Mik azok a tranziensek, és miért számítanak a mixelésedben?

[av_textblock textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-desktop-font-size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-l1c2rac3′ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]
Ebben a cikkben elmagyarázzuk, mik azok a tranziensek, miért fontosak a mixelésben, és hogyan használhatod őket előnyödre, jobb, ütősebb mixek létrehozására vagy hangszerek kiemelésében.

Az audio szakemberek szívesen beszélnek felvételeikről és a produkcióik hangjáról. Rengeteg zümmögő szót használnak a hangok leírására, amelyek közül néhánynak alig van jelentése, vagy nincs is értelme. 

Mindent megteszünk, hogy a rendelkezésünkre álló szókincsünkkel megfelelően leírjuk a művészetünket.

Néha ezek a leírások egy hang ismeretéből származnak. A meleget és a hőt gyakran olyan dolgok leírására használják, amelyek harmonikusan sűrűk, általában torzítás vagy természetes csőtorzítás eredményeként. 

Az olyan kifejezések, mint a „testes” és a „vastag”, a hang alsó közép- és mély tartomány leírására szolgálnak. Ez a lista egy darabig folytatható, de bármennyire szórakoztató is lehet hanganyagunkat olyan kifejezésekkel leírni, amelyek bárki számára ismerősek. Elengedhetetlen, hogy professzionálisan fejezd ki magad a többi audio szakértő számára. A tranziensek tökéletes példái annak, hogy miért van ez így.

A közös munka

Akár átadod a munkádat egy másik producernek vagy hangmérnöknek, hogy mixelje össze, akár az interneten keresel tippeket, hogyan kellene csinálni, az a kulcsa, hogy el tudd mondani, hogy mit is keresel pontosan.

Tegyük fel például, hogy a zenekarod mixét hallgatod, és a pergő nem úgy üt át, ahogy szeretnéd. El kell kezdened a kérdezősködést:

  • Hogyan tehetem jobbá a pergőm hangját?
  • Hogyan érhetem el, hogy a pergődobom átvágja a mixet?

vagy a konkrétabb lehetőség, amelybe ma belemerülünk…

  • Hogyan érhetem el, hogy a pergő átvágjon a mixen átmeneti formázással?

Mik azok a tranziensek?

A tranziensek rövid energialöketek, amelyeket bármilyen hang elején hallasz. Tehát a tranziens egy rövid hang egy hangminta elején. Ez egy ütős kattanás, pukkanás vagy csattanás, amit akkor hallunk, amikor egy Kick vagy Snare dob megszólal a hangszórókon keresztül. A tranziensek közül a leghangosabbak az olyan hangszerek tranziensei, mint a például dobütések, amikor a dobfejen lévő pálcika reccsenése hangos hanghullámot küld a mikrofonba.

A tranziensek azonban mindenhol jelen vannak – a gitárhúrok attackjaitól kezdve az ének mássalhangzójáig.

Használtál már popfiltert felvétel közben? 

A popfilter fő célja, hogy felfogja az előadók szájából erősen kiáramló levegőt  – hasonlóan a tranziensekhez.

A tranziensek elengedhetetlenek az artikulációhoz. Meg kell értenünk a hangok formáját, és hogy a fülünk másképp értelmezi a hangokat attól függően, hogy a tranziens hogyan keletkezik. 

A legtöbb tranziensre „átlag feletti” vagy „átlag alatti” mentalitásban gondolhatsz. 

Folytatva a pergődob példáját, egy „átlag feletti” tranziens szintekkel rendelkező pergősáv kissé megrázó vagy durva lehet a trackedben. Eközben előfordulhat, hogy egy „átlag alatti” tranziens szinttel rendelkező pergősáv nem üt át olyan jól, vagy tompa hangon szólal meg.

Bármilyen probléma megvitatásakor, ha a szaknyelvet használod, más producerek képesek lesznek azonnal értelmezni és ennek megfelelő tanácsot adni.

Tranziensek komprimálása

A producerek leggyakrabban vezérelni akarják tranzienseiket, mielőtt bármilyen formázást vagy egyéb feldolgozást végeznének velük. 

Ez a vezérlés kiegyenlíti a teljesítményt – a leghangosabb tranzienseket kissé lágyabbá teszi, és összhangba hozza őket a sáv többi tranziensével.

Lényege – minden dinamikus feldolgozás a sáv tranzienseire hat. 

Emeld ki  EQ-val a tranzienseket a fő frekvencia körül, és mi történik? Növelted az átütést anélkül, hogy bármilyen formázóeszköz jelen volt. 

Néha azonban a szabványos eszközök nem elegendőek. 

A munka megfelelő elvégzéséhez átmeneti specifikus processzorokra van szükség, mint például a Transify.

Többsávos tranziens processzorok

Ne aggódj – nem csak belevágtunk egy új beszélgetésbe…

A többsávos tranziens processzorok a legegyszerűbb módja annak, hogy leírjuk, mire kell képesnek lennie egy nagyszerű tranziens-alakító eszköznek.

A többsávos üzemmóddal meghatározott frekvenciatartományokon dolgozhatsz, miközben az összes többi dolgot érintetlenül marad. Ha tudod, hogy a basszusgitárból kihúzni kívánt tranziens a közepén van, összpontosítsd oda az erőfeszítésed, és hagyd békén a mély tartományt.

Az átmeneti processzoroknak valójában két fő vezérlője van: az attack és a sustain. 

Azoknál a számoknál, amelyeknél jobban átüt a mix, mint szeretnéd, lejebb veheted az attackot, és növelheted a kitartást (sustain), hogy egy kicsit tovább csengjen. 

Amennyiben nehezen sikerül átütni a mixelésen, egyszerűen csak fel kell erősíteni az attackot.

A többsávos tranziens processzorok nagyszerűek, mert a munkafolyamat bármely szakaszában használhatók. A producerek egyes sávokon használják őket, hogy az izolált hangokat jól eltalálják, míg a mastering mérnökök a végső mixnél alkalmazzák, hogy kiemeljék a tranzienseket a különböző tartományokban, és még automatizálják is őket a dal különböző részeihez!

Végül…

A tranziensek fontos kifejezések a zenei produkciók világában. A nemkívánatos tranziensek eltávolítása és, vagy azok hangsúlyozása, elengedhetetlen ahhoz, hogy tiszta, összefüggő mixet kapjunk.

A tranziensekkel kapcsolatos gyakorlati ismeretek csak egy részét képezik az audio mixelési nyelv nagy rendszerének. A legtöbb producer az EQ-val és a komprimálással kezdi – ez két leggyakoribb tapasztalt út.

Innentől fejlettebb automatizálási technikákba és többsávos processzorokba merülnek.
[/av_textblock]

[av_promobox button=’yes’ label=’További információ’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ label_display=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ box_color=” box_custom_font=’#ffffff’ box_custom_bg=’#444444′ box_custom_border=’#333333′ gradient_color_direction=’vertical’ gradient_color_1=’#000000′ gradient_color_2=’#ffffff’ gradient_color_3=” border_promo=” border_promo_width=” border_promo_width_sync=’true’ border_promo_color=” border_radius_promo=” border_radius_promo_sync=’true’ box_shadow_promo=” box_shadow_promo_style=’0px,0px,0px,0px’ box_shadow_promo_color=” link=’manually,https://sonicschool.hu/mixing-masteing-kepzes/’ link_target=” hover_opacity=” sonar_promo_effect=” sonar_promo_color=” sonar_promo_duration=’1′ sonar_promo_scale=” sonar_promo_opac=’0.5′ id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-l1c2sld0′ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]
Amennyiben úgy érzed, hogy a tudásodon csiszolnál, gyere el a mixing/mastering képzésünkre, ahol az önbizalmadat biztos tudással támasztjuk alá!
[/av_promobox]

Megosztás:

További bejegyzések