AlphaTheta XDJ-AZ bemutató

Megjelent az AlphaTheta új Standalone kontrollere az XDJ-AZ

alphatheta xdj-az

Az AlphaTheta XDJ-AZ a végső zászlóshajó, egy négycsatornás, önálló DJ egység és kontroller a Rekordbox és Serato szoftverekhez. Szorosan épít az AlphaTheta/Pioneer DJ professzionális klubberendezéseire, mint például a CDJ-3000-es lejátszó és a DJM-A9-es keverő. Ez a modell orvosolja az XDJ-XZ hiányosságait, és mindent megad, amire a komoly DJ-k vágyhatnak egy all-in-one egységben, praktikusabb csomagban és alacsonyabb áron, mint a különálló eszközök. 


ELSŐ BENYOMÁSOK 

Az AlphaTheta XDJ-AZ első ránézésre nagyon hasonlít elődjéhez, az XDJ-XZ-hez. Azonnal észrevehető a sokat javított kijelző, de ezen kívül a kialakítás szinte alig változott. A Jog-ok a CDJ-3000 szabványnak megfelelően frissültek, de továbbra is teljes méretűek. A Pad-ek kontroller-stílusúak, és a tárcsák alatt helyezkednek el. Ha már van tapasztalatod a Pioneer DJ professzionális berendezéseivel vagy az XZ-vel, akkor ezt is gyorsan megszokod.

alphatheta xdj-az

A Jog-ok felett végre helyet kaptak a csatornaválasztó gombok, melyeket már az XZ-nél is soka hiányoltak. Az előlapon van a SonicLink gomb, amivel most már a vezeték nélküli HDJ-F10 fejhallgatót is tudjuk csatlakoztatni, és amit korábban egyetlen DJ eszköz sem kínált. Több Pad mód is elérhető, a legfontosabb a Key Shift, amely az új Key Sync-kel működik az összes önálló csatornán, valamint egy régóta várt funkció a Gate Cue. A tárcsákon található kijelzők is javultak, így most már a Pad-ek beállításának állapotát is mutatják (ami a kijelzőn is látható). 

 

USB csatlakoztatásánál azt mutatja, hogy az egység rendelkezik CloudDirectPlay-jel, így hozzáférhetünk a zenéinkhez a Dropbox-on keresztül, de a Beatport is integrálva van, mint előfizetéses szolgáltatás. Azonban a CloudDirectPlay-hez egy hitelesített USB eszközt kell behelyezned, míg a Beatport-hoz minden alkalommal meg kell adnod a felhasználóneved/jelszavad, ami elég kényelmetlen lehet.

alphatheta xdj-az

Hátul a dolgok egyszerűsödtek. A Pro DJ Link Ethernet hub sajnos már nem található (csak egyetlen Ethernet aljzat van), és csupán két csatorna külső bemenet érhető el (ami az Opus Quad-ra hasonlít). A tervezők nyilvánvalóan úgy vélték, hogy kevesen csatlakoztatnak Pro DJ Link eszközöket ezekhez az egységekhez, és ha mégis, akkor egy egyszerű Ethernet hub megvásárlása nem okoz különösebb gondot számukra. Hasonlóképpen, arra is jutottak, hogy a „régi módon” történő extra felszerelés hozzáadásához elegendő a két csatorna…

 

Újdonságok

Van egy új gomb, amely „Mixer Settings” néven fut, és ami a kijelzőn megjeleníti/elrejti a keverő beállításait. Itt sok olyan funkciót találunk, amelyeket általában hardver gombokon látunk (például a Crossfader hozzárendelése és hasonlók). Ez valóban jól működik, és a meglévő beállítási képernyőkkel együtt lehetővé teszi, hogy a kontrollert pontosan úgy konfiguráljuk, ahogy szeretnénk, nagyon gyorsan.

 

Az új Link Cue funkció lehetővé teszi, hogy ne csak a könyvtárban koppints a hullámformákra a számok előzetes meghallgatásához a fejhallgatódban, hanem a jelenleg játszott számot is meghallgasd a fejhallgatóban, ami nagyszerű a mixelési pont kiválasztásához. Csak a Link Cue gombot aktiválva kell koppintanod a hullámformára ahhoz, hogy ez működjön. Nagyszerű kiegészítés. Van egy teljes szám vészlejátszási lehetőség is, ha DJ-zés közben streaming zenét játszol egy közönség előtt, és esetleg elmegy az internet.

alphatheta xdj-az

Ami hiányzik

Az XDJ-XZ-nek volt beépített hub-ja, de ezen a modellen csak egy Pro DJ Link aljzat található, ami néhány embert bosszanthat. További streaming-szolgáltatások mindenképpen jól jönnének (bár az AlphaTheta elmondta, hogy a jövőben több streaming-szolgáltatást is bevezetnek), és biztosak vagyunk benne, hogy sokan sajnálni fogják a hátul lévő Ethernet hub és esetleg a harmadik és negyedik külső analóg bemenet elvesztését. De igazából, minden lényeges területen ez egy valóban teljes egység.

 

Összességében

Olyan mint ha XDJ-XZ-t egy magasabb szintre emelték volna. Gyorsan használható, nyilvánvalóan erőteljes a háttérben, és a hangminőség is kiváló, a fejlettebb 32-bites ESS átalakítónak köszönhetően, így ezzel kapcsolatban valószínűleg senki sem fog panaszkodni. Ha komolyan veszed a DJ-zést, és Pioneer/AlphaTheta eszközt szeretnél, akkor ez az, amit választanod kell. Jövőbiztos, minden modern funkcióval felvértezve. Négycsatornás önálló üzemmódban is működik, valamint a piacon elérhető két legnépszerűbb DJ szoftverrel.

 

Van Wi-Fi, Bluetooth, a legnépszerűbb DJ előfizetési szolgáltatás, felhőtárhely-funkcionalitás, teljes Pro DJ Link, stb… Ez a valaha megjelent legteljesebb DJ all-in-one egység. Alig van, amit negatívan mondhatnánk róla. Biztos lehetsz benne, hogy sok-sok éven át csúcstechnológiás szolgáltatást kapsz tőle.

 

 

Forrás: digitaldjtips.com
Szerző: Kopi

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések