokoll rögzítette.”
 
Szakértői tanács: PATRICK MUÑOZ – Hang és beszéd Coach

Mondd lassan a nyelvcsavarókat, majd növeld a sebességet. Figyelj rá, hogy a hangmagasságod egyre emelkedjen. Használd erősen a nyelv izmait, ez erősíti a hangod!

hang erősítés

5. Ezeket a gyakorlatokat rendszeresen gyakorold.

Törekedj arra, hogy háromszor-ötször elvégezd a héten. Mielőtt fellépésre mész, vagy nyilvános beszédet tartasz, a siker érdekében, érdemes a gyakorlatokat elvégezni 30 perccel a kezdés előtt.

 

3. Metódus

Az énekhang erősítése

2

1. Pörgesd meg az ajkaid!

Csukott és ellazított szájjal fújd ki finoman a levegőt. Addig csináld, amíg az ajkaid elkezdnek trillázni, de minimum 10 másodpercig. Ismételd kétszer-háromszor a gyakorlatot!

 • Ha már nem vagy kezdő, bátran adj a gyakorlathoz egy kis nehezítést! A gyakorlat elvégzése közben egy „uh” hangot mondva tudsz a hangmagasságodon állítani! Így csináld minimum 5 másodpercig. A hangmagasság hozzáadásával az arcodon, az orrod és a szád környékén csiklandozó érzést érezhetsz!

1

2. Mondd hangosan a Do-Re-Mi-t.

Ezt hívják szolfézsnek. A középső C hangtól kezdve énekeld fel a „Do Re Mi Fa So La Ti Do”-t  a skálán felfelé és lefelé. A szolmizáció közben, valóban érj el minden hangmagasságot. A hang erősítése érdekében ezt a feladatot, akár naponta többször is elvégezheted!

 

 • Ismételd ötször a gyakorlatot!

3

3. Szirénázz! 

Képzeld el, milyen hangot ad ki egy tűzoltóautó, amikor elhalad melletted. Az alacsony hangtartománytól kezdve mondd hangosan az „Oooo” és az „Eeee” hangot. Ezt 5-8 másodpercig mondogasd hangosan, utánozva a sziréna hangját. Ismételd meg ezt a gyakorlatot még kétszer-háromszor, minden alkalommal magasabbról kezdve.

 

 • Ha nem tudod elérni a magas és mély hangokat, akkor a hangod el van fáradva! 5 perc pihenés után, folytasd a gyakorlatod!

2

4. Gyakorold a „Maa-Máá-Me-Moo-Móó” szót.

Alacsonyan kezdve énekeld ezt lassan monoton hangon. Ismételd meg ezt a gyakorlatot ötször, minden alkalommal magasabbról kezdve. Annak érdekében, hogy ezt a gyakorlatot nehezebbé tedd, próbáld meg mindet egy légzéssel elénekelni.

 

 • Próbáld meg a hangod nem megnyomni. A hangodnak nyugodtnak kell lennie a gyakorlat során.

4

5. Mondd, hogy „Ng”.

Próbáld meg minél mélyebbről mondani. Érezned kell, hogy a nyelv háta és a szájpad tetején lévő puha szájpad összeáll. Tartsd ezt a hangot tíz másodpercig.

 

 • Ismételd meg ezt a gyakorlatot még kétszer-háromszor.

5

6. Hümmögj el egy dalt.

Válaszd ki egyik kedvenc számodat, vagy egy olyan egyszerű dalt, mint a „Twinkle Twinkle Little Star”.  A dal hosszától függően dúdold el magadnak kétszer-háromszor.

  

 • Ez a gyakorlat segít fellazítani és ellazítani a hangizmait.

6

7. Naponta végezd el ezeket a gyakorlatokat!

A hang erősítése érdekében, ha nem is naponta, akkor hetente ötször. Ezenfelül ne felejtsd el elvégezni 30–45 perccel egy előadás előtt a gyakorlatokat!

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések