Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Szaturációs plug-inek vokál mixeléshez (és mix tippek)

SZATURÁCIÓS PLUG-INEK VOKÁL MIXELÉSHEZ (ÉS MIX TIPPEK)

 

Sajnos a legtöbb belépőkategóriás felszerelés a vokált hidegen és élettelenül hagyja, ami ellen tennünk kell valamit! Az egyik módszer a minőség javítására, ha szaturációs és torzító plugin-eket használunk, amikor a vokált keverjük. Íme néhány remek eszköz ehhez:

 

1. Soundtoys Decapitator

Soundtoys Decapitator vokál

A Decapitator remek plugin. Majdnem minden vokálhangnál használható. Az analógos finomság érzésének hozzáadásától, a pattogóssá tételig, szinte bármit megtehetünk a segítségével.

 

Mix tippA Decapitator (és más szaturátorok) elég könnyen érdessé és zajossá tehetik a hangot. A clip gain-t érdemes lejjebb venni, mielőtt elkezdünk a vokállal dolgozni. Ha ez a technika nem segítene, akkor egy másik megoldás, ha az „sz” és „s” magánhangzókat külön sávon dolgozzuk fel, de ez nem egy túl gyakori megoldás.

 

2. Avid SansAmp PSA-1

Avid SansAmp vokál

Habár a Decapitator ad egyfajta analóg hangzást a vokálhoz, de a hangot néha mégis olyanná kell tenni, mintha erősítették volna. Erre a feladatra a Decapitator nem igazán alkalmas. Amennyiben vékonyabb, kellemesebb hangot szeretnénk, akkor a SansAmp nekünk való, amely Pro Tools plugin-ként érkezik.

 

Mix tippA SansAmp egy kiváló „megafon” helyettesítő. Ha a klasszikus ordítós rock-vokált részesítjük előnyben, akkor kiváló választás ez a plugin. Az ilyen effektus eléréséhez érdemes rövid slap delay-t alkalmaznunk. További, nem szaturációs plug-inekről itt olvashattok!

 

3. UAD Studer A800

A Studer egy igazi ifjú titán volt, amikor megjelent. A mai napig is sokkal mélyebb, sokkal rugalmasabb és élettel telibb, mint a legtöbb szaturációs plugin, ami azóta piacra került. A belépőszintű kategóriában nagyon versenyez, így létezése külön öröm, hiszen a segítségével megfizethető áron tudunk korrekt minőségű vokált elérni. Az A800 egy több-az-egyben típusú plugin, amely EQ-hoz és kompresszorhoz hasonlóan működik, ha egy bizonyos módon kezeljük. A hangnak kellemes tónust ad, de a vokálnál jól orvosolja a rekedtséget és a nem helyén lévő szakaszokat is.

 

Mix tippNagyon sok beállítási lehetőséggel rendelkezik a plugin, ezért nehéz kiválasztani egy-egy technikát, aminek eredménye kitűnik a többi közül. Van amikor a Bias-t érdemes állítani a ropogós, töröttebb hatást keltő vokál hangzásért, ha pedig esetleg retrós hangzás elérése a cél, akkor tekerjük le az IPS-t. A Studer rendkívül sokoldalú, számos stílushoz használható.

 

4. FabFilter Saturn

Talán először nem jut az eszünkbe, hogy miért is nevezik Saturn-nak ezt a plugin-t, de használat közben rádöbbenhetünk, hogy a szaturáció szóból ered. Ez a kimagaslóan jó plugin, igazán otthon van a többféle torzító és szaturációs feladatokban: csöves, szalag, erősítés, ami a klasszikus analóg eszközökön elérhető, az itt is megtalálható és kiválóan illeszkedik bármilyen vokál-sávhoz.

 

Mix tipp: A Saturn számos eszközt biztosít akkor is, ha teljesen meg akarjuk változtatni a vokált. Ezen funkciókat a modulációs szekcióban találjuk. Az űrlény, a szörny, illetve a más nem emberi hangzásokat, amiket modern popzenékben néha hallhatunk, itt tudjuk előhozni. Bármilyen extrém ötletünk van, a Saturn tud majd rá megoldást.

 

5. Waves Kramer Master Tape

A Kramer Master Tape a Waves-től az egyszerű megközelítést választja. A leggyorsabban ezzel a plugin-nel tudunk lágy melegséget és analóg érzést adni a vokálhoz. A Wow & Flutter vezérlés pedig ugyancsak nagy segítség, ha ilyen hatásra vágyunk.

 

Mix tippBár ez egy lista a szaturátorokról, a delay a Kramer Master Tape-en mindenképp említést érdemel. A gyors slap-back effektet elég jól csinálja és ugyancsak szórakoztató vele kísérletezni, amikor az ordító visszhangig tekerjük a dolgokat. A plugin-t legtöbben valószínűleg csak szaturátorként fogják használni, de érdemes észben tartani, hogy a delay funkciójával is jó effekteket lehet készíteni.

 

Forrás: TheProAudioFiles
Szerző: Skeldar

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések