Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Zeneszerzés, 7 tipp a sikerhez

Zeneszerzés, 7 tipp a sikerhez

Akár kezdő, akár haladó vagy a szakmában, hasznos lehet megfogadni mások tanácsait, hátha segít a fejlődésben. Hogyha szeretnél a legjobb zenei producer lenni, mindig fejlődnöd kell és megújulnod. Gondolj csak arra, hogy akár az utóbbi 20 évben mennyit fejlődött a zeneszerzés. Ha nem vagy rugalmas ebben a szakmában, akkor nem fogod tudni követni a változást. Íme 7 tipp, hogy hogyan lehetsz jobb zenei producer!

zeneszerzés

1. Hallgasd meg a hibákat, amiket zeneszerzés közben vétesz!

Két irányból lehet megközelíteni ezt a pontot. 

1. A zeneszerzésben szinte mindig történnek „szerencsés véletlenek”. A hangerő változásai, túl sok layer-elés, egyedi hangszínek, technikai problémák, és mindegyik hibaként értelmezhető. De az, hogy ezek egy része nem szándékos nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem javítja a zenédet.

 

2. Előfordul, hogy létrehozol egy hibát, amiről úgy érzed, jól működik, aztán később mégis rájössz, hogy nem. Hogyha erre a hibára rájössz, segíthet fejlődnöd. Miért gondoltad, hogy működni fog? Mit tanultál ezalatt? Mit változtatnál meg? Hogyan hasznosíthatod ezt a tudást a jövőben? A tudatos hallgatása a zenének egy kulcsmomentuma annak, hogy sikeresebb legyél!

 

2. Kritikák fogadása

A fejlődés egyik legjobb módja bármelyik szakmában, hogyha kritikát kapsz. De van egy trükk: ennek őszinte kritikának kell lennie! Hogyha konstruktív kritikát kapsz egy szakmabelitől, aki szintén producer, az felbecsülhetetlenül hasznos tud lenni. Természetesen az őszinte kritika olyan embertől, aki nem ért annyira a szakmához még így is többet ér, mint egy szakmabeli, aki nem akar megbántani, és inkább kedves, de nem őszinte kritikával illeti a munkád.

 

3. Azzal dolgozz, amid van!

Legyenek eszközvásárlási céljaid, és természetesen költs a stúdiód fejlesztésére, de ne hagyd, hogy a felszerelések hiánya akadályozza meg a zenei fejlődésed! Mindig lesz valaki, akinek jobb cuccai vannak. Előbb vagy utóbb el tudod majd különíteni, hogy ki az, aki tehetségesebb és ki az, akinek csak a felszerelése jobb. Természetesen fontos, hogy a karrieredbe pénzt fektess. De amíg nem teheted meg, addig ne hagyd, hogy a jelenlegi pénzügyi helyzeted megállítsa a karriered!

zeneszerzés


4. Légy önmagad marketingese!

Van egy tény, ami kiváltképp fontos, hogyha még csak most kezded a szakmát. Senkit sem érdekel jobban a karriered/projekted, mint saját magadat! Elmondhatod a barátaidnak, hogy írtál egy új zenét, felrakhatod szociális platformokra, de nem várhatod el, hogy az emberek megkeresnek azért, mert te tudod magadról, hogy jó vagy. Még ez a kreatív és szórakoztató szakma, mint a zeneszerzés, is csak egy üzlet. Tehát mindenképpen foglalkozz a marketinggel is!

 

Készíthetsz weboldalt, hozzákötve a szociális oldalak felületeit, facebook csoportokat kereshetsz hasonló érdeklődésű zeneszerzőkkel, építs kapcsolatot más zenészekkel online, vagy élőben, és ismertesd meg magad másokkal! Sok extra munkának tűnhet, de biztosan kifizetődik hosszútávon, hogyha időt szánsz rá.

 

5. Ne bénítson meg a saját véleményed!

Képzeld el a szituációt! Van két zenei producer, az egyik egy átlagos kezdő, akinek semmilyen különleges tehetsége, azonban gyakran posztol újabb és újabb zenéket, illetve bővíti az ismerettségi körét. A másik szorgalmas és tehetséges zenész, de fél, hogy a zenéjét hogyan fogadják mások, és sosem érzi elégnek a műveit, hogy posztolja. Melyik producer fog fejlődni és sikereket elérni a zeneszerzés terén?

 

Természetesen az átlagos, aki kapcsolatokat épít, és meg meri osztani a zenéit másokkal. Néha nagyon nehéz eldönteni, mikor van kész egy zene, és ijesztő lehet egy kreatív produktumot megosztani a világgal, félve, hogy rossz fogadtatást kap, de nem ragaszkodhatsz a projektjeidhez, és rejtheted el őket, hogyha sikeres akarsz lenni.

 

6. Tudd, hogy miért csinálod!

Ezt a kérdést csak te tudod megválaszolni. Miért döntöttél úgy, hogy érdekel a zeneszerzés? Mi motivál? Amikor egy zene nem úgy sikerül, ahogyan elvárnád mi az, ami visz téged előre újra és újra? Ez az indok változhat a karriered során, de nagyon lényeges tudnod a válaszokat ahhoz, hogy hosszútávon sikereket érhess el.

 

7. Légy profi!

Megismertetni magad a világgal és kapcsolatot építeni más emberekkel a szakmában, fontos lépése a karrierépítésnek. Magabiztossággal szinte garantált, hogy tanulni fogsz tőlük. Légy profi a munkatársaiddal is! Hogyha más zenészekkel együtt dolgozol, tiszteld meg az ő idejüket megfelelő előkészületekkel és figyelemmel irányukban! 

 

Ismerd a papírmunka részét (számlák, szerződések, jogdíjak stb.), hogyha ilyen ügyek kerülnek elő, tudd kezelni! A zeneszerzés egy kellemes hivatás. De az is nagyon fontos, hogy professzionálisan kezeld az embereket akikkel együtt dolgozol, és a helyzeteket, amikbe belekerülsz.

 

 

Szerző: skeldar

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések